Marvel's Avengers Článek Marvel's Avengers - dojmy z bety

Marvel's Avengers - dojmy z bety

Martin Synek

Martin Synek

11. 8. 2020 10:00 1
Reklama

Dneska už i moje babička ví, kdo je Iron Man nebo Kapitán Amerika. Superhrdinové v této době letí a díky Disneymu, který zachránil bankrotující vydavatelství Marvel, jsme se mohli stát svědky přerodu komiksů do filmové podoby takovým způsobem, jaký doposud ve filmovém průmyslu neměl obdoby. Nicméně jsem zvědav, zda-li se Marvelu povede něco podobného i ve světě počítačových her.

Skvěle našlápnuto měl už exkluzivní Marvel´s Spider-Man od Insomniac Games a zanedlouho budeme svědky první pořádné “tříáčkové” hry na motivy komiksů o Avengers, partě nejmocnějších hrdinů světa. Osobně jsem sledoval dění okolo této hry už od samotného oznámení, tvůrci ze studií Eidos Montreal a Crystal Dynamics nám ale až v uplynulém víkendu poprvé nabídli hratelný pohled na jejich vizi herního světa Avengers. Zatím pouze pro majitele čtvrtých PlayStationů. 

DECHBEROUCÍ ÚVOD

Aktuální betaverze hry nám nejdříve naservírovala známou misi z předchozích E3 prezentací, ve které se s partou superhrdinů ocitáte na takzvaném Dni Avengers. Zlořádi však nečekaně zaútočí na most Golden Gate v San Franciscu a vy se s tím musíte nějak popasovat. Na řadu přichází nejprve Thor, který vyčistí část mostu pomocí svých blesky nabitých úderů kladivem, abyste si dále v rychlém sledu vyzkoušeli hru za Iron Mana, Hulka, Kapitána či Black Widow.

Soubojový systém je jednoduchý a ovládání rychle přejde do krve.

Tato úvodní příběhová mise je striktně skriptovaná a proto je průchod nebývale akční. Přesto vám předvede základy bojových stylů jednotlivých protagonistů. Jak už jsem výše popsal, Thor bude sázet na své kladivo a mocné útoky blesky. Stark se svým brněním má jasnou výhodu v tom, že může létat a střílet energetické střely ze svých obloukových reaktorů. Kapitán bojuje pomocí svého ikonického štítu a Black Widow si to na závěr vyřídí prostřednictvím bossfightu se samotným Taskmasterem, který ji bude protivníkem i v nadcházejícím sólovém filmu.

LEHKÉ VYSTŘÍZLIVĚNÍ

Poté dojde k posunu v čase, konkrétně o pět let později, kdy sledujeme další část příběhu, tentokrát z pohledu nováčka Kamaly Khan alias Ms. Marvel. Průvodcem a pomocníkem zároveň je jí Bruce Banner a jeho věčně naštvané alter ego Hulk. S ním a Kamalou si v rámci bety užijete nejbohatší porci času a také si vyzkoušíte další ze soubojů s bossem. Nicméně mise už je to mírně otevřenější, rozsáhlejší a příliš mnoho skriptů v ní nenajdete. Vydáte se po stopách ukrytého Starkova útočiště a poprvé zde vyvstanou problémy, na které jsem v betaverzi narážel.

Nejdříve si ale shrňme to pozitivní. Jestliže byla úvodní mise lákadlem na příběhovou část hry, tak se jí to bezesporu podařilo. Soubojový systém je jednoduchý a ovládání rychle přejde do krve. Většinou kombinujete standardní lehký útok a silný útočný pohyb. K tomu si připočtěme tři druhy speciálních útoků, které se aktivují v momentě, kdy se naplní jejich ukazatel, několik útoků na dálku a kryt nebo úskok. Nicméně jako celek působí soubojové systémy jednotlivých hrdinů odlišně, funkčně a zábavně.

Beta obsahovala i mnoho dalšího obsahu. Kromě zmíněných příběhových misí jsme si mohli vyzkoušet HARM místnosti, kde šlo hlavně o trénink soubojových systémů hlavních postav. S kamarády jsme dokonce mohli naskočit do multiplayeru pro 4 hráče v tzv. War Zones. Zde se bylo nutné vypořádat s nepřáteli a vyřešit daný problém. V Drop Zones zase sejmout vybraného nepřítele. Cestou samozřejmě hledáte a otvíráte schované bedny s lootem nebo pečlivě ukryté bunkry, ke kterým vás dovede získaný radar. A především sbíráte zkušenosti.

LEPŠÍ ŽELEZO, LEPŠÍ ZÁŽITEK

Prvního negativního prvku, kterého si všimnete téměř ihned, je zvláštní pohyb v momentě, kdy postava pouze jde. Bruce Banner ve své lidské podobě jako by klouzal po povrchu a animace chůze vypadala až nezvykle toporně. Podobně na tom jsou i některé další animace hrdinů, avšak nejvíce pozorovatelné je to opět u postavy Hulka. Když tento hromotluk běží nebo skáče, zdá se vše být bez problémů. V zápalu boje mají ale některé animace k dokonalosti opravdu daleko. Dalším neduhem, který jsem zde pozoroval je celková rozmazanost světa při soubojích či rychlém otáčení kamerou. V pohybu  se obecně detailnost scény rapidně sníží, a vůbec to nepůsobí dobře.

Propady snímkové frekvence při soubojích jsou citelné.

Nutno podotknout, že pokud by hra měla vypadat stejně, jako betaverze na klasické PS4, raději bych s investicí do Avengers počkal. Propady snímkové frekvence při soubojích jsou citelné a všudypřítomný motion blur kazí dojem z jakéhokoli souboje s větším počtem oponentů. Prolínání objektů pak ani nechci zmiňovat. Je zajímavé, že PS4 Pro těmito problémy v takové míře netrpí, přesto čekám, že zde tvůrci ještě část věcí dopilují. Co však musím jednoznačně pochválit je zvuková stránka. V betaverzi si dokonce poslechnete Siu. To když si Kamala ve svém nově nabytém kutlochu pustí její píseň místo obvyklé genericky rockové skladby. 

ČEKÁNÍ NA OSTROU VERZI

Osobně jsem poctivě prošmejdil všechno, co bylo možné v beta verzi hry vyzkoušet. A nutno podotknout, že toho nebylo málo. Pokud bych to měl přepočítat na čistý čas, výsledná doba by se pohybovala někde okolo pěti hodin hraní. Stačí to k odemknutí spousty obsahu, který kromě hraní tvoří i strom schopností s novými pohyby pro postavy. Samotná hratelnost mě baví, technický stav hry na klasické PS4 je však doopravdy žalostný. Inu, beta.

Marvel's Avengers - dojmy z bety
i Zdroj: Hrej.cz

Pokud však tvůrci zapracují na optimalizaci a vyladí některé technické problémy, které aktuální verzi sužují, těším se i na další setkání s oblíbenými hrdiny s velkým A v logu. Příběh působí zajímavě, soubojový systém jednotlivých postav je zábavný a velmi rychle pochopitelný. Dojem stále kazí výše zmíněné neduhy, které ničí vcelku pozitivní zážitek, soudy však začneme vynášet až 4. září 2020, kdy plná verze vychází. A pokud mám hovořit sám za sebe, novým Avengerům rozhodně šanci dám.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama