Life is Strange: Before the Storm Článek Life is Strange: Before the Storm - dojmy z Gamescomu

Life is Strange: Before the Storm - dojmy z Gamescomu

Vojta Dřevíkovský

Vojta Dřevíkovský

25. 8. 2017 11:55 6
Reklama

Prezentace třídílného prequelu hry Life is Strange byla rozhodně jedna z nejzajímavějších, které jsem letos absolvoval. Na celkem pěti obrazovkách mi jeden z vývojářů ze studia Deck Nine Games ukazoval prvních pár scén z Before the Storm, samostatného „rozšíření”, které se soustředí na postavu Chloe Price a její vztah s Rachel Amber, jenž stál na pozadí událostí v první sezóně Life is Strange.

DRZÝ HOLKY Z NAŠÍ ŠKOLKY

Na hlavní obrazovce se odehrávala scéna ze začátku hry, kdy se Chloe snaží dostat na rockový koncert v renovované pile za městem Arcadia Bay. Způsobů, jak se může Chloe dostat přes nesmlouvavého vyhazovače je několik a hra před hráče staví jedno rozhodnutí za druhým, které mohou mít větší či menší vliv na vývoj událostí. V jednu chvíli jsme se mohli rozhodnout, jestli Chloe ukradne předražené tričko kapely, která právě v pile hrála. Chloe je pořádně rozzlobená teenagerka, takže jsme tričko ukradli, ale zároveň jsme pod ním našli svazek zhruba dvou set dolarů - úplný poklad pro chudého náctiletého. Sebereme je také nebo je necháme být? Následovně nám vývojář na dalších obrazovkách pustil, jak by příběh plynul, kdyby Chloe peníze vzala, a jaké následky a další volby by nám lehce nabyté prachy otevřely.

Vývojáři nám ukázali nový herní mechanismus nazvaný Backtalk, tedy takové držkování. 

Třeba bychom s penězi v kapse mohli u Franka koupit balíček trávy, druhý den si před školou dát jointa a kdybychom potom provokovali porušením nesmyslných zákazů před Blackwell Academy, mohl by si nás všimnout ředitel školy Wells, který by z Chloe ucítil trávu a chtěl ji poslat do ředitelny. V tu chvíli nám vývojáři ukázali nový herní mechanismus nazvaný Backtalk, tedy takové držkování. Chloe má ostrý jazyk a na výhružku ředitele tak začala drze reagovat. Při Backtalku je možné obrátit argument proti druhé straně správným použitím klíčového slova. Chce ředitel Wells řešit drogy? No tak to může Chloe rovnou napsat blog o užívání drog mezi studenty výběrové akademie. To by se ředitelovi asi moc nelíbilo, kdyby se něco takového objevilo na internetu ve spojení s jeho školou, a proto dá Chloe pokoj. Alespoň pro tentokrát. Nicméně, je dost pravděpodobné, že si tohle Wells zapamatuje a příští konfrontace už nemusí dopadnout tak hladce.

ZÁVAN MOTÝLÍCH KŘÍDEL

Samozřejmě by tomu celému šlo zabránit, kdybychom použili deodorant, trávu nekoupili a peníze raději dali mámě, která má zjevně problémy se splácením drahého školného, které má Chloe zajistit lepší budoucnost, nebo peníze vůbec na začátku nesebrali. Tenhle šíleně rozvětvený řetěz rozhodnutí a jejich následků byl nakreslený na několika stěnách místnůstky, kde prezentace probíhala a po jejím konci jsem viděl, že stačilo málo a věci mohly proběhnout úplně jinak a vyústit v úplně jiné situace.

Vypadá to, že tenhle prequel, o který nikdo zprvu snad ani nestál, vlastně nemusí být vůbec špatná vsuvka před tím, než se na scéně objeví druhá sezóna Life is Strange, na které pracují už v Dontnodu. První díl vychází už 31. srpna a všechny tři epizody by vývojáři rádi vydali ještě do konce tohoto roku. Pokud se chcete o pozadí hry dozvědět více, přečtěte si níže můj rozhovor s hlavním scénáristou hry.

Jaký je vztah mezi Deck Nine a původními vývojáři Life is Strange, studiem Dontnod Entertainment?
Zak Garriss, hlavní scénárista, Deck Nine Games: Osobně znám lidi z Dontnodu, šéfa vývoje, hlavního scénáristu i producenta. Na Before the Storm s námi ale nepracovali. Když Square Enix hledal partnery na vytvoření dalšího příběhu z Arcadia Bay, chtěli studio, které by se za projekt samo postavilo a samo by ho dotáhlo do konce.

Přiznám se, že nejprve byli k celému konceptu skeptičtí. Nevěřili, že by jen tak někdo vytvořil hru, kterou by bylo možné předložit fanouškům Life is Strange, kteří původní hru milují. My v Deck Nine taky Life is Strange milujeme a milovali jsme ji ještě před tím, než se vůbec objevila možnost na další hře v sérii pracovat. Když potom došlo na schůzky se Square Enix, byli jsme z toho úplně nadšení.

Od původního konceptu až po celý vývoj je Before the Storm prací Deck Nine a jádra vývojářů ve Square. V květnu jsem vzal nedodělanou verzi první epizody do Paříže, ukázal ji Dontnodům a hrál ji s nimi. Nejprve byli také docela skeptičtí k tomu, že na Life is Strange pracuje jiné studio, ale jak jsme hru spolu během dne hráli a smáli se tomu, co Chloe ve hře dělá, změnili názor. Na konci dne mi popřáli štěstí a řekli, že se jim to moc líbí a fanouškům bude taky. To byl skvělý pocit pro mě i pro vývojáře z Deck Nine.

Life is Strange: Before the Storm - dojmy z Gamescomu
i Zdroj: Hrej.cz

Co považuješ za esenci Life is Strange?
Myslím, že to je docela komplexní, není to jen jedna věc. Life is Strange jsou příběhy o zlomených a chybujících lidech. Příběhy, které říkají, že je naprosto v pořádku, pokud máš problémy a pokud si myslíš, že nejsi nejchytřejší, nejlepší nebo nejbohatší. Jsou to odvážné příběhy o společenských problémech, které se neštítí temnějších témat. Mám rád příběhy s draky a vesmírnými loděmi, ale ty jsou většinou metaforou pro každodenní problémy a Life is Strange mluví o skutečných problémech, se kterými se jako společnost potýkáme.

Nakonec, z hlediska příběhu i hratelnosti je to hra, která je postavená na volbách a následcích a která před hráče staví nelehká rozhodnutí, s jejichž výsledky je potom třeba se nějak vyrovnat. To se mi na hře opravdu líbí.

Jaké jsou největší rozdíly mezi Life is Strange a Before the Storm?
Tím nejviditělnějším rozdílem je asi absence cestování v čase, které by tentokrát nedávalo smysl. Ale myslím si, že se po něm hráčům nebude stýskat. Cestování časem je cool, ale málokdy ho fanoušci vyzvednou jako tu nejlepší věc na Life is Strange. To jsou spíš ta těžká rozhodnutí a zajímavé postavy.

Ale velký rozdíl bude vidět Arcadia Bay z očí Chloe. Jistě, spoustu míst navštíví hráči znova a dojde i na zcela nová místa, ale podíváme se tam jako Chloe, která se chová úplně jinak než Max a i s postavami, které hráči už znají, se baví úplně jinak.

Chloe je velmi odlišná od Max, i ten nový trailer má zcela jinou atmosféru než původní hra. Kde jste hledali inspiraci pro postavu Chloe a příběh v Before the Storm?
Já i celý tým scénáristů jsme se pustili do čtení o zármutku a depresi. To je pro Chloe v době, kdy se Before the Storm odehrává, obří součást života i její osobnosti. William, její otec, dva roky před hrou umřel, Max, její nejlepší kamarádka, se odstěhovala. Chloe je teď velmi osamělá. Četl jsem hodně příběhů o ztrátě a hodně výpovědí od lidí, kteří prošli depresemi, abychom pochopili, jak se s tím vypořádávají. Proces truchlení je něco, s čím se každý vypořádává po svém a pravděpodobně každý známe někoho, kdo přišel o rodiče nebo někoho blízkého. Je to univerzální, ale přesto často jiné.

Life is Strange: Before the Storm - dojmy z Gamescomu
i Zdroj: Hrej.cz

Proč Chloe reaguje na ztrátu zrovna rebélií proti celému světu?
Myslím, že Chloe má tvrdou hlavu, stojí si za tím, čemu věří a nenechá si, jak se říká, srát na hlavu. Kdyby měla dobrý život, byla by z ní seběvědomá a vůdčí osoba. To, co by ji v lepším případě pomohlo dosáhnout úspěchu, to se v její nešťastné situaci takřka obrací proti ní. Bolesti, kterou prožívá, nemůže uniknout, a ta se stává její součástí. Je jí šestnáct, učitelé jí říkají, co má dělat, máma jí říká, co má dělat a navíc se už vyrovnala se ztrátou manžela a už si našla nového přítele. Chloe nemůže dělat, co chce, kde chce ani kdy chce. Někdo by se tomu podvolil, ale ne Chloe. Je to taková bojovnice, když ji život něco vezme vzácného, pokusí se taky si něco urvat pro sebe.

V první sezóně jsme viděli, že Chloe je v alternativní časové lince úplně jiná, má samé jedničky, zajímá ji věda, je strašně chytrá. Ale ten rozdíl je jen v tom, čeho dosáhla. Obě verze Chloe sdílí ten stejný potenciál. Myslím, že kdyby naše Chloe necítila takovou bolest, určitě by toho všeho dosáhla také.

V Before the Storm je nově Backtalk, je to taková minihra spočívající v drzých reakcích na věci, co vám lidé říkají. Proč jste zvolili drzost jako způsob dosáhnutí určitého cíle?
Backtalk není vždy o tom být na někoho drzý, záleží na kontextu...

No, hádat se s ředitelem školy není zrovna dobrý nápad.
(smích) Na to mám dvě odpovědi. Zaprvé, dobrý nápad to být nemusí, ale je to něco, co by Chloe udělala, tak jsme to do hry dali. Zadruhé, chtěli jsme do hry dát herní mechanismus, který má potenciál být víc než jen dosáhnutí optimálního výsledku. Není to nutně správný způsob řešení konfliktu. Chloe tím sice může něčeho v té chvíli dosáhnout, ale zároveň se jí to může někdy později vrátit. Tvoří to další komplexitu následků, které nemusí být vždy jednoduché dopředu odhadnout.

Ale taky chci říct, že Backtalk není jen o tom se s někým pohádat. V situaci s ředitelem je v tom určitá drzost na straně Chloe, která ji může vytáhnout z problému, ale třeba ve scéně vyhazovačem to spočívá v tom, že Chloe chce dokázat, že není křehká holka a že na rockový koncert pro dospělé patří. Je to spíš o nějakém postoji. Někdy bude chtít Chloe někoho rozesmát, někdy urazit, někdy se z něčeho vykecat nebo někoho o něčem přesvědčit. Je to často velmi jiné.

Life is Strange: Before the Storm - dojmy z Gamescomu
i Zdroj: Hrej.cz

V první hře byl velmi důležitý indie rockový soundtrack, který určoval celkovou atmosféru. Koho můžeme čekat na soundtracku k Before the Storm?
Spolupracovali jsme s britskou indie folkovou kapelou Daughter. Jsou úžasní, jejich hudba má takový krásný a temný zvuk. Hodí se k Life is Strange, k Arcadia Bay a hlavně ke Chloe. Daughter nahráli celý původní soundtrack, který vyjde i samostatně. Je to jiné, stejně jako Chloe je jiná než Max, ale zní to skvěle. Hudba je velkou součástí příběhu, který v Life is Strange vyprávíme a mám za to, že i tentokrát si soundtrack získá srdce hráčů.

Jestli chcete, poslechněte si jednu písničku ze hry. Jmenuje se Burn it Down a je právě nyní dostupná na Spotify.

Uvidíme v Before the Storm i Max z prvního dílu?
Max je určitým způsobem ve hře přítomná, ale víc nepovím. Sami uvidíte už za týden.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama