Kojima Productions uvažují o žalobě kvůli šíření nepravdivých zpráv a spojení s atentátem na japonského politika
i Zdroj: IGN
Novinka Kojima Productions uvažují o žalobě kvůli šíření nepravdivých zpráv a spojení s atentátem na japonského politika

Kojima Productions uvažují o žalobě kvůli šíření nepravdivých zpráv a spojení s atentátem na japonského politika

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

11. 7. 2022 11:35

Studio Kojima Productions populárního designéra Hidea Kodžimy oznámilo, že uvažuje o žalobě na některé aktéry zapojené do šíření nepravdivé informace související s atentátem na bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho. Jistý francouzský politik a řecký zpravodajský kanál totiž Kodžimu omylem označili za strůjce atentátu.

Reklama

  • Obličej Hidea Kodžimy byl na Twitteru a v řecké televizi omylem spojen s atentátem na bývalého japonského premiéra
  • Studio Kojima Productions zřejmě podá žalobu

Původ omylu lze zřejmě hledat na internetových fórech, kde se po zveřejnění snímku skutečného atentátníka Tecuji Jamagamiho začaly objevovat humorné poznámky poukazující na zdánlivou podobnost obou mužů. To zřejmě zmátlo francouzského ultrapravicového politika Damiena Rieua, který na svém Twitteru sdílel snímky Hidea Kodžimy se sdělením, že extrémní levice zabíjí. To okamžitě vyvolalo vlnu kritiky a řada fanoušků poukazovala na to, že známý designér skutečně nezavraždil významného japonského politika.

Informaci ale mezitím stihla převzít řecká televizní stanice ANT1 a fotky Kodžimy odvysílat. V obou případech sice nepadlo Kodžimovo jméno, s atentátem ale byl spojován jeho obličej. Příspěvky Rieua i ANT1 z internetu rychle zmizely. 

To ale Kodžimovi poměrně pochopitelně nestačí. Na oficiálním twitterovém účtu jeho studio oznámilo, že silně odsuzuje jakékoliv šíření nepravdivých zpráv a spekulací, a že zvažuje právní kroky v konkrétních případech. Co to znamená v praxi zatím nevíme.

Případy toho, kdy snímky související s hrami zmátly velká neherní média se objevovaly už v minulosti. Zmínit můžeme například chybu editorů z vysílání britské BBC, kteří při informování o konfliktu v Sýrii místo loga OSN omylem použili symbol organizace UNSC ze světa Halo.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama