Jak se hraje s herním headsetem Alienware 920H - vetřelčí design a temné hloubky
i Zdroj: Alienware
Hardware Článek Jak se hraje s herním headsetem Alienware 920H - vetřelčí design a temné hloubky

Jak se hraje s herním headsetem Alienware 920H - vetřelčí design a temné hloubky

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

30. 6. 2023 16:08

Dříve obrovsky prominentní značka herních periferié Alienware v současnosti spíše ustupuje do pozadí, sem tam se ale o slovo stále přihlásí. Jednou z takových ukázek jsou efektní bezdrátová herní sluchátka Alienware 920H. Jaký komfort poskytují hráčům?

Reklama

Nabídka audiozařízení Alienware není kdovíjak bohatá, 920H tedy patří k minimu pokusů značky jak do světa (herního) zvuku proniknout. V tomto ohledu sází na několik stránek - hutný zvuk, poctivé aktivní potlačení vnějšího ruchu a osobitý design. Právě ten je ostatně první věcí, která vás po rozbalení celkem elegantního a prémiového balení zaujme. Alienware 920H odkazují tvarem náušních mušlí na mimozemské nebo vetřelčí motivy. Zároveň ale nejde o žádnou vyloženou šílenost, a to i díky použití neutrální kombinace černé a bílé a spíše decentních svítích log. Nicméně uznávám, že designově nemusí vyhovovat každému.

Celkové zpracování je poměrně solidní. Potěší příjemný materiál polstrování náhlavního mostu i měkoučké a pohodlné polštářky mušlí. V jiných recenzích jsem četl spíše kritické výtky k pohodlí, já si naopak na nošení 920H stěžovat nemůžu. Na druhou stranu vysouvací ramena pro úpravu velikosti headsetu působí trochu hrubějším dojmem, což celkové vzezření headsetu sráží z piedstalu prémiového zboží.

VÁLKA S TLAČÍTKY, HODNĚ MUZIKY

Trochu komplikovanou stránkou je ovládání. Na pravém náušníku najdete startovací tlačítko, na levém pak přepínač připojení přes Bluetooth a 2,4 GHz dongle (headset podporuje pouze jednu variantu v daný moment), umlčení mikrofonu a vypínání ANC. Možná to plyne z nezkušenosti, ale připojení headsetu jinými způsoby než donglem mi přišlo poměrně neintuitivní a musel jsem se zbytečně zabývat návodem. Škoda je také nepříliš spolehlivého dotykového ovládání, které by mělo využívat kapacitních možností pravého náušníku. Ve skutečnosti se vám ale gestem povede docílit kýžené změny jen výjimečně.

Na druhou stranu jsou tu ale pozitiva. I díky pohodlným a hutným polštářkům a velmi silnému sevření hlavy sluchátka sama o sobě velmi dobře tlumí okolní zvuk. V kombinaci s aktivním potlačením se pak ocitáte v zásadě ve vlastním světě úplně odříznutém od okolí. ANC tedy v kombinaci s technickým řešením funguje opravdu výborně. 

Jak se hraje s herním headsetem Alienware 920H - vetřelčí design a temné hloubky
i Zdroj: Alienware

Zvukové podání umí být v určitých ohledech skvělé. Obecně AW920H podává obdivuhodný výkon v otázce hloubek. Hutné basy a dunivá rezonance jsou v tomto případě devízou a třeba u multiplayerovýhc stříleček nebo závodních her si je užijete do sytosti. Napomáhá tomu i nativní podpora technologií Dolby Atmos for Headphones, přičemž sluchátka přinášejí bezplatnou licenci pro její použití. Na luxus Atmosu jsem si u sluchátek zvykl už před časem a jen těžko se mi od něj odchází zpátky.

U komplexnějších tónů už ale AW920H úplně primární volbou nebudou. Kvůli zaměření na hloubky logicky headset trochu strádá u středů a výšek, pro poslech sofistikovanější muziky a pro audiofily tedy rozhodně vhodné nejsou. To je ale jasné snad už od pohledu na produktové obrázky.

Nijak zásadně nepřekáží ani hmotnost 300 gramů nebo slušná výdrž baterie. S vypnutým podsvícením a při připojení přes Bluetooth výrobce deklaruje 55 hodin poslechu, u připojení přes dongle pak životnost má klesnout na zhruba 30 hodin. Při testování nutnost nabíjení rozhodně neobtěžovala. Baterie je tedy naprosto dostatečná.

Alienware AW920H jsou solidní herní sluchátka s velmi dobrým tlumením vnějšího šumu, silnými a pronikavými hloubkami, obecně solidním zvukem a osobitým designem. Překážkou v pořízení může být právě design, který nesedne každému, trochu krkolomné ovládání a připojení, slabší výšky nebo vyšší pořizovací cena. Ta se totiž v české distribuci pohybuje kolem 4800 korun, což je ve světě herních sluchátek vyšší hladina.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama