Jak na instalaci SSD do Playstationu 5 a porovnání načítacích časů her
i Zdroj: Hrej.cz
Článek Jak na instalaci SSD do Playstationu 5 a porovnání načítacích časů her

Jak na instalaci SSD do Playstationu 5 a porovnání načítacích časů her | Kapitola 3

Komerční sdělení
7. 3. 2022 17:14

Seznam kapitol

1. Výběr disku a příprava konzole 2. Otevření konzole a instalace SSD 3. Formátování SSD a načítání her

Playstation 5 je venku již přes rok a zejména v posledních týdnech na nás Sony chrlí jeden exkluzivní titul za druhým. Gran Turismo 7, Horizon Forbidden West a další hry začínají zabírat cenné místo na interním disku. Je teda nejlepší čas podívat se po rychlém M.2 disku, na který si nainstalujete další herní skvosty.

Reklama

Krok 4: formátování SSD a první spuštění

Po zapnutí vás konzole vyzve k formátování disku. Pokud instalujete SSD, které jste již dříve používali, tento krok odstraní všechna vaše data. Jde ale o nezbytný krok k používání SSD spolu s PlayStation 5. Konzole si následně ověří rychlost disku. Náš Samsung 980 PRO testem sekvenčního čtení s přehledem prošel.

Jak na instalaci SSD do Playstationu 5 a porovnání načítacích časů her
i Zdroj: Hrej.cz

V nastavení a podmenu úložiště si můžete zkontrolovat, že vaše SSD je správně nainstalováno a kolik prostoru zbývá. Zároveň lze zvolit, kam se nové hry budou instalovat. Pokud máte základní úložiště plné, můžete nové hry stahovat rovnou na SSD disk. Tím pádem si ušetříte prodlevy při přesouvání her. Samotný přesun her nicméně díky vysokým rychlostem trvá maximálně desítky sekund.

Jak na instalaci SSD do Playstationu 5 a porovnání načítacích časů her
i Zdroj: Hrej.cz

A to je vše. Instalace SSD není vůbec složitá a s tímto návodem to zvládne opravdu každý. Nyní si konečně můžete nainstalovat všechny nejnovější hry a užít si rychlé načítání. 

Největší nástrahou zůstává pouze výběr vhodného SSD. Samsung nám to zjednodušil, jejich řada SSD 980 PRO v kapacitách 250 GB, 500 GB, 1 TB a 2 TB s přehledem splňuje všechny požadavky a nabízí skvělé specifikace a špičkovou spolehlivost. Jestli to půjde stejně hladce i u ostatních disků, vyzkoušeno nemáme, ale řadu SSD 980 Pro můžeme na základě zkušeností doporučit. Pro jistotu ale k SSD dokupte i heatsink.

Načítací časy her

Vyzkoušeli jsme i samotné načítání her z interního disku a M.2 SSD. Už tak rychlé časy vstupu do hry jsou s SSD ještě nižší. U závodní hry Wreckfest, kde je načítání před každým závodem znatelně dlouhé, došlo ke zrychlení o několik sekund.

Načítací časy her

Interní disk

Samsung 980 PRO

Miles Morales

12,9 s

11,3 s

Spiderman Remasterd

10,4 s

9,7 s

Ratchet & Clank

12,8 s

11,9 s

Wreckfest

19,5 s

13,8 s

Součet

55,6 s

46,7 s

Také návrat do her z menu konzole bylo o pár desetin sekundy rychlejší. Nejde o tak razantní rozdíl, ovšem přispívá k dojmu plynulejšího přepínání.

Návrat do hry

Interní disk

Samsung 980 PRO

Miles Morales

5,5 s

5,7 s

Spiderman Remasterd

2,3 s

2,1 s

Ratchet & Clank

1,5 s

1,5 s

Wreckfest

11,9 s

11,2 s

Součet

21,2 s

20,5 s

Celkově lze označit Samsung 980 PRO SSD za rychlejší než interní disk. Zejména vám ovšem pomůže s kapacitou a místem pro hry, kterých je teď opravdu dost.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama