Grand Theft Auto IV Článek Grand Theft Auto: co nás čeká

Grand Theft Auto: co nás čeká

Martin Klekner

Martin Klekner

29. 1. 2009 23:00 2
Reklama

Není to tak dávno, co nové GTA s pompou vyrazilo na pulty obchodů – a dle očekávání se stalo hitem roku 2008. Kritici se bez váhání uchylovali k maximálním hodnocením, hráči již několik hodin před premiérou nedočkavě přešlapovali před dveřmi obchodů. Ani jedna z nejslavnějších sérií herního průmyslu ale samozřejmě nesmí usnout na vavřínech – a Rockstar to dobře ví. Co se na nás tedy v oblíbeném světě Grand Theft Auto chystá?

GTA IV: The Lost and Damned

Nelze začít jinak než s tímto plánovaným Xbox 360 internetovým přídavkem, který Liberty City předvede z trochu jiného pohledu, než jsme byli před rokem zvyklí. Vše se samozřejmě vrací ve své původní kráse, vysoké mrakodrapy, noční kluby, pouliční bitky – jiný však bude hlavní hrdina. Je jím Johnny Klebitz, jeden z vůdců motorkářského gangu The Lost, kterého si možná pamatujete z jedné mise v původní hře. Co z toho vyplývá, je jasné – hrdina bude mít zatraceně dobré konexe.

Jinými slovy, klasické budování vlastního zločineckého impéria odpadá a vy se budete moci téměř okamžitě vrhnout do bezhlavé akce. Jako zástupce The Lost budete mít za úkol vydobýt pro svůj gang co největší vliv, přičemž autoři už předem očekávají, že jste dohráli původní GTA IV. Ostatně, abyste hru vůbec spustili, potřebujete jeho originálku. A potom se s vámi nikdo mazlit nebude – už od začátku půjde do tuhého a vědět, jak to v Liberty City chodí, je nezbytností.

Vše začíná, když se do čela The Lost vrátí Billy. Během jeho nepřítomnosti vedl gang právě Johnny a tuto dobu se snažil využít, aby ho proměnil z agresivní sebranky na aktivně podnikající a vzkvétající skupinu. Bohužel, tomu je s Billyho příchodem konec, všechna příměří s ostatními gangy jsou okamžitě zpřetrhána a vy budete nuceni vzít do rukou zbraň a vyrazit do ulic – i proti své vůli. Zdá se, že hlavní kolize příběhu je již odhalena, zbývá jen zjistit, pro co se Johnny v průběhu rozhodne. Vzbouřit se nebo poslechnout?

Velký důraz je tentokrát kladen na týmovou hru. O aktivní kooperaci si sice můžete nechat jen zdát, už  fakt, že vaši gangsterští kamarádi s vámi budou neustále bojovat bok po boku, je však velkým přínosem. Poznáte to hned ve chvíli, kdy se budete se svým gangem řítit na choperech skrz město a hra vám začne nenápadně signalizovat, abyste se zařadili do formace – pocit toho, že jste součástí velké skupiny, je prý skvělý.

Čím déle navíc každého z nich udržíte naživu, tím více zkušeností mu přibude a tím odolnějším a přesnějším se stane; některé postavy vám dokonce na určité úrovni otevřou nové dialogové možnosti. A to ani nemluvím o tzv. úkrytech, kde se budou členové skupiny shromažďovat, posedávat, popíjet a pokuřovat – a kde natrefíte na množství miniher, v čele samozřejmě s pákou a karetními hrami.

Jelikož se příběh odehrává ve stejné době jako ten z původního GTAIV, natrefíme na množství povědomých míst, momentů a samozřejmě i na Nika. Akce zůstane nezměněna, přibudou ale nové zbraně, v čele se skvělým granátometem, útočnou brokovnicí, luparou a dalšími kousky. Přibude hudby, postav, TV programů, nových multiplayerových módů a samozřejmě prý i zábavy. Na vývoj přídavku měli autoři rok, takže uvidíme jak velká porce GTA bude hráčům Xbox 360 v polovině února naservírována. Mám ale neodbytné tušení, že jim ji budou všechny ostatní formy závidět...

GTA: Chinatown Wars

To Huang Lee z plánovaného GTA: Chinatown Wars pro Nintendo DS má trochu jiné starosti. Vrací se do Liberty City, kde má pokračovat v profesní dráze svého zesnulého otce. A ten nebyl žádný prodavač ryb, ani majitel stánku s nudlemi, nýbrž vůdce mocné čínské Triády. Mladý Huang je však pouhý zelenáč, a tak si samozřejmě musí nejprve projít všechno pěkně od začátku. Aby ho členové gangu respektovali, začne nejprve pracovat po jejich boku, s čímž mu pomůže strýček Wu Lee. Další schéma příběhu je pak již nasnadě...

Co vás na Chinatown Wars upoutá jako první, je stylizovaný vzhled, o kterém se však nedá než říct, že se pro DS jednoduše hodí. Izometrický pohled převzatý z původních dvou dílů GTA je doplněn o 3D modely, kontury objektů jsou zvýrazněny černými čárami, cut-scény vypadají jako vystřižené z komixu. Není to sice úplně klasické GTA, podle testerů je ale vše dočista vybroušené a přitažlivé, takže se lze na Rockstar jen těžko zlobit.

Jednoduché ovládání a inteligentní využití dotykového displeje navíc rovněž nezůstane stranou zájmu, například ve chvíli, kdy se během hraní budete muset vyprostit z potápějícího se automobilu či při výrobě Molotovových koktejlů u nejbližší benzinové stanice. Ony minihry budou prý často skutečným vyvrcholením hry, například když dostanete za úkol sestavit ostřelovací pušku dřív, než vám unikne váš cíl. Střelba bude probíhat v duchu prvního GTA, útěky před policií naproti tomu doznaly menší změny – už nejde ani tak o zmizení, jako spíš o zničení všech najíždějících hlídek.

Dočkáte se navíc i ekonomické části hry, která bude spočívat v distribuci drog po městě. Čím více budou strážci zákona sledovat oblast, v níž se rozhodnete působit, tím větší bude risk – ale i potenciální zisk. A o peníze jde až v první řadě, že ano? K původně ohlášeným 20-30 hodinám hrací doby by tak mohlo přibýt ještě o pár minutek víc.

A co dál?

To, že GTA IV započalo zcela novou éru v historii série, není žádné tajemství. Ostatně, plán na vytvoření nové trilogie byl odhalen již samotnými autory během vývoje posledního dílu, víceméně je tedy jen otázkou času, než bude vše oficiálně potvrzeno. Již před pár dny jsme psali o tom, že časopis GameInformer uveřejnil spekulace o vydání dalšího dílu, jež je plánováno na tento rok. Podle všeho se měl děj odehrávat v Tokiu.

Rockstar to však téměř obratem popřel. V současnosti se prý věnují jen stažitelným přídavkům a Chinatown Wars. Mimo jiné tak oficiálně potvrdili, že The Lost and Damned nebude jediné rozšíření pro GTA IV, ale že na podzim přijde pravděpodobně druhé. A rok 2010? To je zatím velká neznámá – jestli EA vytáhne do boje nějaké skutečné eso, odkoupí po létech snažení Take Two a s ním i Rockstar, tak je docela dobře možné, že to bude konec série jak ji známe. Otcové firmy, Sam a Dan Houser (spolu s dalšími známými jmény, jako např. Terry Donovan) se totiž nechali slyšet, že v takovém případě nebudou váhat a firmu opustí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama