Gamescom 2024: dojmy z hraní akční řežby Phantom Blade Zero
i Zdroj: S-GAME
Preview Phantom Blade 0 Článek Gamescom 2024: dojmy z hraní akční řežby Phantom Blade Zero

Gamescom 2024: dojmy z hraní akční řežby Phantom Blade Zero

Dominik Tománek

Dominik Tománek

Platformy PlayStation PlayStation 5 Windows PC

Už z posledních let je zřejmé, že Asie si začíná říkat o slovo i na poli singleplayerových her a stereotyp mobilních gacha her možná pomalu odchází. Dalším z těchto titulů je akční Phantom Blade Zero, které jsme si mohli na veletrhu Gamescom 2024 vyzkoušet.

Reklama

Společnost FromSoftware si svůj herní styl vybrousila natolik, že jsme se v průběhu let dočkali mnoha napodobenin jejich her. Zatímco některé hned po vydání vyšumí, jiné, jako Lies of P z minulého roku, pak obstojí jako pozoruhodné přírůstky do poměrně nasyceného žánru. Čínský Black Myth: Wukong momentálně boří rekordy, kde se dá, a další čínský titul se hlásí o slovo. Akční Phantom Blade Zero od studia S-GAME měli možnost hráči vyzkoušet na letošním Gamescomu. Proto jsem neváhal a zamířil k jejich relativně zapadlému stánku, abych si tento mix soulslike a agresivního přístupu vyzkoušel. A musím říct, že jsem vůbec nelitoval.

Gamescom 2024: dojmy z hraní akční řežby Phantom Blade Zero
i Zdroj: Dominik Tománek/Hrej.cz

Již na první pohled je zřejmé, čeho přesně se Phantom Blade Zero snaží dosáhnout. Chystaná hra pro PS5 a PC se inspiruje a vzdává hold řadě předchozích titulů studia FromSoftware. Akční RPG z pohledu třetí osoby s důrazem na trestající obtížnost vychází ze soulslike, a vývojáři se tento fakt nesnaží skrývat. Náročné souboje s bossy, jejichž vzorce útoků se musíte naučit, svižný a přesný boj s časovými okny, která je třeba hlídat, a několik zbraní, které je třeba ovládnout a za pochodu mezi nimi měnit – pokud jste už hráli nějaký titul od FromSoftu, budete se tu cítit jako doma. V čem se Phantom Blade Zero odlišuje, je tempo hry. Je to agresivně rychlá hra, a stejně jako v případě Sekiro musí být vaše reakční doba bezchybná. Nepřátelé se mohou v mžiku přiblížit a zaútočit, více cílů vás může obklíčit a pokud se rychle nepřemístíte, udělají vám ze života peklo. Hra se hodně opírá o mechanismy oblíbené v titulech od FromSoftu, mimo jiné o parýrování a uhýbání, nicméně většina soubojů ve Phantom Blade Zero připomíná spíše akční hry, jako je Devil May Cry nebo Stellar Blade.

Je to skvělý pocit, když se vám daří, nebo příležitost k učení, když se věci kazí.

Důležitou mechanikou jsou zde komba. S řadou silných zbraní (v demu byl k dispozici dlouhý a krátký meč) a unikátními kombo pohyby na své straně můžete likvidovat zmíněné nepřátele správným načasováním a správnou vzdáleností. Některé schopnosti provádějí dlouhé řetězce útoků a ohromují cíle pro těžší údery, zatímco jiné mohou dokonce sekat do více směrů a zlikvidovat více než jednoho nepřítele v jediném přívalu úderů. Je to skvělý pocit, když se vám daří, nebo příležitost k učení, když se věci kazí. Se svými zkušenostmi z podobných her jsem však dokázal relativně snadno pokořit celé demo a za 10 minut jsem měl hotovo i bez smrti. Souboje vám totiž i přes vaše selhání dokážou relativně odpustit, takže si myslím, že by v budoucnu mohla Phantom Blade Zero fungovat jako skvělý startovací bod pro začátečníky žánru.

Hra sice nemá tu nejmodernější grafiku, ale celkové vizuální zpracování působí opravdu pěkně. Musím vyzdvihnout i fakt, že na PS5 běžela pěkně plynule. Při větších střetech sice docházelo k lehkým propadům, ale věřím, že to tvůrci do vydání vypilují. To ale ještě není jisté. Samozřejmě zůstává spousta otázek ohledně místního světa, zbraní a příběhu, na které se nejspíše dozvíme odpovědi později, ale z toho, co jsem hrál, jsem přesvědčen, že tým stojící za Phantom Blade Zero ví, co dělá, a že bychom mohli mít na dosah jeden z dalších velkých akčních hitů z Číny. Studio S-GAME sice není na Západě příliš známé, ale ve skutečnosti stojí za značkou Phantom Blade, která v Asii trenduje na telefonech. A právě titulem Phantom Blade Zero chtějí rozšířit svou fanouškovskou základnu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama