EU: Apple bude muset otevřít svůj systém aplikacím třetích stran
i Zdroj: apple.com
Novinka EU: Apple bude muset otevřít svůj systém aplikacím třetích stran

EU: Apple bude muset otevřít svůj systém aplikacím třetích stran

Petr Jan Berka

Petr Jan Berka

29. 3. 2022 11:14

Americký mobilní gigant Apple to s Evropskou unií nemá jednoduché. Již nyní, v době, kdy se s nejvyšší pravděpodobností bude muset vypořádat s příchodem jednotného USB-C pro telefony a jejich příslušenství, přichází další rána do jedinečného a hlavně uzavřeného ekosystému. Evropská komise společně s Evropským parlamentem rozhodla o novém nařízení s názvem Digital Markets Act (Nařízení o digitálních trzích).

Reklama

  • Dle nařízení EU by měl Apple otevřít systém pro aplikace, které nepochází z Apple Storu
  • Měl by vývojáře pustit i do důležitých oblastí telefonu
  • Dle představitelů Applu se jedná o velké bezpečnostní riziko

Toto nařízení není jen na míru vytvořené Applu, ale i všem ostatním, kteří svůj systém zamykají a nedovolují zákazníkům jakýmkoliv způsobem měnit software zařízení. Nutno však říct, že americká společnost je v tomto oboru jednička na trhu. Mluvčí Evropské komise předpis vysvětluje takto: „Věříme, že vlastník smartphonu by měl mít možnost volby, jak svůj přístroj použije“. Taková je i celková myšlenka, která stála za vytvořením nařízení. Dle mluvčího by neměl být změněn princip bezpečného systému, jelikož se nijak neomezuje používání aplikací, které prodejce nabízí. Zákazník se tedy může bez problému spokojit s nabídkou App Storu a nic se pro něj nezmění. Samotný Apple Store by se však změn dočkat měl, jelikož by měl povolit i jiné platební prostředky než ty přímo zaštítěné Applem. 

EU: Apple bude muset otevřít svůj systém aplikacím třetích stran
i Zdroj: Apple

Apple argumentuje velkým nebezpečím, v případě, že by dovolil vpuštění třetích stran do svého systému.  Nebezpečí by se netýkalo jen informací o uživatelích, ale i samotného App Storu. CEO Applu, Tim Cook, k tématu řekl, by taková možnost „zničila bezpečnost iPhonu“. Nutno však podotknout, že bezpečnostní otázky potenciálně nebezpečných aplikací již nějaký čas řeší konkurenční Android. S přístupem aplikací třetích stran do systému zavedl možnost náhledu povolení, o které jednotlivé aplikace žádaly a která skutečně využívají. Všechna tato povolení se dají jednoduše vypnout v případě vzniklého podezření pro ohrožení soukromí. Je tím pádem možné, že se v tomto ohledu Apple svým hlavním konkurentem nechá inspirovat. 

Zákon by měl být hotový do několika dnů a po jeho odhlasování budou mít firmy půl roku na přizpůsobení.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama