Začal soud mezi Epicem a Applem. První slyšení narušily stovky dětí křičících “osvoboďte Fortnite”
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Začal soud mezi Epicem a Applem. První slyšení narušily stovky dětí křičících “osvoboďte Fortnite”

Začal soud mezi Epicem a Applem. První slyšení narušily stovky dětí křičících “osvoboďte Fortnite”

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

4. 5. 2021 11:18

Včera vypukla oficiální bitva mezi společnostmi Apple a Epic, které budou u soudu hájit své zájmy v souvislosti s mobilní platformou a poplatky provozovatele. Pro obě firmy jde o velmi významný spor, Apple totiž hraje o obrovské peníze, které získává z podílů zisků jednotlivých vývojářů využívajících jeho platformu. Naopak Epic chce dokázat, že Apple používá vyděračské praktiky a porážkou mobilního giganta získat publicitu. První soudní slyšení ale neproběhlo úplně podle představ.

Reklama

  • Začíná soud mezi společnostmi Apple a Epic
  • Potrvá několik týdnů
  • První jednání, kterého se účastnil i Tim Cook, narušily křičící děti

Jednání probíhají jen částečně osobně, všichni přítomní jsou totiž zaznamenávání mikrofony a v otevřeném konferenčním hovoru ho může poslouchat široká veřejnost. V takových případech logicky bývají připojující se diváci automaticky umlčeni. Organizující soud si ale zřejmě nepohlídal technologie a klasický “mute” řada diváku nedostala. Dle magazínu Verge tak minimálně prvních dvacet minut jednání narušovaly více než dvě stovky dětí, které do éteru křičely hesla jako „osvoboďte Fortnite!“, „vraťte nám Fortnite na mobily, prosím pane soudce“, pouštěly skladby populárního umělce Travise Scotta (který je s Fortnite spojený a ve virtuálním prostředí pořádal koncert) nebo propagovaly své youtubové kanály.

Jednání se zúčastnil i ředitel Apple Tim Cook. Epic označuje Apple za vyděrače - hlavní pointou jeho obžaloby je to, že společnost skrze svou platformu App Store tvoří monopol a vývojáři aplikací nemají žádnou jinou možnost, jak svůj software distribuovat k uživatelům. App Store pak za další poplatky přímo ve hrách strhává třicetiprocentní podíl. V srpnu loňského roku tak Epic do populární akce Fortnite přidal možnost nákupu virtuální měnu přímo z bran studia, čímž nutnost odvádět podíl obešel. Apple na tento krok okamžitě reagoval stáhnutím Fortnite z nabídky obchodu a dalšími tvrdými sankcemi Epicu.

Soud má nyní rozhodnout, zda skutečně role Apple přerostla do rozměrů “veřejného zájmu” a společnost tudíž nemůže zneužívat svého postavení k dalšímu obohacování. Kladná odpověď mimochodem může zasáhnout i konkurenční Google. Magazín E15 připomíná, že je nyní Apple v nevýhodné pozici. Mezi jeho kritiky v souvislosti s poplatky a postavením na trhu totiž patří američtí politici z obou stran názorového spektra a nedávno si u Evropské komise stěžovala i streamovací služba Spotify. Apple na druhé straně hájí svou pozici tím, že jde o daň za využití infrastruktury, ekosystému a základny uživatelů, který buduje desítky let.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama