Dungeons & Dragons Tactics Článek Dungeons & Dragons: Tactics

Dungeons & Dragons: Tactics

Dalibor Franta

Dalibor Franta

15. 1. 2007 23:34
Reklama

Srdceryvné historky našich prarodičů známe bezesporu všichni – o tom jako chodili dlouhé kilometry bosí do školy, pásli ovce, po večerech drali peří, v neděli chodili do kostela a pak v místní krčmě poslouchali dechberoucí vyprávění pantáty Hujera z Nadlesí. A každý večer si ve světnici zalezli na pec, sklonili se nad svíčkou ze včelího vosku a nedočkavě s kamarády z vedlejší roubenky předčítali milionkrát ohmataný sešitek Dungeons & Dragons. Protože žádné ty „počítačky“ a „pléjstejšny“ tehdy ještě nebyly a vůbec byla ta 80. léta ve srovnání s dneškem úplně jiná…lepší.

RPG voněla papírem a doba, kdy akční rubačka jménem Diablo rozšlape tradiční role-playing-game systém, byla ještě slastně daleko. Zkrátka a dobře, sešitové hry na hrdiny byly ještě před několika málo lety jedinou možností, jak se mohl i průměrně vysoký člověk s kulatýma ušima stát trpaslíkem, nebo lesním elfem a v temných dungeonech pátrat po pokladu šestihlavého draka. S nástupem počítačových her se sice možnosti značně rozšířily. Troufáme si však tvrdit, že jen málokterá hra, dnes považovaná za hardcore RPG, se může co do propracovanosti a složitosti byť jen porovnávat s nejlepšími sešity série Dungeons & Dragons. A proto, když nemůže hora k Mohamedovi, tak musí Mohamed k hoře.

Více znamená lépe

Dungeons & Dragons: Tactics pro handheld PSP je tahové RPG vyvíjené společností Kuju Entertainment na základě licence sešitů D&D (verze pravidel 3.5). Pro nás smrtelníky to znamená, že se můžeme těšit na pravidla, herní principy, hrdiny a nestvůry, které byly pro fanoušky světa D&D vyvíjeny po mnoho let až do současné podoby. Jen pro představu - 216 druhů kouzel, 650 unikátních předmětů, a tak široká škála útoků a interakcí, že si bez pořádně tlustého seznamu ani nezavážete tkaničky.

Dungeons & Dragons: Tactics
i Zdroj: Hrej.cz
To vše bude k dispozici pro 7 hratelných ras (lidé, trpaslíci, elfové, půl-elfové, půlčíci a poloskřeti), jejichž příslušníci budou schopni vykonávat 13 povolání (barbar, duchovní, bard, druid, mnich, bojovník, paladin, psion, mentální bojovník, hraničář, tulák, černokněžník a kouzelník) a budou inklinovat k devíti formám chování (hodný, zlý, neutrální, rozpolcený, atd. atd.), které budou dále ovlivňovat vývoj příběhu. Questů by mělo být až 40, přitom ti nejrychlejší a nejzkušenější hráči (kteří si navíc odepřou všechny střihové scény, animace doprovázející kouzlení, souboje a přesuny) budou k dokončení celé hry potřebovat přes 40 hodin herního času. Střízlivý odhad pro průměrného hráče se pak šplhá až k třeskutě našlápnuté stovce hodin! Tolik suchý výčet faktů. Pokud na vás neudělal dojem, čtěte dále.

Dvě tváře D&D

Jak je u série D&D dobrým zvykem, tak vám Dungeons & Dragons: Tactics nabídne možnost vytvořit si herní postavu doslova na míru. Hráč si totiž, kromě výše jmenovaných základních parametrů, bude volit i spoustu parametrů a atrïbutů podružných. Navíc bude mít každá rasa i každé povolání svá specifika, na které je třeba také brát ohled. Zapomínat se nesmí ani na fakt, že bude vaše postava vždy jen jednou jedinou součástí dobře promazaného soukolí šesti hrajících hrdinů a tudíž bude muset plnit vysoce specializované úkoly. Právě zde obvykle nastává moment, kdy se zrno odděluje od plev a nezkušení hráči znechuceně hru vypínají.

Dungeons & Dragons: Tactics
i Zdroj: Hrej.cz
Na tuto eventualitu se však pánové z Kuju pečlivě připravili. D&D: Tactics totiž budou dvě hry v jednom balení...víceméně. Nováčci, spletitých pravidel a zákonitostí neznalí, mohou vše ponechat na umělé inteligenci a hru ovládat pomocí několika málo tlačítek. AI pro ně vytvoří vhodnou postavu, v boji vybere nejvhodnější kouzlo, či útok a postará se o to, aby ostatní členové party dělali co měli a nelovili si někde za rohem holuby z nosu. Žárem bitev zocelený veterán si naopak užije příjemné odpoledne sestavováním vhodného herního profilu, dalších pár dní se bude rochnit desítkami statistik a seznamů, aby nakonec vtrhnul do boje coby rozený velitel, rozhazujíc delikátní povely jednotlivým členům družiny (bude možné určovat kdy, na koho a jak zaútočit, určovat souputníkům obranné výseče, atd.).

Tahový systém soubojů poskytuje ohromné množství taktických možností a každý hráč, který na svůj loot nerad spěchá, si eliminaci zombíků a vratce se belhajících skeletonů jistě užije. Boje se navíc diametrálně liší, jsou-li vedeny na povrchu (vesnice, hrady, lesy,…), nebo v temných podzemních kobkách. Je proto nutné vybírat svou družinu tzv. ad-hoc pro každý quest, jelikož slaboučký půlčík jistě najde lepší uplatnění v temných chodbách podzemního bludiště (dokáže totiž vidět ve tmě), než na prosvětlených pláních.

Dungeon Master a multiplayer

Podstatou a klíčem k úspěchu D&D je multiplayer, proto samozřejmě nebude chybět ani v Dungeons & Dragons: Tactics. Základem všeho je samozřejmě místní multiplayer kooperativní, který může svést dohromady až 6 hráčů propojených přes Wi-Fi. Šestice ze svého středu zvolí Dungeon Mastera, který bude na své memory kartě uchovávat všechna data o probíhajícím dobrodružství a bez něhož by nikdy jednou přerušená hra nemohla pokračovat. Naproti tomu ostatní hráči jsou postradatelní a jejich úlohu může v jakékoliv fázi hry převzít AI.

Dungeons & Dragons: Tactics
i Zdroj: Hrej.cz
Kromě kooperativní souhry bude k dispozici také klasický deathmatch (v tahovém podání by mohl být přímo k nakousnutí), treasure hunt, nebo mód nazvaný gladiator – jedná se prakticky o rychlosoutěž v zabíjení monster. Kdo před závěrečným hvizdem prolije víc nepřátelské krve, ten zvítězil. Mrzet by mohla snad jen absence online multiplayeru. Klasický singleplayer však také slibuje spoustu zábavy. Měl by v něm být vyprávěn příběh mladého hrdiny, který se stane nedobrovolným účastníkem sporu dvou mocných draků. V průběhu hry se pak bude muset rozhodnout, zdali se přidá na stranu dobra, či zla.

Po vizuální stránce nelze už teď hře nic moc vytknout. Na poměry PSP se jedná o velmi slušný průměr, navíc lze očekávat, že tvůrci do vydání nějaké ty hrany ještě obrousí. Hlavní zbraně D&D Tactics jsou však úplně někde jinde a díky své licenci a komplexnosti má všechny předpoklady pro to, aby z trůnu PSP tahových RPG sesadila doposud s přehledem kralující hru LOTR: Tactics. Jasno by mělo být už v březnu letošního roku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama