Dementium 2 Článek DS souhrn: čaroděj, princ a pacient

DS souhrn: čaroděj, princ a pacient

Jan Vitík

Jan Vitík

12. 8. 2010 22:00 3
Reklama

Velké konzole i PC sužuje herní sucho, a o mnoho lépe na tom nejsou ani handheldy. Vybrali jsme pro vás trojici zajímavých titulů, které vám mohou zpestřit cestování o prázdninách, pobyt u babičky, tábor nebo dovolenou u moře – dvě kapesní verze „velkých“ hitů a skvělou hororovou FPS Dementium II.

Prince of Persia: The Forgotten Sands

Výrobce: Ubisoft Casablanca | Distributor: Ubisoft / Conquest

Eskapády perského prince doráží na nintendovský handheld již podruhé a největším otazníkem je, zdali se jim povede napravit reputaci nepříliš povedeného titulu The Fallen King. Značka by si to rozhodně zasloužila vzhledem ke své kvalitě a reputaci na PC a konzolích. Ovšem opět jí není přáno. Náprava se totiž nepovedla a nejvíce zarážející na tom všem je, že se vývojáři dopustili identických chyb. Tou nejzásadnější, která to kazí úplně a nedává příliš možností jiným složkám hry na zlepšení dojmu, je ovládání. Pořád nechápu na základě jaké úvahy někomu přijde, že v zásadě dvourozměrná plošinovka bude mnohem větší pecka, když se použije dotykové ovládání. The Forgotten Sands je totiž příkladem hry, kde si s tlačítky moc neškrtnete a všechno, zdůrazňuji VŠECHNO se provádí stylem. Chození, skákání, plížení, boj. Snaha o to vyhnout se „zastaralému“ systému s tlačítky tak nakonec vede jen do pekel. Je to totiž značně nepohodlně a nepraktické. Navíc v podstatě stačí držet styl směrem, kterým chcete prince poslat a on sám přeskakuje propasti, šplhá po zdech a podobně. Do popředí pak vystupuje neodbytný pocit odcizení od hlavního hrdiny, který vlastně koná sám a z hráče se stal jen pouhý ukazatel směru. Vytrácí se tak nějaký rozumný důvod, proč vlastně podobný titul hrát. A je to škoda, protože zbytek není odfláknutý a po audiovizuální stránce jde o nadprůměrnou záležitost. Najdeme tu také prvky, které tak zabodovaly v Sands of Time: „Reverse Time“ vracející čas k poskytnutí dalšího pokusu a „Slow Time“ ulehčující průchod pastmi. Nakonec už jen povzdech nad krátkou herní dobou, pohybující se kolem pěti hodin. Tak snad se to Ubisoftu povede na třetí pokus.

Hrej! verdikt: 5/10

LEGO Harry Potter: Years 1-4

Výrobce: TT Games | Distributor: Warner Bros. Interactive Entertainment / Conquest

Vzpomínáte? Lego kostičky vtrhly do herního průmyslu, znásilnily Star Wars univerzum a nakonec z toho byla dobrá hra. Pak na řadu přišel Batman, Indiana Jones a teď je dalším adeptem na zkostičkování kouzelnický puberťák Harry Potter. A nakonec je z toho opět dobrá hra. Čtyři roky v Bradavicích sice utečou zatraceně rychle, ale rozhodně se nudit nebudete. Hrát lze ve dvou módech a to Story a Free Play. Obsah obou dvou je sice totožný, ale ve Free Play si lze zvolit k procházení libovolný odemčený charakter. To kromě toho, že se můžete na chvíli převtělit do své oblíbené postav, přináší i odlišnou sadu kouzel, díky čemuž lze prozkoumat více lokací a získat tím i více předmětů. Ne všechny úkoly, které při svém putování potkáte, jsou okamžitě přístupné a musíte počkat, než se naučíte potřebné kouzlo. Hráč díky tomu vnímá mnohem intenzivněji vývoj své postavy. Čarování probíhá asi tím nejlepším způsobem, jaké lze na DS zvolit. Každé kouzlo má svůj speciální symbol, který je třeba správně obkreslit stylem na spodní displej. Když přijde na čáry během boje, hra se při vyvolávání nezastaví, což znamená, že nepřátelé mohou v klidu útočit, takže to chce trochu přemýšlet a připravit si pozici. Největším problémem soubojů je nevyvážené rozložení jejich obtížnosti. Ten největší a nejtěžší s Draco Malfoyem přijde zhruba v polovině hry a absolutně se nedá srovnat s rychlovkou na úplném konci, která je nedůstojným zakončením. Kromě magie narazíte ve hře také na puzzly, jejichž řešení ovšem není nic těžkého a nejspíš se jedná o ústupek kvůli těm nejmladším hráčům, protože pro ty zkušenější nejde o žádnou vetší výzvu. Jinak se LEGO Harry Potter povedl a fanouškům knih i filmů přináší možnost podívat se na známá místa se známými postavami a nehází klacky pod nohy.

Hrej! verdikt: 7/10

Dementium II

Výrobce: Renegade Kid | Distributor: SouthPeak Interactive / Conquest

Podobných titulů jako je Dementium II na DS skutečně mnoho nenajdete a o to větší radost vyvolá, když se navíc povede. „Dospělé hry“ (dost nepřesný a zavádějící výraz, ale nic přiléhavějšího na označení této nepočetné skupiny mě nenapadá) nemají na růžích ustláno a hlavní příčinou bude nezájem větší části majitelů handheldu od Nintenda. Stačí vzpomenout na výborné GTA: Chinatown Wars, které se přes své jednoznačné kvality neprodávalo a těžko se někdy dočkáme pokračování. Série Dementium se však dočkala, i když první díl s podtitulem The Ward měl spoustu zásadních nedostatků. Dvojka leccos napravuje a přináší kvalitní hororový zážitek na cesty. Děj sice navazuje na předchozí události, ale je to zpracováno tak, aby si vše naplno užil i člověk neznalý předchozí hry. Hlavním protagonistou je William Redmoor, který se v úvodu probouzí po operaci mozku, aby byl záhy převezen na místo jménem Bright Dawn Treatment Center, což je eufemismus pro velmi drsné a dobře střežené vězení. A když se do toho zamotají podivné sny z jiné dimenze plné temných démonických výjevů, je o starosti postaráno. Jestli něco vývojáři z Renegade Kid opravdu umí, tak je to FPS, které se dobře ovládá. Stylus a dotykový displej suplující myš reagují přesně a když už zemřete, rozhodně to nebude vinou problematického ovládání. Co však u předchozích počinů (například Moon) chybělo, byla zajímavější náplň. Nejhorší to bylo s designem úrovní, které se trestuhodně opakovaly a procházení stále stejnými chodbami velmi rychle omrzelo. To už naštěstí neplatí a Dementium II přináší mnohem větší rozmanitost prostředí. Kromě vězení se podíváte do dolů, zasněženého městečka, kostela, na hřbitov a tak dál. Těšit se také můžete na mnohem příjemnější save systém, kdy se hra ukládá na savepoitech, které jsou od sebe rozumně a pravidelně vzdáleny. Grafika je detailní a společně s kvalitním soundtrackem vytváří dostatečně hutnou hororovou atmosféru. Pokud tedy máte chuť na nějakou tu FPS, těžko byste momentálně našli lepší alternativu.

Hrej! verdikt: 8/10

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama