Preview Diablo IV Článek Dojmy z betaverze Diablo IV - legenda se vrací a má našlápnuto opravdu výborně

Dojmy z betaverze Diablo IV - legenda se vrací a má našlápnuto opravdu výborně | Kapitola 2

Lukáš Černohorský

Lukáš Černohorský

22. 3. 2023 11:35 1

Seznam kapitol

1. ZPÁTKY DO PEKEL 2. UŽ ABY BYL ČERVEN

Pekelné brány se otevírají už počtvrté. Diablo IV vyjde v červnu, o víkendu jsme ale spolu s dalším zhruba milionem hráčů ochutnali betaverzi. Proč Lukáše nadchla?

Reklama

Co se týče samotné hratelnosti, tak v tomto ohledu Diablo opět exceluje. Za víkend jsem měl možnost vyzkoušet právě čarodějku z trojice čaroděj, barbar a rogue (necromancer a druid budou dostupní v rámci dalšího víkendu). Vyleveloval jsem ji téměř na maximální úroveň, kterou beta dovolovala. Velmi příjemná je možnost úskoku pomocí mezerníku, který lze použít každých pět sekund. Tuto schopnost má i barbar a bylo by tedy nelogické kdyby všechny ostatní třídy tuto novinku nedostaly. Hráč má tím pádem možnost být na bojišti agilnější, a vypjaté boje díky tomu získávají novou dynamiku. Čarodějka je známá tím, že má schopnost sesmahnout či spálit cokoliv dřív, než se to k ní přiblíží. A přesně takhle funguje i v novém díle. Třídy se budou určitě ještě balancovat, než hra vyjde (právě čarodějka je zatím údajně značně přesílená, pozn. red.). Ale věřím, že fanoušci kouzel nebudou ani v plné verzi zklamáni. 

Dojmy z betaverze Diablo IV - legenda se vrací a má našlápnuto opravdu výborně
i Zdroj: Lukáš Černohorský / Hrej.cz

Větší změnou prošly i talentové stromy. Jsou dostatečně jednoduché, aby se v nich orientoval nováček a zároveň dostatečně rozvětvené, aby si i hardcore hráči zvládli postavit buildy, se kterými následně stráví mládí (stáří?) v endgame obsahu hry. 

Co se týče příběhu, tak se prakticky celý první akt seznamujete s pravidly světa a pronásledujete Lilith po jeskyních a kobkách. Lilith jako taková by mohla být velmi skvělou záporačkou, vzhledem k tomu, že její úmysly nejsou čistě jenom o touze po krvi a ničení. Kdo zná historii Diabla, případně War of Sin, jistě ví, že konflikt mezi Nebeskými výšinami a Horoucím peklem není zdaleka tak černobílý, jak by se mohlo zdát. 

SLOVANSKÁ ATMOSFÉRA

Graficky se hra vrátila ke svým kořenům. Sanctuary je temné místo plné smrti a bezmoci. A přesně takhle hra svou atmosférou působí. První oblast je plná sněhu, žaláře řetězů a špíny, a jeskyně zase hniloby a démonického sajrajtu. Navíc obyvatelé světa kolem vás mají slovanský přízvuk, a i některé obludy a lokace nesou až podezřele slovanské názvy. To je pro našince ve výsledku mile sympatické. 

Co se týče obvykle silných soundtracků, tak mi upřímně z víkendu moc v hlavě neulpělo

Další velkou změnou, kterou se vývojáři inspirují u World of Warcraft, jsou in game filmečky v enginu hry. Ty platí za možná největší kaňku bety, protože ač jsou svým způsobem atmosférické a diváka vtáhnou, tak graficky mnohdy nevypadají ale vůbec hezky. Snadno si pak jde všimnout grafických nedostatků či rozmazaných textur. K samotné prezentaci ale není moc co dodat. Grafika prostředí či detaily zbrojí jsou na vysoké úrovni. Kaluže krve, odrazy i plápolající ohně vypadají opravdu dobře. Krom očekávatelně slabšího připojování do hry, které v pátek trvalo přes dvacet minut, běžela hra až na drobná zaškobrtnutí v menu plynule. 

Co se týče obvykle silných soundtracků, tak mi upřímně z víkendu moc v hlavě neulpělo. Samozřejmě na pozadí nějaká hudba hraje, ale převážně pouze v soubojích s bossy. Těch jsem našel asi pět a všichni byli zajímaví a zábavní, třeba jako v případě dvojky. 

Veskrze mám z bety velmi dobrý pocit. Diablo IV přináší stejnou zábavu jako remake Diabla II před dvěma lety, ale natolik odlišnou, aby si razilo cestu hodnou skutečného pokračování. Blizzard vsadil na osvědčenou formuli léta prověřenou hráči a změny, které přináší budou pro hráče blizzardích her prostě povědomé. Prozatím není důvod se dalšího Diabla obávat. Ač beta na pár chyb ukázala, tak si kroužkuji datum 2. června., kdy se nám brány Sanctuary otevřenou naplno v předběžném přístupu.  

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama