Dle whistleblowera měla QA agentura CD Projektu lhát o stavu Cyberpunku i vlastních možnostech
i Zdroj: CD Projekt / Steam
Cyberpunk 2077 Novinka Dle whistleblowera měla QA agentura CD Projektu lhát o stavu Cyberpunku i vlastních možnostech

Dle whistleblowera měla QA agentura CD Projektu lhát o stavu Cyberpunku i vlastních možnostech

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

27. 6. 2022 10:02

Polské studio CD Projekt se po více než dvou letech od vydání kontroverzního RPG Cyberpunk 2077 konečně oklepalo z vlny negativní odezvy způsobené tristním technickým stavem hry. Dodnes ale toto vydání působí problémy. Youtubový kanál Upper Echelon Gamers nyní přišel s tvrzením údajného whistleblowera, dle kterého lze zřejmě část viny hledat na straně QA agentury Quantic Lab.

Reklama

  • Dle zdroje měla QA agentura pracující na Cyberpunku lhát a mystifikovat CD Projekt
  • Firma prý mlžila o svých možnostech a reportovala zbytečné chyby

Ta byla CD Projektem pověřena kontrolou hry a stejně jako při každém dalším vývoji většího herního projektu měla zařídit, aby na trh zamířil pokud možno funkční produkt s minimem významnějších chyb. Sám CD Projekt si později stěžoval, že právě tato část vývoje příliš dobře nefungovala a testeři si nevšimli zásadních bugů, kterým se těsně po vydání hráči posmívali na YouTube. 

O radostech a strastech herního testingu
i Zdroj: Hrej.cz

O radostech a strastech herního testingu

Bugy – tu malé, tu větší chyby a problémy, které kazí život vývojářům i hráčům. Pokud herní průmysl sledujete trochu blíže,…

9. 4. 2021 16:30
3

Dle informací Upper Echelon Gamers tyto stížnosti možná byly na místě. Seznam souborů od údajného bývalého zaměstnance agentury má obsahovat obvinění, dle kterých tým Quantic Lab v mnoha ohledech lhal CD Projektu. Prý měl výrazně přehánět při prezentaci celkových kapacit firmy a týmu dedikovaného Cyberpunku. Zároveň tvrdil, že na hře budou pracovat zkušení tvůrci, ale většina testerů patřila k juniorním zaměstnancům, kteří práci QA vykonávali jen pár měsíců. Nejzásadnější je pak to, že Quantic Lab měl vedením stanovený denní limit reportovaných chyb, a zaměstnanci byli nuceni do CD Projektu denně odesílat tisíce nepříliš důležitých nedostatků, přičemž vynechávali zásadnější chyby. Obvinění padá na vedení, samotní testeři pracovali jak nejlépe mohli. Přísná politika mlčenlivosti jim ale neumožnila jakkoliv se ohradit nebo kritizovat poměry.

Ve složce prý nechybí 72 stránkový QA dokument k projektu, grafy a dokumenty související s organizací nebo například smlouvy oddělení lidských zdrojů. Pochybení QA samozřejmě není jediným důvodem, proč hra zažila tak krkolomný launch, mohlo k němu ale výrazně přispět.

Firma se kromě Cyberpunku podílela i na třetím Zaklínači, Gwentu, Desperados 3, FAR: Lone Sails nebo Destroy All Humans a menší měrou i na řadě dalších projektů. Dle whistleblowera není v tomto ohledu Cyberpunk žádnou výjimkou, jen nejvýraznějším příkladem špatného fungování Quantic Lab.

Autor videa tvrdí, že zdroj působí velmi věrohodně a přináší spoustu důkazů, že ve firmě skutečně pracoval. I tak je ale samozřejmě třeba zprávu brát s rezervou.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama