Dark and Darker se po vynuceném stažení hry ze Steamu objevuje na torrentu. Úmyslně ji tam umístili sami autoři
i Zdroj: Ironmace
Novinka Dark and Darker se po vynuceném stažení hry ze Steamu objevuje na torrentu. Úmyslně ji tam umístili sami autoři

Dark and Darker se po vynuceném stažení hry ze Steamu objevuje na torrentu. Úmyslně ji tam umístili sami autoři

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

16. 4. 2023 08:50

Dark and Darker se stalo předmětem kontroverze už přibližně před měsícem. Hra od týmu Ironmace, která se odehrává v podzemní pevnosti, byla předmětem diskuzí, když byla minulý měsíc zasažena žádostí o stažení z obchodů kvůli obviněním z krádeže kódu společnosti Nexon, kde dříve pracovala část týmu. Korejské úřady prohledaly kanceláře Ironmace, nicméně podle oficiální zprávy nenašly žádné důkazy, které by podporovaly uvedené nařčení. Hra byla však i přesto odstraněna ze služby Steam a studio Ironmace tak hru k hráčům dostává neoficiální cestou.

Reklama

  • Autoři z obchodů stažené hry Dark and Darker i nadále vzdorují žalobě Nexonu za údajnou krádež assettů
  • Ve svém nejnovějším kroku nabídli testování hry skrze vlastní torrenty

Tým Ironmace se podle vlastních slov nevzdává a pokračuje v dalším playtestu hry, jak bylo původně naplánován. Tým dnes začal nabízet playtest hry Dark and Darker prostřednictvím torrentů, které zveřejnil na Discordu hry. Playtest bude tímto způsobem prý udržován do 19. dubna, po kterém se dále uvidí, jak se bude pokračovat.

„Ujišťujeme vás, že děláme vše pro to, abychom zajistili žádné pokračování Dark and Darker,” píše se ve zprávě týmu na Discordu, která byla přeposlána na Reddit. „Bohužel kvůli složitosti naší situace, a to zejména jejímu řešení přes mezinárodní hranice, trvá rozřešení na Steamu delší dobu. Abychom splnili tedy slib daný našim fanouškům, museli jsme tentokrát přistoupit na řešení starou cestou.”

Jeden z vývojářů, který je z Ironmace, také založil sbírku na GoFundMe na pomoc týmu s právními poplatky. Za méně než hodinu, po které byla před smazáním aktivní, dokázal vývojář vybrat 46 tisíc dolarů, což odpovídá asi milionu korun po přepočtu měny. 

Jak dále studio nabádá všechny, kdo by se chtěli zapojit do testu, bezpečné je stahovat jen ty verzi hry, který pochází z torrentového odkazu vývojářů.

„Nepoužívejte torrent z jiných zdrojů,” varuje tým,“ nemůžeme zaručit jejich bezpečnost”.

Vzhledem k tomu, že právní spory nejsou podle stávajícího běhu událostí ani zdaleka u konce, společnost uvádí, že všechny budoucí aktualizace budou distribuovány stejným způsobem. A pokud jde o pokrok s Nexonem, studio jen dodává: “Buďte si jisti, že děláme vše pro to, abychom zajistili pokračování hry“.

S ohledem na to můžeme připomenout, že jádrem celého sporu je domnělá krádež firemních materiálů. Oficiální informace je zatím taková, že v rámci Nexonu vznikal kdysi titul podobného ražení jako Dark and Darker a že vývojáři z Ironmace měli (alespoň dle Nexonu) bez dovolení převzít jeho assety a použít je u své hry. Vývojáři z Ironmace toto nařčení zase odmítají a budou se prý bránit i soudně, bude-li to nudné. Vzhledem k tomu, že se obě strany cítí být v právu, je ovšem více než pravděpodobné, že tato cesta bude jak dlouhá, tak i obzvláště trnitá.

Konec? Akce Dark and Darker zmizela ze Steamu kvůli údajné krádeži assetů
i Zdroj: Steam

Konec? Akce Dark and Darker zmizela ze Steamu kvůli údajné krádeži assetů

Začátkem měsíce jsme informovali o sporu mezi vydavatelstvím Nexon a studiem Ironmace, které bylo obvinění z odcizení kódu,…

27. 3. 2023 09:43
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama