Daedalic končí po neúspěchu Gluma s vlastním vývojem her. Přejde čistě na jejich vydávání
i Zdroj: Daedalic Entertainment
The Lord of the Rings: Gollum Novinka Daedalic končí po neúspěchu Gluma s vlastním vývojem her. Přejde čistě na jejich vydávání

Daedalic končí po neúspěchu Gluma s vlastním vývojem her. Přejde čistě na jejich vydávání

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

1. 7. 2023 06:55

Nepodařené vydání The Lord of the Rings: Gollum si uzavřením studia nakonec vybírá daň na vývojářích celého projektu. Německé vydavatelství Daedalic Entertainment, které vedle činnosti publishera dříve hry i samo vyvíjelo, oznámilo, že na po neúspěchu Gluma nyní uzavře své interní studio a že s tím ukončuje i vývoj druhého projektu podle licence Pána prstenů. Daedalic se místo toho bude prý plně soustředit na vydavatelskou činnost, jež dosud vnímal jen jako jednu ze dvou hlavních aktivit, které od roku 2007 vedl.

Reklama

  • Daedalic přechází po neúspěchu Gluma čistě na vydavatelskou činnost a ruší druhý projekt ze světa Pána prstenů
  • Interní vývojářské studio bylo zrušeno a jeho zaměstnanci budou aktuálně umístěni do jiných částí společnosti
  • Toto vývojářské studio přitom fungovalo už od roku 2007

V prohlášení pro Polygon a další zejména německá media společnost Daedalic uvedla, že Gollum jako hra "nesplnil očekávání, která jsme do ní vkládali", přičemž dodala, že jakožto vydavatel bude pokračovat v práci na dalším patchi této stealth adventury. 

Daedalic následně také upřesnil, že plánuje pracovat s bývalými zaměstnanci i do budoucna a zajistit jim místo ve své "síti" pokračujícího vydavatelství. Podle německého serveru GamesWirtschaft se tato relokace dotkne celkem 25 ze zhruba 90 zaměstnanců firmy Daedalic, přičemž sám Daedalic uvádí že si váží každého jednoho člena týmu a že je pro něj důležité, aby přechod proběhl co možná nejhladčeji. 

The Lord of the Rings - Gollum je podle recenzí nejhorší hra letošního roku. Trumfl i Redfall nebo Crime Boss
i Zdroj: Daedalic Entertainment

The Lord of the Rings - Gollum je podle recenzí nejhorší hra letošního roku. Trumfl i Redfall nebo Crime Boss

Dnes dopoledne začaly vycházet první recenze očekávané stealth adventury ze světa Pána prstenů The Lord of the Rings -…

25. 5. 2023 16:46
Recenze The Lord of the Rings: Gollum, která je stejně tak rozpačitá, jako Glum samotný
i Zdroj: Hrej.cz

Recenze The Lord of the Rings: Gollum, která je stejně tak rozpačitá, jako Glum samotný

25. 5. 2023 10:40

Není pro mě srdcovější záležitosti, než je cokoliv ze světa Středozemě. Miluju Pána prstenů, ať už v knižní, nebo filmové…

Jak už studio psalo, samotného Gluma hodlá dále podporovat, a to i přesto, že jej potkala trnitá cesta. Jen pro rekapitulaci uveďme, že tento titul, který se stal studiu osudným, byl původně ohlášen už v roce 2019, aby následně (ne)vyšel v roce 2021, ale byl několikrát odložen, a to až na květen 2023, kdy se stal (bohužel ne bezkonkurenčně) nejhůře přijatou hrou dosavadního roku.

Jiná, nyní již zrušená hra ze světa Pán prstenů neměla nicméně ani takovou příležitost. Studiem Daedalic nebyla nikdy plně oznámena nebo pojmenována, ale byla jen označována za zážitek, který hráče měl "přenést do bujného světa plného mýtických tvorů a magie". Stejně jako Glum byla přitom mířena jako "příběh z pohádky", nicméně stejně jako Glum už zřejmě nikdy nikoho nepotěší – což asi platí i pro starší projekty studia.

Před Glumem byl Daedalic totiž známý především jako vývojář menších point-and-click adventur, specificky čtyřdílné série Deponia. Ta vynikala na svou dobu nadčasovou grafikou, výbornou atmosférou plnou tradičně ztřeštěných hádanek, a předně: charakteristickým stylem humeru, jenž ji pomohl léta těšit hráče, kteří fandí tomuto často opomíjeného žánru. 

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama