Co týden dal: Vzpomínky na minulost
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Co týden dal: Vzpomínky na minulost

Co týden dal: Vzpomínky na minulost

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

26. 11. 2017 17:00 2
Reklama

Čas od času prostě musí přijít období, kdy toho mnoho nového na povrch neprosakuje. Právě v takových dobách přichází na řadu vzpomínání, oslava různých výročí a spekulace nad dobami nastávajícími. Právě takové období nastalo v uplynulém týdnu v herním světě, tudíž si dnes spíše zabilancujeme. Ale nebudu plašit, i v uplynulém týdnu naše informační soukolí popohnaly novinky a kauzy, hýbající celou branží. A zase v hlavních rolích úřadovalo EA. Tak pojďme na to.

SFOUKNĚME SVÍČKY

Co týden dal: Vzpomínky na minulost
i Zdroj: Hrej.cz

Dlouhých 15 let uplynulo od doby, kdy klenot českého herního vývoje, společnost Illusion Softworks pohnula herním světem městskou akcí Mafia: The City of Lost Heaven. Na svou dobu pokrokový titul se navždy zapsal do srdcí tuzemských hráčů a mezi svými herními přáteli asi jen těžko najdete člověka, který by nikdy “tu naší Mafii” nehrál, nebo  dokonce netušil o její existenci. Skvělý příběh z pera Dana Vávry, nadčasové zpracování, kultovní soundtrack a hlášky. První Mafia byla prostě trefa do černého a i já dnes rád obětuji pár hodin pro opětovné prožití života za hranicí zákona v kůži Tommyho Angela.

Na úspěch prvního dílu vývoji navázala po strastiplném vývoji i Mafia 2. Toužebně očekávané pokračování série sice v roce 2010 nepřineslo přímou návaznost na originální příběh a děj přesunulo o pár desítek let vpřed, i tak se ale stalo novou láskou české herní scény. Opět dramatický příběh, český dabing, povedený audiovizuál s autentickým vozovým parkem… I dvojka bodovala ve všech směrech. Přísnější fanoušci nicméně přicházeli s negativními reakcemi na vyškrtnutý obsah, který měla Mafia 2 nabízet. Dodnes považuje část hráčů absenci mnoha misí, více konců nebo zbraní na blízko za neodpustitelnou křivdu.

Po delší odmlce se série vloni (zatím naposledy) vrátila s dalším pokračováním. Vlažnou reakci tuzemských fanoušků máme jistě ještě čerstvě v paměti, moderní trojka s sebou ale skutečně přinesla některé současné módní prvky městských akcí, ze kterých kritika zrovna nadšením netleskala. Často repetetivní hratelnost a slabší výstavba kampaně tak bohužel zastínily zajímavý námět a umístění příběhu i s jeho společenským přesahem. I přes to všechno se Mafia III hrdě řadi po bok svých úspěšných předchůdců a prostřednictvím připomínkového videa můžeme na celý trojlístek virtuálních gangsterek se slzou v oku zavzpomínat.

Stejně tak mohou majitelé konzolí ze stáje PlayStation vzpomínat i na sérii Uncharted. Ta totiž oslavila své desáté narozeniny a jen těžko lze uvěřit tomu, že nás poprvé svými dobrodružstvími poctil Nathan Drake už v roce 2007. Dnes se úvodní trilogie řadí ke klenotům předchozí konzolové generace, čtvrtý díl se stand-alone datadiskem zase jasně demonstrují, co dokáže generace současná. Akční tetralogie zároveň demonstruje nepopiratelné tvůrčí mistrovství studia Naughty Dog a herecký talent Nolana Northa.

Marco! Polo!

S LANCEREM NA VĚČNÉ ČASY

Co týden dal: Vzpomínky na minulost
i Zdroj: Hrej.cz

Pokud patříte mezi hráče, kteří se zatím z jakýchkoliv důvodů vyhýbali čtvrtému dílu série Gears of War, máme pro vás dobrou zprávu. Předplatitelé služby Xbox Game Pass brzy dostanou možnost zakusit strasti války s novým nepřítelem a naskočit do polní obuvi J.D. Fenixe, syna legendárního Marcuse Fenixe. Regulérní čtvrtý díl série si v naší recenzi odnesl slušnou čtyřku, jistě se tudíž jedná o zajímavý přírůstek do bohaté nabídky služby. Po boku mu sekundují i remaster Darksiders, pokračování adventurní série Sherlock Holmes nebo rozšířená verze depresivního This War of Mine.

S prvním prosincem, kdy balíček her do nabídky dorazí, se tak série Gears of War zkompletuje. Majitelům konzole Xbox One, kteří se titulům doposavaď nepodmanili už nebude stát nic v cestě, tuhle krvavou akční jízdu je prostě třeba zažít od temného začátku až do výbušného konce.

NA SKOK K MIKROTRANSAKCÍM

Co týden dal: Vzpomínky na minulost
i Zdroj: Hrej.cz

Jen těžko si představit týden, kdy by v herním světě nevznikly nějaké rozepře na téma mikrotransakcí. A jen málokdy řešíme ty, ve kterých žádným způsobem nefiguruje společnost Electronic Arts. I tento týden totiž veřejnost vesele bodala do vosího hnízda jménem Star Wars Battlefront 2. Týden po oficiálním vydání hry se totiž zdá, že hráči dosáhli svého a vlny negativních reakcí zmizely, naopak ale vytanuly na povrch zákulisní informace o zhoršených vztazích, které nepovedený launch hry vyvolal mezi EA a majitelem práv na značku Star Wars, společností Disney. Americkému mediálnímu gigantu se prý marketingový model Battlefront 2 silně nepozdával a negativní přijetí hry vyvolalo rychlou a ráznou reakci. Nositel práv na značku, respektive ředitel interaktivních médií Jimmy Pitar, si v rámci snahy o zachování dobrého jména pozval EA, respektive CEO Andrewa Wilsona, na kobereček. Prý jeden telefonát stačil k důraznému obratu v kauze a především díky němu dnes nemohou línější hráči nakupovat herní měnu za reálné peníze.

S tím souvisí i změna ekonomických systémů v další novince portfolia EA, závodním Need for Speed: Payback. Ten jen díky záhadně nízké publicitě unikl pranýři. Fanoušci značky i herní kritici totiž hodnotí výrazně nelibě nový systém výkonnostní modifikace vozidel, optimalizované na míru lootboxům a obecně sběratelským mechanikám hry. Kartičky sice představují jasný módní krok směrem k současným trendům, na druhou stranu kalí jinak překvapivě zábavnou hratelnost a zážitek ze zápolení nutností nezábavného grindu již odjetých závodů. S nesmyslně náročným tuningem vozidel má své zkušenosti i náš závodník David. Studio Ghost Games ale rychle chladí svůj výtvor, aby jej nepohltil oheň požírající sousední Battlefront 2. Důkazem budiž přepracovaný systém odměn, podstatně štědřejší k hráčům. Za odježděné závody dostanou majitelé hry více virtuálního oběživa i bodů respektu, což by mělo ulehčit cestu za vysněnými závodními mašinami. A studio se netají tím, že se jedná o první změnu, za níž ve frontě čeká řada dalších.

A tím pro tento obsahově chudší týden končíme. Nedostatek novinek jsme si ale vynahradili řadou zajímavých videí v rámci HrejTV, pořádně hutným, tříhodinovým hPodem a neobvykle živými diskuzemi na našem fóru i v sekcích komentářů pod našimi novinkami a recenzemi. Lze tedy jen doufat, že příští týden zase přinese tu správnou porci zajímavých událostí a u dalšího souhrnu se zdržíme o něco déle. Tak vzpomínejte, hrajte a především, Hrejte s námi!

Videa a podcasty za uplynulý týden: Dohrajte s námi: Mafia II #6Hrajte s námi: Need for Speed Payback #2Indi(e)kace - listopad 2017Hrajte s námi: Star Wars Battlefront II #2, hpod #614

Recenze za uplynulý týden: The Sims 4: Psi a kočky, Need for Speed Payback, Star Wars Battlefront II, American Truck Simulator - New Mexico

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama