Čínská policie dopadla další velkou cheaterskou organizaci. Hlavní tvůrce se skrývá a sdílí příběh
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Čínská policie dopadla další velkou cheaterskou organizaci. Hlavní tvůrce se skrývá a sdílí příběh

Čínská policie dopadla další velkou cheaterskou organizaci. Hlavní tvůrce se skrývá a sdílí příběh

Radek Raudenský

Radek Raudenský

3. 6. 2021 13:45

Cheaty se s rozšířením kompetitivních her staly ještě větším problémem než kdy dříve. Zasahují snad do všech velkých multiplayerových her, kde nejen ničí zážitek ostatních hráčů. Z podvádění se totiž stal obrovský byznys. Není tajemstvím, že tvorbou cheatů si vydělávají například tvůrci spojení s Grand Theft Auto V, Escape From Tarkov nebo řadou mobilních her.

Reklama

  • Skupina stojící za enginem Cheat Ninja byla z většiny dopadena
  • Hlavní tvůrce Catfish se zatím skrývá a poskytl náhled za oponu dění
  • Celkem si skupina měla přijít na více jak 1,6 miliardy korun

Mobilní hraní je rozšířené zejména v Asii, odkud také největší část těchto programů pochází. A právě z Číny přichází za tento rok už druhý případ dopadení obrovské skupiny podvodníků. Na konci března jsme vás informovali o zatčení poskytovatele cheatů, který si měl přijít celkem na 746 milionů dolarů a v jeho garáži se nacházela auta za více než miliardu korun.

Nyní dopadla čínská policie další skupinu tvůrců, která se soustředila na PUBG a PUBG Mobile. Ti stáli za enginem Cheat Ninja, který byl znepřístupněn na začátku února. Policii se sice podařilo dopadnou většinu klíčových osob, samotného šéfa projektu s přezdívkou Catfish se ale zatím dopadnout nepodařilo. Ukazuje to příběh magazínu Vice, který s Catfishem přinesl rozhovor. Hlavní strůjce prý dokázal včas vymazat všechny servery, zničil veškeré disky a stáhl se do ústraní.

Celá organizace si dle čínské policie přišla na zhruba 77 milionů dolarů (1,6 miliardy korun). V rozhovoru Catfish popisuje i svůj úplný začátek – k cheatům se dostal díky ostatním cheaterům, na které narážel při hraní. Jako softwarový inženýr se tak o tvorbu začal zajímat a vytvořil pro PUBG Mobile svůj první program, který fungoval jako wallhack a aimbot. Brzy našel partnera a během několika dnů prodal tisíce kopií. I přes obavy z toho, že na tvůrce přijde policie byl příjem tak velký, že nemohl přestat.

Postupem času dosáhl příjmů ve výši až 400 tisíc dolarů za měsíc (8,3 milionu korun), lokální vydavatelský gigant Tencent ale vyrazil do protiútoku a spojil se s čínskou policií. Ta začala zatýkat přeprodejce cheatů, až nakonec došlo i na jeho partnera „IIIIIIIII“. V lednu, kdy byl Cheat Ninja pozastaven, měla služba dle Catfishe 600 tisíc aktivních předplatitelů. 

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama