Celý zápas NBA byl poprvé "vysílán" i jako počítačová animace
i Zdroj: Twitter / NBA
Novinka Celý zápas NBA byl poprvé "vysílán" i jako počítačová animace

Celý zápas NBA byl poprvé "vysílán" i jako počítačová animace

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

17. 3. 2022 09:48

Včerejší střetnutí týmů Brooklyn Nets a Dallas Mavericks v zámořské basketbalové NBA znamenalo do určité míry historický moment pro vysílání sportovních utkání. Televizní síť ESPN totiž poprvé nabídla celý zápas v renderovaném formátu nazvaném CourtView. Ten využívá více než stovky kamer analyzujících průběh hry a pohyb hráčů a míče. Data pak převádí do počítačové animace podobné klasické hře.

Reklama

  • ESPN poprvé nabízela zápas v NBA i jako render
  • Ten umožňuje volný pohyb kamery

V praxi má render tu výhodu, že se po něm může kamera pohybovat naprosto volně. Konkrétní akce nebo parádičky sportovců lze tedy sledovat z úhlů a blízkostí, kterých se skutečnými kamerami dosáhnout nelze, respektive by překážely hře jako takové.

První využití technologie přišlo už dříve, lokální vysílání Nets takto nabízelo sestřihy nejlepších momentů skrze vlastní Netaverse, ESPN ale dle magazínu Verge poprvé “odvysílalo” celý zápas.

Za technickým zázemím stojí společnost Canon a výsledek je jednoduše obdivuhodný. Záběry samozřejmě nepůsobí úplně realisticky, renderu totiž úplně chybí okolí palubovky nebo realističtější nasvícení. Například gameplay záběry z posledních rončíků NBA 2K tak vypadají výrazně uvěřitelněji. Díky zaměření na pohyb hráčů je ale hra jako taková velmi realistická, a až na občasné artefakty a rozmazání modelů jednotlivých sportovců (především ve skupinách, kde zřejmě těla navzájem překáží kamerám) téměř k nerozeznání od skutečného zápasu.

Novinka pochopitelně nemá nahradit klasické vysílání, dostupná byla jako alternativa na doprovodných kanálech ESPN. Ukázku si můžete prohlédnout na tweetu výše. Do budoucna ale lze předpokládat, že se bude kvalita renderovaného záznamu dále zvyšovat.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama