Čas na sklizeň démonů. Hacker spustil Dooma na systému traktoru John Deere
i Zdroj: Kyle Wiens / Twitter
Kuriozity Novinka Čas na sklizeň démonů. Hacker spustil Dooma na systému traktoru John Deere

Čas na sklizeň démonů. Hacker spustil Dooma na systému traktoru John Deere

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

16. 8. 2022 10:05

Na Hrej vás poměrně pravidelně zásobíme novými a novými možnostmi, jak hardwaroví kutilové hrají Dooma. Měli jsme tu kalkulačky, těhotenské testy, kostky lega nebo tiskárny. Teď už víme, že poslouží i výrazně dražší nástroj - traktor John Deere. Na něm se Doom objevil během hackerské konference Def Con v Las Vegas.

Reklama

  • Hacker se dostal k rootu systémů traktoru John Deere
  • Spustil na něm speciální farmářský mod Dooma

Za spuštěním stojí bezpečnostní technik Sick Codes a modder Dooma Skelegant. Dle Sick Codes šlo o pořádně náročnou práci na několik měsíců a programátor musel jailbreaknout linuxové jádro systému na kterém běží konkrétní model traktoru (John Deere 4240). Skelegant pak modifikovala Dooma tak, aby se odehrával ve speciální úrovni na polích, kde Doomguy likviduje nepřátele pomocí traktoru. Přirozeně. Sick Codes si spolupráci pochvaloval s tím, že je Skelegant úžasně talentovaná autorka.

V tomto případě ale není spuštění Dooma primární důvod, proč se hacker do systému traktorů pustil. Povedl se mu poměrně zásadní průlom a dostal root přístup k systémům stroje. To je zásadním krokem ve snaze jailbreakovat traktory John Deere, moderní modely výrobce totiž vyžadují zásahy licencovaných techniků a v podstatě znemožňují domácí opravy poruch. Farmáři tedy musí chtě nechtě vozit traktory, kombajny a další techniku do oficiálních servisů. Na začátku letošního roku firma alespoň přislíbila, že servisní a diagnostický software od května zpřístupní (za poplatek) i zákazníkům z řad nezávislých servisů. Případný jailbreak by ale mohl tuto ochranu úplně obejít a zpřístupnit diagnostiku všem.

John Deere komplexní systémy svých strojů využil na začátku letošního roku, kdy na dálku v podstatě zničil zemědělskou techniku ukradenou ruskými ozbrojenci z jedné z ukrajinských farem.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama