Blíží se další krok ve vnímání her? S chemickou haptikou bychom měli cítit zimu i bodnutí hmyzem
i Zdroj: https://dl.acm.org/doi/fullHtml/10.1145/3472749.3474747#:~:text=With%20chemical%20haptics%2C%20the%20sensations,a%20long-lasting%20stinging%20sensation.
Novinka Blíží se další krok ve vnímání her? S chemickou haptikou bychom měli cítit zimu i bodnutí hmyzem

Blíží se další krok ve vnímání her? S chemickou haptikou bychom měli cítit zimu i bodnutí hmyzem

Petr Jan Berka

Petr Jan Berka

13. 4. 2022 14:41

Když člověk hraje, je pro něj odezva jak vizuální, tak haptická nesmírně důležitá. Jak bude vypadat budoucí způsob vnímání her zatím nevíme. Zlepšování v haptickém odvětví je však v posledních letech enormní. Důkazem jsou nejnovější koncepty z univerzity v Chicagu.

Reklama

  • Tým z univerzity v Chicagu vymyslel, jak by mohlo být možné pocítit vjemy herního prostředí na vlastní kůži
  • Jednalo by se o speciální návleky na kůži, které by na tělo aplikovaly určitou chemikálii
  • Každá chemikálie na těle vyvolá jinou reakci
  • Detaily by měly být brzy zveřejněny

Celkem běžně už používáme ovladač DualSense, který umožňuje cítit jednotlivé kapky deště, povrch země pod koly vašeho auta nebo dokonce odpor spouště zbraní, když jimi zneškodníte nepřítele. Hráč si možná ani neumí představit, co dalšího nás může čekat. Představit si to však celkem jasně umí tým z Univerzity v Chicagu složený z Jasmine Lu, Ziwei Liu, Jase Brookse a Pedra Lopese, který vyvinul metodu, kde díky chemickým látkám bude možné cítit okolní vjemy v takovém rozsahu, kdy pocítíme nejen teplo a zimu, ale dokonce lechtání či bolest.

Tyto návleky by měly přenášet blíže nespecifikované množství jednotlivých chemických látek, které by byly v případě potřeby ve velmi malém množství vstříknuty tak, aby nedošlo k jakékoliv alergické reakci pokožky. Na základě podráždění budou následně nervy reagovat a odešlou příslušnou informaci o okolí do mozku. Bude tak možné cítit včelu, která vám leze po ruce, nebo horko z rozžhavené pece, kolem které projdete. Co se týče látek, nelze zatím přesně zjistit, které budou konkrétně využity, ale pět již bylo označeno, jako uspokojivé co se týče výsledků. 

Hydroxy-alpha-sanshool by měl navozovat mravenčení, lidokain znecitlivění, cinamaldehyd, který můžeme nalézt třeba ve skořici, by se mohl využít pro simulaci štiplavého pocitu, jako od bodnutí včely. Kapsaicin a mentol by následně navozovaly pocit tepla a chladu.

Představa, kdy bychom při hraní cítili přesně to, co by naše postava pod našimi prsty prožívala, zní zajímavě. Nutno dodat, že třeba Dark Souls bych z takového pojetí virtuální reality raději vynechal. 

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama