Batman: Arkham Knight
i Zdroj: Hrej.cz
Batman: Arkham Knight Článek Batman: Arkham Knight

Batman: Arkham Knight

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

4. 3. 2014 23:02 1
Reklama

Právo odhalit světu novou hru studia Rocksteady má už tradičně časopis Game Informer. Bez ohledu na to, že se o Batmanovi kvůli uniklým fotografiím a detailům na stránkách obchodu GAME spekulovalo již několik dní, Batman: Arkham Knight strhnul lavinu. Informační, samo sebou, a pořádně výživnou. Redakce zmiňovaného časopisu zveřejnila 14stránkové preview, ve kterém zpovídá game directora Seftona Hilla a postupně odhaluje jednu zajímavost za druhou, abychom se mohli začít těšit na explozivní finále celé (původní) trilogie. Jen nezapomeňte, že článek přistupuje k informacím bez obalu, jeho čtením byste se mohli připravit o mnohá překvapení...

BATMOBIL POPRVÉ V AKCI

Pokud bychom měli v dlouhém výčtu informací najít to nejzajímavější, pak musíme vyzdvihnout jednoznačně Batmobil. Ne, že byste ho v předchozích hrách nezahlédli, díky přechodu na next-gen konzole ale mohli vývojáři konečně upravit město podle svých představ a nabídnout vám místo řidiče. Ano, legendární vůz netopýřího muže si konečně budeme moci osahat i zevnitř a vývojáři slibují, že nepůjde jen o stylový gimmick. Podle všeho bude Batmobil prodlouženou rukou hlavního hrdiny a radikálně zpestří paletu možností. Stejně, jako jste to mohli vidět v komiksech anebo filmech Christophera Nolana, Batmobil toho umí opravdu hodně a vzhledem k tomu, kolik humbuku už stačila jízdní složka vyvolat, je téměř jisté, že si auto zahraje jednu z hlavních rolí.

Konkrétně se o Batmobilu od Rocksteady hovoří jako o tom nejlepším videoherním vozidle všech dob, a ačkoliv bereme podobná prohlášení s rezervou, určitý dojem na nás dělá přinejmenším jeho technické zpracování. Vozidlo je totiž údajně složeno ze stovek tisíc polygonů a v paměti zabírá kolem 160 MB, což by byly podle vývojářů hraniční limity pro celou hru na Xbox 360. I to je ostatně důvod, proč Arkham Knight vyjde pouze na PC a nových konzolích. Kromě technické vyspělosti pak Batmobil nabídne kupříkladu možnost nechat řidiče vystřelit z kabiny, přijet kamkoliv na zavolání, prorážet zátarasy, stromy i rohy budov, otáčet se na místě a samozřejmě i střílet rakety. Je toho zkrátka hodně a ovladatelný Batmobil ovlivní v nové hře celou řadu aspektů.

Batman: Arkham Knight
i Zdroj: Hrej.cz

JEŠTĚ VĚTŠÍ MĚSTO

Jak už bylo naznačeno, díky přítomnosti funkčního Batmobilu museli vývojáři přepracovat město směrem k realitě a samozřejmě celou oblast náležitě zvětšit. Hrubým odhadem bude Arkham Knight pětkrát rozlehlejší než Arkham City a rozprostře se ve zcela nové centrální zóně Gothamu rozdělené na tři velké ostrovy. I přes to, že jsou kulisy her o poznání rozmáchlejší a přechod mezi nimi bude bez jakéhokoliv načítání, nechtěli v Rocksteady co do velikosti bourat žádné rekordy. Do popředí postavili snahu o zpracování detaily dostatečně naplněného světa, abyste se v širších ulicích necítili osamělí. Žhavíte-li naději, že si v novém městě budete moci zařádit s kamarády, pak se sluší dodat, že Arkham Knight bude ryze singleplayerovou záležitostí přísně orientovanou na příběh. Zážitku by měl pomoci i výpočetní výkon nových konzolí, který umožňuje plynulé přechody mezi hratelnými částmi a filmovými sekvencemi, podobně jako jsme už mohli vidět v gameplay videu The Order 1886. Nic by tedy nemělo být předrenderováno, a přesto vývojáři nepřipouští žádné kompromisy. Na stůl vyložené sliby mluví o maximální možné míře grafických detailů, což je navíc podloženo tvrzením, že jediný obličej v Arkham Knight má tolik polygonů jako celé město v Arkham Asylum.

Batman: Arkham Knight
i Zdroj: Hrej.cz

BATMAN NENÍ SÁM

Batman od Rocksteady byl vždycky poměrně temným zážitkem, a přesto se nenašlo mnoho situací, kdy by se hlavní hrdina ocitl na scéně sám. Neexistuje proto důvod, aby se zaběhnuté schéma v Arkham Knight měnilo, a tak na Batmana čeká celá plejáda záporáků. Tučňák, Two-Face, Scarecrow i mnozí další kují rok po událostech předchozího dílu pikle a po svém se snaží převzít kontrolu nad zbídačeným městem. Někdo jen zabíjí všechny kolem, někdo chystá vypuštění nervového plynu, jako jeden muž ale všichni svorně využívají situace a udržují v ulicích značnou míru chaosu. Díky novým technologickým možnostem pak běsnění v ulicích opravdu pocítíme, neboť se do něj bude moci zapojit mnohem více postav než v předchozích hrách. Mluví se až o padesátihlavém chumlu lidí, který bude ničit vše, co mu přijde pod ruku.

S přihlédnutím k tomu, že Batman jako jeden z mála „superhrdinů“ nedisponuje žádnou nadpřirozenou silou, nebude na svůj nekonečný boj sám. Do značné míry mu bude pomáhat dcera Jima Gordona, Barbara, která navíc vystoupí ze stínů a nebude jen mluvícím hlasem. Ve skutečnosti by mělo jít o velmi důležitou postavu, která navíc zná Batmanovu identitu, takže bude plnit jakousi roli protiváhy lidského elementu. Jestli toho dokáže Bruce Wayne využít se skutečně dozvíme až ve hře, spekuluje se však o tom, že Batmanovo zatajování Barbary před jejím otcem by mohlo sehrát v příběhu důležitou roli.

Batman: Arkham Knight
i Zdroj: Hrej.cz

PADOUCH NEBO HRDINA?

Informace jsou jedna věc, určitě vám je ale nad slunce jasné, že se Batman nevyhne přímé konfrontace s nepřítelem. Pro tyto účely přijdou vývojáři s několika vylepšeními v soubojovém systému, sami však přiznávají, že nechtějí nic přehnaně komplikovat. Znamená to například i zachování výstražného mechanismu při nutnosti rychle se vyhnout, případně zblokovat blížící se úder, na což jsou hráči zvyklí a převážně si nestěžují. Počítá se rovněž s rychlými uzemňovacími komby s tím, že propracované výpady zůstanou ve hře zachovány, jen k jejich použití budete potřebovat více času.

Kvůli zvětšení herního prostoru pak budou dramaticky vylepšeny Batmanovy gadgety, jako je třeba oblíbený Line launcher vystřelující horizontálně orientované lano. Aby byla zachována dynamika, lano bude možné umístit mezi dvěma objekty klidně i za letu, rychle se o kousek přesunout a pomocí křídla ze zpevněného pláště doplachtit na určené místo nebo provést oblíbený Fear takedown. Scénářů, jak byste mohli řešit podobné situace, je přitom opravdu hodně a logicky k tomu musíme připočíst již blíže představený Batmobil. Je tedy jasné, že se vývojáři rozhodně nebojí konvencí a kdo ví, třeba budou jako první patřit k těm, kdo skutečně pošlou mezi hráče hru s opravdovými next-gen prvky.

Batman: Arkham Knight
i Zdroj: Hrej.cz

ARKHAMSKÝ RYTÍŘ

Pokud jste si mysleli, že je označení Arkham Knight, tedy Arkhamský rytíř, určeno pro Batmana, pak jste se nemohli mýlit víc. Jde totiž o zcela nově vytvořeného antagonistu, ztělesňujícího tu největší možnou výzvu, jaká se kdy před Batmana postavila. Je jedině dobře, že jsme ho zatím neviděli a doufáme, že se budeme patřičné detaily dozvídat ze hry. Redaktoři Game Informeru jej viděli jen velice krátce, na samém konci hratelné ukázky, a popisují ho v podstatě jako ozbrojeného Batmana. Ještě jednou, naposledy, se proto budete muset v kůži Netopýřího muže pustit do nerovného souboje se zlem, abyste vnesli do ulic Gothamu klid a snad i ten mír, což se dá ve výsledku vztáhnout i na celé studio Rocksteady. Vývojáři totiž přistupují k Arkham Knight jako k poslední hře s Batmanem, na které pracují a jejich přáním je odejít na vrcholu.

Batman: Arkham Knight
i Zdroj: Hrej.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama