Ataribox mění název na Atari VCS. Známe cenu
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Ataribox mění název na Atari VCS. Známe cenu

Ataribox mění název na Atari VCS. Známe cenu

David Plecháček

David Plecháček

21. 3. 2018 10:18 1
Reklama

„Nová konzole od Atari se nově jmenuje Atari VCS a stále ji nechápu,“ zní jeden ze světových titulků na konto nového zařízení od dřívějšího velikána herního průmyslu. Ačkoliv vám VCS možná nic neříká, určitě jste o krabičce slyšeli pod označením Ataribox. Po vystoupení Atari na GDC ale na toto označení zapomeňte.

Změna jména na nic neříkající VCS sama o sobě zvedá některým lidem obočí, především vezmeme-li v úvahu, že jde o zkratku Video Computer System. Ale budiž, společnost jím odkazuje na legendární Atari 2600. To, proč ani my nerozumíme Atariboxu, má ale jiný důvod. Společnost totiž potvrdila, že půjde o systém postavený na Linuxu s předinstalovanými hrami, který ale nebude zrovna nejlevnější.

„Atari VCS nabídne samozřejmě mnoho klasického obsahu, ale je v něm mnohem více, než v jiných retro-krabičkách. Jedná se o zbrusu nové zařízení designované pro obývací pokoje současnosti,“ popisují představitelé firmy novou konzoli a pokračují se slovy, že „nový systém změní způsob, jakou interagujete s vaší televizí, stejně jako to udělalo Atari 2600 před 40 lety“.

Otázkou ale je, co je na Atari VCS tak revoluční, neboť nic z toho, co o krabičce víme, nevybočuje ze standardu. Konzole je založena na architektuře klasických počítačů, disponuje HDMI portem, čtyřmi sloty na USB a slotem na SD kartu. Samozřejmostí je možnost připojit líbivou krabičku k internetu. Všechna tato paráda by měla sloužit k oněm klasickým hrám z let minulých, ale údajně i pro novinky, řekněme, z her nezávislého ražení. Díky Linuxu na VCS totiž půjdou hrát i některé PC tituly, už teď je ale jasné, že si s novou konzolí nelze příliš vyskakovat.

Překážkou totiž bude výkon. Neznáme sice konkrétní hardwarovou výbavu, ale Atari na GDC prozradilo i cenu – ta se bude pohybovat v rozmezí mezi 250 a 300 dolary, u nás jako vždy o něco více. Očekávejme tudíž cenu nad šest tisíc korun. Co asi takový stroj dokáže nabídnout? Atari VCS se tak nejeví ani jako ryba, ani jako rak. Vraťme se k původní otázce. Chápete pohnutky společnosti, respektive zacílení nového zařízení? Ani my ne.

Těžko říct, co je na VCS tak převratného. Pravdou je, že design celého Atariboxu je povedený. Spolu s ním budou k dispozici jak gamepady Xboxového stylu, tak klasický Atari bezdrátový joystick. Více toho ale říct nedokážeme. Malé krabičky, které měly změnit pohled na hraní her v obývacím pokoji, už tu byly. Jenže ať šlo o Ouyu nebo o podobné pokusy Valve, nikdy se nejednalo o revoluci. Co ale může Atari nabídnout navíc od mnohem levnějších zařízení s emulátory tak revolučního? Musíme počkat na další detaily. O konzoli bychom měli slyšet někdy v dubnu. Prodávat se začne ještě letos.

Ataribox mění název na Atari VCS. Známe cenu
i Zdroj: Hrej.cz

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama