Sony sdílí detaily o hraní PS4 titulů na PS5
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Sony sdílí detaily o hraní PS4 titulů na PS5

Sony sdílí detaily o hraní PS4 titulů na PS5

Patrik JeIínek

Patrik JeIínek

10. 10. 2020 07:50
Reklama

Přibližně před měsícem vydal Jim Ryan v rozhovoru pro The Washington Post zprávu, že zpětná kompatibilita PlayStationu 5 umožní hrát až 99 % z 4 000+ PS4 titulů. Nové prohlášení senior viceprezidenta Hideaki Nišina pro PlayStation Blog pak doplňuje, které starší tituly a zároveň v jaké podobě si na nové konzoli od Sony zahrajeme.

Jako první adresoval Nišina rozdíly mezi zpětnou kompatibilitou diskové a digitální verze PS5. Ve svém povídání potvrdil nepřekvapivou zprávu, že absence diskové mechaniky u digitální edice znamená, že lze hrát pouze ty PS4 hry, které uživatel vlastní digitálně. V tomto ohledu Nišina nikterak nekomentoval případnou možnost přenosu fyzických kopií her na jejich digitální ekvivalenty. Co se týče dražší verze, která mechanikou disponuje, zde pochopitelně přibyde i možnost využití Blu-ray disku se hrou.

V dalším bodě svého povídání se Nišina stočil k podobě zážitku, jaký hraní PS4 her na PS5 přinese. Hráči se tak u starších titulů dočkají zrychlení načítacích časů, vylepšeného a stabilnějšího chodu či případného dodání drobných detailů u her s podporou dynamického rozlišení a odemčeného frameratu. Dodatečně jsme se navíc dozvěděli, že PS4 hry budou podporovat i některé z nových vymožeností, které mají vylepšit uživatelský zážitek na PS5. Co přesně toto tvrzení v praxi znamená se máme dozvědět později.

Mimo kompatibility klasických her jsme se taktéž dočkali i sdělení, jak tomu bude u titulů pro VR a her ve službách PS Now a PS Plus. Začneme-li se druhými jmenovanými, zde bylo potvrzeno, že hry z výše jmenovaných služeb, u nichž je zpětná kompatibilita podporována, budou hratelné i na PS5. Vrátíme-li se pak k avizované virtuální realitě, i zde bylo potvrzeno, že příslušné VR tituly bude možné spustit na PS5. Je však potřeba dodat, že nutnou podmínkou k tomuto kroku bude vlastnění PS VR headsetu, ovladače DualShock 4 nebo PS Move a také PS kamery pro PS4 s příslušným adaptérem. HD kamera nabízená pro PS5 není s technologií PS VR kompatibilní.

Jedním z posledních probíraných témat byly uložené pozice, respektive jejich přenositelnost mezi oběma generacemi konzolí. Přenos dat bude možný skrze LAN, WiFi, USB či cloudové úložiště PS Plus, přičemž platí, že finální rozhodnutí o implementaci a podobě této funkce bude záviset na vývojářích. Nišina zde nastiňuje, že minimálně first party hry od studií Sony budou přenos uložených pozic podporovat. Jako příklad uvádí upgrade PS4 verze na PS5 u Marvel’s Spider-Man: Miles Morales nebo Sackboy: A Big Adventure, do kterého funkce dorazí záhy po vydání hry.

Finálním a zároveň posledním bodem programu jsou již předesílané hry, jejichž přítomnost budeme, bohužel, muset na PS5 oželet. Konkrétní výpis (jehož podoba se může změnit) obsahuje podle aktuálních informací Sony následující tituly: 

  • DWVR
  • Afro Samurai 2: Revenge of Kuma Volume One
  • TT Isle of Man 2: Ride on the Edge
  • Just Deal With It!
  • Shadow Complex Remastered
  • Robinson: The Journey
  • We Sing
  • Hitman Go: Definitive Edition
  • Shadwen
  • Joe's Diner
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama