Československem na čtyřech kolech v Hac
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Československem na čtyřech kolech v Hac

Československem na čtyřech kolech v Hac

Jiří Bigas

Jiří Bigas

3. 4. 2015 09:20 5
Reklama

Není pochyb o tom, že indie scéna svět videoher obohacuje o zástupy inspirativních a neobvyklých her. Nabízí nám takové tituly, které by nikdy nemohly vzniknout v mainstreamové mašinerii, protože jsou na to příliš divné. V tom dobrém slova smyslu. Jednou z takových je i Hac.

Hac od studia MinskWorks je automobilová hra, v níž bude moci hráč projet Evropou na sklonku studené války. Cílem v tomto případě je samotná cesta a nejde o žádnou floskuli, je to ryzí road trip. V úžasně stylizovaném světě se budete kochat důvěrně známými kulisami postsocialistických zemí a přitom během jízdy myslet na takové maličkosti, jako je používání ostřikovačů a stěračů, které vás zbaví špíny, jež ulpí na vašem čelním skle.

Československem na čtyřech kolech v Hac
i Zdroj: Hrej.cz

Čas od času se samozřejmě budeme muset zastavit v motorestu nebo na čerpací stanici, abyste doplnili pohonné hmoty. A defekt na pneumatice vyřeší rezerva ve vašem kufru. Jen ji bude muset někdo vyměnit. A tím někým budete vy. Jak sám autor na oficiálním webu hry píše, Hac je odpovědí bývalého AAA vývojáře na depresivně uniformní design moderních závodních her.

Na vaši pouť napříč porevoluční Evropou budete mít sedm dní a sedm nocí. Zabalíte vše, co považujete za důležité, a vydáte se ve stylově omšelém socialistickém voze na cestu po procedurálně generovaných silnicích. Sám autor Greg Pryjmačuk tvrdí, že své dítko může asi nejlépe přirovnat k nám důvěrně známému Euro Truck Simulatoru.

Československem na čtyřech kolech v Hac
i Zdroj: Hrej.cz

Hac vyjde na PC a Macu. Zatím ale nemá stanovené ani přibližné datum vydání. V tuto chvíli je hra v raném stádiu vývoje. Už nyní si ji ale můžete v jedné z pracovních verzí osahat a upřímně řečeno, z toho mála, co jsme měli možnost vidět, jsme byli nadšení.

Prototyp hry sice nasvědčuje tomu, že je před jeho autorem ještě spousta práce. Na druhou stranu se ale už v tuto chvíli někam dostal. A navíc nejde o žádného zelenáče. Tento bývalý AAA vývojář totiž dříve pracoval třeba na sérii F1 pro Codemasters.

Československem na čtyřech kolech v Hac
i Zdroj: Hrej.cz

Pro našince je ale zdaleka nejatraktivnější asi to, že bývalé Československo bude očividně patřit mezi důležité země, kterými projedeme. Hned jednou z prvních lokací, kterou navštívíme, má být podle posledního autorova deníčku československý hraničí přechod. I když na obrázku má zatím nesprávně “vyvěšenou” státní vlajku, na chybu už jej jeden z fanoušků upozornil a je zřejmé, že podobné připomínky bere Greg Pryjmačuk vážně.

Není asi náhodou, že právě on dokáže zřejmě mnohem lépe než než typická západní studia zachytit atmosféru a celkovou náladu, která panovala v zemích za železnou oponou. Včetně té naší. Autor se očividně o moderní dějiny zajímá a vypichuje, že v létě 1990, jen krátce po pádu Berlínské zdi a sametové revoluci, kdy se Hac odehrává, prožívají Čechoslováci dramatické politické a společenské změny po více než 40 letech nesvobody. Kéž by své dílo dotáhl do zdárného konce. Držme mu palce.

Československem na čtyřech kolech v Hac
i Zdroj: Hrej.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama