Facebook koupil Oculus Rift
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Facebook koupil Oculus Rift

Facebook koupil Oculus Rift

Ondřej Švára

Ondřej Švára

26. 3. 2014 07:32 9
Reklama

Šokující novinku si pro nás připravil Mark Zuckerberg a jeho gang z Facebooku. Firma, ovládající nejsilnější sociální síť světa, totiž ohlásila, že kupuje výrobce brýlí pro virtuální realitu Oculus Rift.

Firma Oculus VR byla dosud známa úzkou spoluprací výhradně s herními a technologickými vývojáři, konkrétně třeba s Johnem Carmackem a především lidmi od Valve. Teď se však firma bude vyvíjet pod úplně jiným kapitálem. 

Facebook koupí Oculus za dvě miliardy dolarů. Čtyři sta milionů se vyplatí v hotovosti, zbytek v akciích. 

Oculus nyní vyvíjí své brýle již v druhé, pokročilejší verzi, ale projekt stále není připraven na široké komerční použití, přestože řada herních vydavatelství mu již nyní slibuje softwarovou podporu a přístroj už má přes sedmdesát tisíc předobjednávek. 

V čem konkrétně vidí využití Oculus Riftu samotný Facebook, je zatím záhadou. Pravděpodobně jeho technologii využije ke komunikaci a multimediální zábavě. Dle prvotních vyjádření Marka Zuckerberga se má ale virtuální realita pod hlavičkou Facebooku vetřít i do běžného života mimo hry a multimédia. Mohla by zařídit například virtuální školní přednášky, nebo stejně tak posloužit třeba u lékaře. Možností je mnoho, ale jisté je zatím pouze jedno: Facebook dodá firmě Oculus obrovský kapitál, aby její brýle neskončily pouze u her.

Nákup firmy Oculus VR je v krátké době druhou velkou investicí Facebooku. V únoru firma ohlásila, že kupuje za necelých dvacet miliard dolarů službu WhatsApp.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama