Článek Nejlepší freeware hry roku 2009

Nejlepší freeware hry roku 2009

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

2. 1. 2010 23:59 10
Reklama

Konec roku, toto spojení znamená spoustu věcí. Předvánoční shon, nejkrásnější svátky roku, bujaré oslavy Silvestra, ohňostroje, ale také bilancování uplynulých dvanácti měsíců a střádání plánů a předsevzetí do těch následujících. V posledních letech se zvykem stalo také nejen vyhlašování nejlepší hry roku v podobě Invaze, ale také vybírání desítky elitních zástupců sekce Hry zdarma u nás na Hrej.cz. Osmička autorů více či méně spjatých s naší indie sekcí opět vytvořila vlastní osobní top desítky, ze kterých jsme pak pomocí složitých matematických vzorců vypočítali finální žebříček, se kterým vás v následujících řádcích seznámíme. A že bylo z čeho vybírat, to mi opravdu věřte, deset vydaných her týdně znamená zhruba 520 kvalitních a velmi dobře hratelných freewarovek za celý rok. Navíc je pravda, že letošní rok nepřinesl žádný zásadní trhák, z nějž bychom všichni padli na zadek, a tak se žebříčky dosti lišily v závislosti na oblíbeném žánru autora. Nebudu vás již déle napínat, doporučeními nabitý výběr právě začíná:

Na konci desítky

Jen velmi těsně, v řeči čísel o jediný bodík v celkovém hodnocení, se do nejlepší desítky dostalo výtečné RPG Exit Fate. Jde o kvalitní záležitost zejména pro fanoušky her ze staré školy, zhýčkanci next-gen grafikou by mohli ohrnout nos, pro ty ostatní jasný tip. Místo deváté a neskutečně návyková plošinovka na ní, rComplex, vznikl za pouhých osm dní a jeho tvůrci odvedli doslova mistrovskou práci. Marek Král jej ve své recenzi nazval " Mirror’s Edge ve 2D", nelze než souhlasit a pogratulovat k devátému místu. Pokračujeme příčkou s číslovkou osm, na níž nalezneme jediného českého zástupce v elitní společnosti.Project Ignis, nejlepší titul roku podle Máry Švrkaly, je zboku viděnou vesmírnou střílečkou ve stylu Jets'n Guns, kterou by nikdo z čtenářů neměl v žádném případě minout. Děkujeme Divine Games, odvedli opravdu velmi kvalitní práci! Zejména díky výtečné netradiční hratelnosti se na sedmé místo probojovala originální plošinovka Walkie Tonky s roztomilým robotem Tonkym v hlavní roli. Ničení všeho, co vám přijde do cesty, je ohromnou zábavou, což znamená jediné - jasný tip!

Těsně pod branami

Derek Yu, guru indie scény, se také propracoval do našeho výročního výběru. Jeho Spelunky si odnáší krásné šesté místo, výtečná retro plošinovka ve stylu Indyho Jonese. Procedurálně generovaný obsah přináší vše, co toto spojení nabízí, to jest nepřeberné množství zábavy na velmi dlouhou dobu. Není to ani čtrnáct dní, co nás potěšila velmi kvalitní stealth akce Merry Gear Solid 2: Ghost of Christmas Past. Zaujala dokonce naší redakci natolik, že se v konečném žebříčku vyškrábala až na krásné páté místo, Petr Poláček jej dokonce zařadil až na příčku nejvyšší. Jen těsně pod stupni vítězů a bramborovou medaili za čtvrté místo si odnese další návyková plošinovka Saut, opět titul vytvořený ve velmi krátké době, který se vyznačuje velmi netradičním ovládáním a výbornou hratelností s brutálně vysokým koeficientem obtížnosti. V online hodnocení jsou nejvýše ti, kdo prošli celou hrou na co nejmenší počet životů.

Stupně vítězů

Před dvěma lety naše výroční hlasování suverénně vyhrála explorativní plošinovka Knytt Stories, obdobně laděný titul Journey to the Center of the Earthse letos vyškrábal na krásnou bronzovou pozici. Minimalistické vizuální zpracování, výtečná hratelnost, kouzelný pocit při objevování nových a nových obrazovek, to vše doslova nutí ke stažení tohoto skvostu.

Souboj o první pozici byl velmi těsný, originální 3D plošinovka Mightier jen těsně neuspěla v boji o příčku nejvyšší. Tento účastník loňského ročníku nezávislého festivalu IGF upoutal zejména velmi originální hratelností, kdy si hráči sami tužkou navrhují úrovně tak, aby mohli posbírat veškeré předměty. Využít k tomu lze jak papíru a skeneru, tak i v krajním případě elektronického hlodavce, tak či tak jde o velmi kvalitní zábavu na pěkných pár hodin.

Nejlepší freeware hra roku 2009

Míříme do finále. Následující titul navazuje na dvojici návykových, brutálně obtížných plošinovek ze zbylých titulů desítky, navíc vznikl v rámci obnoveného projektu Experimental Gameplay. Čert vem, že se jedná o flashovku, když je k dispozici volně stažitelná verze. Dámy a pánové, nejlepší freeware hrou roku 2009 ve výročním hlasování serveru Hrej.cz se stal Canabalt, návyková záležitost s naprosto geniální hratelností. Na příčce nejvyšší se umístil hned u dvou autorů, Jardy Möwalda a mé maličkosti, nenechte se tedy dlouze pobízet. Vír nekonečného běhání po střechách před blížící se katastrofou na vás jen a jen čeká, Canabalt za to totiž opravdu stojí.

A jelikož opakování je matka moudrosti, zde předkládáme kompletní žebříček i s dosaženým bodovým ohodnocením.

1.Canabalt, 99 bodů
2.Mightier, 92 bodů
3.Journey to the Center of the Earth, 87 bodů

4.Saut, 76 bodů
5.Merry Gear Solid 2, 66 bodů
6.Spelunky, 57 bodů
7.Walkie Tonky, 48 bodů
8.Project Ignis, 46 bodů
9.rComplex, 42 bodů
10.Exit Fate, 41 bodů

Ti nejlepší ze zbytku

Ovšem vybírat z více než pěti set vydaných titulů nejlepších deset, to by mohlo hraničit s mrháním. Pokud jste si v desítce nevybrali, můžete sáhnout po výtečné plošinovce Focus od Jesseho Venbruxe, experimentální hříčce Why, graficky nádherném flOw, geniální adventuře The Marionette-nejlepší hře dle Tomáše Krajči či geniální nezávislé záležitostiRunMan: Race Around the World. Marek Král ve své desítce nejvíce propagoval arkádku Jumpman, zapomínat bychom neměli ani naJetpack Basketball. Až na samém sklonku roku vyšla dvojice výtečných českých titulů, RPGčka Legie a Forbidden Saga se tak možná díky tomu neprobojovala mezi nejlepších deset, zapomínat by se na ně ale rozhodně nemělo! Mohli bychom pokračovat ještě velmi dlouho, namátkou Genetická zahrada, Ski Challenge 2010, 4 Minutes and 33 Seconds of Uniqueness, ocenění za nejlepší název si odnášíI HAVE CANDY GET IN THE VAN.

Rok 2009 v kostce

Nezávislá scéna se v loňském roce dočkala spousty zajímavých událostí, které by daly na samostatný článek. Na festivalu IGF zvítězila Blueberry Garden, která ale ve finální verzi dosti propadla. Naopak české Machinarium, oceněné za nejlepší vizuální stránku, směle soupeří s komerčními adventurami o nej hru roku svého žánru. Velmi významnou událostí bylo znovuobnovení projektu Experimental Gameplay s novými pravidly a ucelenějším konceptem.

Z nezávislých her bychom vám namátkou doporučili Euflorii, Rocketbirds: Revolution!,Zeno Clash,Musaic Box, Osmos,Time Gentleman, Please!,New Star Soccer 4,And Yet It Moves,Defense Grid: The Awakening anebo třeba Grappling Hook. Zkrátka, bylo toho opravdu hodně, co nám rok s devítkou na konci nabídl, a nezbývá než doufat, že se můžeme těšit alespoň na stejnou porci v následujících dvanácti měsících.

Ostatně, kolegové z redakce se těší například na vydání FEIST, Genetickou zahradu 2, já osobně se nemohu dočkat loutkového filmu Kuky se vrací, na kterém spolupracují Jan Svěrák a Amanita Design, konkrétně pak Jakub Dvroský. IGF 2010 ohlásila historicky nejvyšší počet účastníků, mezi kterými se zcela určitě najde mnoho kvalitních her. A opakovat tužby, že konečně vyjde aiR Captains, Edward Fogg nebo třeba Until I'm Gone, to už je téměř zbytečné, nemyslíte? Vyčerpávající výčet událostí z roku 2009 je tak za námi, pokud vám ve výběru váš favorit chybí, nebojte se o něj podělit s ostatními čtenáři v komentářích. Hodně štěstí do roku 2010!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama