invaze-2012-redakcni-kategorie
Článek Invaze 2012: redakční kategorie

Invaze 2012: redakční kategorie

Redakce Hrej.cz

Redakce Hrej.cz

7. 2. 2013 23:00 2
Reklama

Vedle čtenářského hlasování pravidelně vyhlašujeme také redakční kategorie ankety Invaze 2012. V nich hodnotíme nejlepší hru bez rozdílu platforem – tento prestižní titul si ve shodě s porotou VGA odnesla série The Walking Dead. V následujících řádcích najdete náš výběr nejsilnějších okamžiků ve hrách, ocenění za nejlepší design, grafiku či ozvučení, či výběr nejlepších stahovatelných her a nových značek.

Nejlepší hra bez rozdílu platforem

The Walking Dead
Ani se tomu nechce věřit, ale vybrat loňského krále videoher nebylo tak těžké. Téměř všichni jsme se totiž shodli na tom, že tak obrovský šok v pozitivním slova smyslu, který u nás způsobila adventura The Walking Dead, nemůže zůstat bez povšimnutí. Snad bude i druhá série neméně kvalitní a chytlavou záležitostí.

Nejsilnější moment ve hře

Konec první série The Walking Dead
Ani v tomto případě nemůžeme jinak. Napříč celou první herní sérií The Walking Dead je tolik silných momentů, že dohromady dávají jasný výsledek. Jestli chcete cítit u hraní emoce a nějakým záhadným způsobem jste tenhle klenot minuli, přestaňte teď hned číst a směle do toho!

Nejlepší design

Dishonored
S vydáním akce Dishonored si mnozí z nás uvědomili, jak málo volnosti ve hrách dostáváme. A i když se Corvo nemohl prohánět po celém herním světě, zpracování jednotlivých lokací bralo dech. Přidáte-li k tomu možnost dosáhnout cíle hned několika možnými cestami, které mají svůj smysl, nemohli jsme v téhle kategorii zvolit lepšího kandidáta.

Nejlepší příběh

Mass Effect 3
Aspirantů na titul nejsilnějšího příběhu bylo letos hodně a The Walking Dead nevyhrálo jen proto, že bude ještě pokračovat. Proto jsme po dlouhém přemýšlení zvolili Mass Effect 3, který se postaral i díky svým DLC o vskutku důstojné zakončení jednoho z nejlepších sci-fi příběhů.

Nejlepší původní hudba a zvuky

Journey
Každý, kdo jednou ztroskotá v poušti, by u sebe měl mít Austina Wintoryho. To je člověk, který složil hudbu k Journey a doplnil posvátnou atmosféru o zcela nový rozměr.

Nejlepší multiplayer

Halo 4
Návrat v plné síle, přesně to bylo a nadále je Halo 4. Každému je navíc jasné, že příběhová část, byť sebelepší, je jen začátek. I tentokrát totiž dokázala série zaujmout obrovskou masu hráčů, kteří se prohánějí po multiplayerových mapách a střílejí na všechno, co se hne. Do vydání dalšího dílu se nebude hrát nic jiného.

Nejlepší grafika

Assassin’s Creed III
Hodnotit grafiku je tradičně hodně složitý úkol, protože musíme brát v potaz jak technické provedení, tak vlastní stylizaci. Usoudili jsme nakonec, že nejkomplexněji v tomto směru fungoval třetí díl Assassin’s Creed. Pomohla tomu i změna roční doby a prostředí, které ve hrách není příliš okoukané.

Zklamání roku

Call of Duty: Black Ops 2
Po dlouhé roky si Call of Duty neotřesitelně drželo post nejoblíbenější akční značky, až do vydání Black Ops 2. Pokus přesunout sérii do budoucnosti, opatřit ji podivným příběhem a naroubovat na to všechno sadu taktických misí, které navíc neplnily svou roli, jednoduše nefungoval.

Nejlepší freeware hra

Slender: The Eight Pages
Emoce a zážitky. To jsou artikly, které nás loňský rok zaujaly nejvíce a není se proto čemu divit, že jsme za nejlepší zdarma šířenou hru dosadili Slender. Horor jak má být, který vás nebude stát ani korunu? To si necháme líbit!

Nejlepší nové IP

Dishonored
Jako blesk z čistého nebe mezi nás přišel Dishonored, a ačkoliv to někteří z nás tušili, vyklubala se z něj po všech směrech poctivá hra. Jako základní stavební kámen nejen nové série, ale hlavně stylu hraní určitě poslouží.

Nejinovativnější hra

Rocksmith
Sice tu máme Rock Band nebo Guitar Hero, ale možnost připojit si ke konzoli/počítači skutečný hudební nástroj se často nevidí. Rocksmith od nás proto získává cenu za největší inovaci a doporučujeme jej všem, kdo se chtějí naučit skutečně hrát a ne jen bušit do plastových čudlíků!

Nejpodivnější hra (v dobrém i zlém)

Botanicula
Lidé z Amanita Design nás baví. Nad vývojem svých her přemýšlejí, mají jasnou vizi a dávají si záležet. Výsledkem pak bývají hry jako Botanicula, která se sice může zdát někomu jako nesourodá směs zvuků a obrazů, nicméně za tím vším najdete herní mechanismus. A po velkých lžících jej hltali i v zahraničí. Takže nejpodivnější hra – v dobrém smyslu!

Nejvtipnější hra

Borderlands 2
Claptrap. Jen tohle jméno stačí a začnete se smát. Tedy v případě, znáte-li Borderlands a tohohle chlapíka uvězněného v těle malého despotického robůtka. Věří, že všichni kolem jsou jeho otroky, a to ho činí nejvtipnějším elementem ze všech her, které se loni urodily.

Nejlepší stahovatelná hra PC/XBLA/PSN

The Walking Dead
I vzhledem k tomu, že jsme vyhlásili The Walking Dead nejlepší hrou roku, nemůžeme couvnout ani v této kategorii. Ostatní stahovatelné hry měly zkrátka smůlu na model, který si vývojáři z Telltale Games osvojili už dávno. O králi stahovatelných her tedy nemůže být pro loňský rok pochyb.

Překvapení roku

FTL
Tři písmenka a tolik rozruchu. O FTL se mluvilo doslova na každém kroku, každý si ho chtěl zahrát a nikomu ani trochu nevadilo, že hra měla jen minimalistickou retro grafiku. Hry nám totiž zase jednou dokázaly, že stačí kvalitní nápad a kupa představivosti, abychom se mohli královsky bavit dlouhé hodiny.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama