Zemřel Bernie Stolar. Byl jednou z důležitých osobností historie Segy i PlayStationu
i Zdroj: Bernie Stolar
Novinka Zemřel Bernie Stolar. Byl jednou z důležitých osobností historie Segy i PlayStationu

Zemřel Bernie Stolar. Byl jednou z důležitých osobností historie Segy i PlayStationu

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

27. 6. 2022 12:20

Dle informací magazínu GamesBeat ve svých 75 letech zemřel dlouholetý herní byznysmen Bernie Stolar. Byl klíčovou osobností herního průmyslu především v devadesátých letech, podílel se na úspěchu amerických divizí Sega a PlayStation. Podílel se například na spuštění prodeje Dreamcastu nebo složení herního line-upu prvního PlayStationu.

Reklama

  • Zemřel herní byznysmen Bernie Stolar
  • Pracoval v Atari, PlayStationu, Sega, Mattelu nebo Googlu
  • Podílel se na Dreamcastu, podepisoval značky PlayStationu nebo akvizici Visual Concepts

Kariéru budoval od osmdesátých let, kdy poprvé přičichl k nejvyšším úrovním byznysu výpočetní techniky v Atari. Už tady se dostal ke hrám a pracoval třeba s arkádovými kabinety. Skutečně významným se ale stal až na další štaci v Sony, kde se podílel na budování americké části divize PlayStation, ve které figuroval jako první výkonný viceprezident. Stál tak za partnerstvím se značkami jako Ridge Racer, Crash Bandicoot nebo Spyro. V návaznosti na divoké strukturální změny firmy po roce 1994 ale Sony opět opustil. Dostal totiž nabídku, která se neodmítá.

Konkurenční Sega hledala náhradu za odcházejícího prezidenta Toma Kalinskeho, který v předchozích letech úspěšně nabourával hegemonii Nintenda. Před Stolarem tak stál nelehký úkol navázat a progresivní firmu dále rozvíjet v drsném souboji na konzolovém trhu. Dle vlastních slov ve firmě okamžitě zavelel k ukončení práce na tehdejším Saturnu, a orientaci na nový, přelomový hardware. Firmu značně zeštíhlil o stovky zaměstnanců a provedl kompletní přebudování.

Výsledkem byla konzole Sega Dreamcast, poslední domácí konzole výrobce. Na trhu si nevedla špatně, nakonec ale prohrála souboj s velmi povedeným PlayStationem 2. GamesBeat také zmiňuje, že díky Stolarovi Sega pod svá křídla získala studio Visual Concepts, autory série NBA 2K, a založila divizi 2K Sports. Visual Concepts i s 2K Sports v roce 2005 koupili dnešní majitelé z Take-Two.

Od roku 1999 pracoval v hračkářském gigantu Mattel, kde spolupracoval na rozvoji herních adaptací Barbie. V roce 2005 se pak připojil k marketingové firmě Adscape Media a po její akvizici Googlem se snažil vedení přesvědčit o alespoň částečném vstupu do herního průmyslu. Ten ale Google ještě několik let odmítal. Tím definitivně opustil byznys velkých značek a do konce života se pohyboval mezi startupy.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama