Závodní série NASCAR bude penalizovat techniku ježdění po zdi, tedy wallridingu, známou z her
i Zdroj: Motorsport Games
Kuriozity Novinka Závodní série NASCAR bude penalizovat techniku ježdění po zdi, tedy wallridingu, známou z her

Závodní série NASCAR bude penalizovat techniku ježdění po zdi, tedy wallridingu, známou z her

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

1. 2. 2023 19:07

Před několika týdny vzbudil ohlas pilot zámořské závodní série NASCAR Ross Chastain, který si k vyšší příčce pomohl tím, že v poslední zatáčce závodu opřel svůj vůz o bariéru a v podstatě tak napodobil “wallriding”, známý hráčům závodních her. Povedený kousek se mu sice bohatě vyplatil, organizátoři série ho ale do budoucna zakázali.

Reklama

  • Manévr závodníka Rosse Chastaina sice NASCAR ocenila, zároveň ho ale zakázala
  • Podobně nebezpečné předjíždění bude trestat penalizacemi, aby jezdci zbytečně neriskovali

Sám Chastain tehdy přiznal, že se inspiroval hraním NASCAR 2005 na GameCube. Organizace v blogovém příspěvku uznala, že šlo o velice atraktivní podívanou, zároveň ale byla velmi nebezpečná a nebylo by úplně vhodné, aby se jí inspirovali další jezdci. Podle NASCAR je bezpečnost účastníků (a ostatně i diváků za bariérami) absolutní prioritou. Každý možný rizikový prvek je tak podroben velmi pečlivému přezkoumání.

Na základě něj bylo rozhodnuto, že už nikdo podobný trik na trati (minimálně ne dobrovolně) nevyzkouší. Za “nebezpečný manévr” v tomto stylu budou udělovány časové penalizace. Konkrétní řešení se pak bude odvíjet případ od případu.

Sluší se připomenout, že riskantní manévr inspirovaný hrami fungoval spíše shodou náhod. Závodilo se totiž na velmi krátkém okruhu, kde je poslední zatáčka poměrně svižná, a Chastain měl štěstí, že se jeho Chevrolet nezasekl o nějakou nerovnost v bariéře. I tak ale auto kvůli poškození zavěšení a řízení v podstatě vyřadil z provozu. Na druhou stranu se díky tomu dostal z desátého na páté místo, a vlivem diskvalifikace dalšího soupeře nad ním se probojoval mezi nejlepší čtyři jezdce ve vyřazovacím formátu NASCAR Cup. V něm pak obsadil konečné druhé místo.

"Tak proč to fungovalo? To nevím, ale nemám v úmyslu to někdy zopakovat, protože to nebylo příjemné," vzpomínal jezdec v rozhovorech po závodě na své pocity.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama