Za nezdar studia může dle Cliffyho politikaření
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Za nezdar studia může dle Cliffyho politikaření

Za nezdar studia může dle Cliffyho politikaření

David Plecháček

David Plecháček

5. 2. 2020 15:54 10
Reklama

Když jste na vrcholu a postupně z něj i přes veškerou snahu padáte, snažíte se přijít na to, co bylo špatně. Přesně to je v poslední době hlavní náplň CliffyhoB. Na vrcholu byl v Epicu se sérií Gears of War, jakmile se ale vydal na sólovou dráhu s Boss Key a hrami LawBreakers a Radical Heights, všechno bylo špatně. V čem ale byla chyba?

Každý z nás by nalezl jistě nějakou odpověď, všichni máme na obě hry nějaký názor. Víme, v jaké době vyšly, což je další fakt, který mohl rozhodnout o osudu studia i Cliffa jako takového. Kdo z nás ale bude mít pravdu, to už se nikdy nedozvíme. Sám Cliff se k ní ale stále snaží dobrat a nejnovější poznatky zveřejnil na svém instagramovém účtu. „Přemýšlím nad tím celou dobu od chvíle, kdy bylo studio zavřené. Možná jsme se měli více otáčet, když byl oznámený kolos jménem Overwatch. Možná jsem neměl být s mými nápady tak měkký a spíše je prosadit více jako nějaký diktátor,“ uvažuje v úvodu.

Velice rychle ale došel k tomu, že největším problémem bylo vnitřní politické přesvědčení ve světě, který se rozděluje čím dál tím rychleji. „Namísto příběhu o 'precizní hře' jsme se dostali ke 'hře, v níž do nás nějaký sluníčkář tlačí jeho přesvědčení o genderově neutrálních toaletách'. Namísto toho, abychom vzbudili dojem 'zábavných postav' se mluvilo o 'studiu, jehož ředitel odmítá udělat postavy, které budou proklatě sexy',“ nebere si Bleszinski servítky.

A pokračoval ještě dál: „A namísto rozhodování 'koho si vyberu' se mluvilo o 'bělochovi, který do své hry natlačil diverzitu postav a pak čuchal své samolibé prdy v rozhovorech', i když měl místo toho nechat mluvit... svou hru samu za sebe.“ Těžko říct, jestli z našeho pohledu politická korektnost byla vůbec tématem, ale v Severní Americe se všechna podobná témata rozebírají se vší vážností mnohem více a Cliffy s LawBreakers logicky nechtěl být kontroverzní. Jenže podle svého úsudku tak nakonec udělal nemastnou, neslanou hru.

K celé věci dodává: „Řešit podobné věci můžete teprve ve chvíli, když jsou nejprve vaše společnost nebo studio zavedené. Ale my jsme osvědčení nebyli a teď toho zpětně lituji,“ napsal k příspěvku. Zároveň v něm píše, že to, stejně jako další vzpomínky, budou součástí knihy, kterou CliffyB napíše. Bude to zřejmě taková hezká tečka za kariérou slavného vývojáře, jehož hvězda strmě zamířila dolů. A tak se snaží uspět jinde – v divadle.

Divadlo je údajně jeho velkou vášní, a tak investoval do muzikálu Hadestown, který se hraje na Broadway. A podle všech ohlasů je představení, která sám z části produkoval, velice podařené a kritikou dobře přijímané. Pro zajímavost můžeme říct, že Hadestown měl 14 nominací na prestižní ocenění Tony, přičemž jich proměnil hned 8. Kdo by to byl do Cliffyho řekl...

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama