Xenonauts 2 láká na demo i start předběžného přístupu. Duchovního nástupce XCOMu si můžete zkusit už nyní
i Zdroj: Goldhawk Interactive
Xenonauts 2 Novinka Xenonauts 2 láká na demo i start předběžného přístupu. Duchovního nástupce XCOMu si můžete zkusit už nyní

Xenonauts 2 láká na demo i start předběžného přístupu. Duchovního nástupce XCOMu si můžete zkusit už nyní

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

20. 6. 2023 08:30

Sedm let vývoje je i u menších projektů dlouhá doba, nicméně ne vyloučená, pokud jde o Kickstarter. Společnost Hooded Horse vydávající Xenonauts 2 právě toto zažívá. Ve společnosti studia Goldhawk Interactive, jež hru už několik let vyvíjí, oznámila, že připravované Xenonauts 2 vstoupí do předběžného přístupu 18. července. Hra byla oznámena přitom už v roce 2014, takže je to skutečně dlouho. Tehdy šlo o jakousi alternativu k tomu, že Firaxis stále více modernizovalo XCOM, a současně to byla také snaha vydat taktickou akci, která bude komplexní.

Reklama

  • Xenonauts 2 vstoupí po 7 letech od oznámení do předběžného přístupu
  • Na Steamu si úspěšný Kickstarter budete moci zahrát od 18. července
  • Už nyní je tam ke hře k dispozici demo

V rámci tohoto smyslu je Xenonauts 2 akce v duchu původního XCOMu. Hra se tedy více než o vlastní originalitu, snaží o předělávku toho, čím se série XCOM mohla stát, či řečeno ústy Goldhawk Interactive: „Xenonauts 2 není ani tak přímým pokračováním, jako spíše novým pojetím původní vize s moderním enginem, novým prostředím a vylepšenými mechanismy vytvořenými jak pro dlouholeté fanoušky, tak pro nové hráče strategií." 

I v pokračování dílu z roku 2014 nás tak čeká známá hratelnost starších her: Vetřelci znovu napadají Zemi a vy je musíte zastavit, což platilo i pro Xenonauts nebo XCOM. Řečeno jinak, jako první musíte navrhnout plán. V čele nadnárodní organizace budete budovat základny i bránit Zemi, přičemž přímo v bojích ovládat buď vojáky v tahových bojích na zemi, nebo skrze stíhačky ve vzdušných soubojích v reálném čase.

Na rozdíl od blízké budoucnosti, kterou si však vzal na paškál XCOM: Enemy Unknown a jeho druhý díl XCOM 2, budete dominanci prosazovat v alternativním historii. Jak totiž hlásá popisek celé hry, píše se rok 2009 a studená válka v tomto čase nikdy neskončila a berlínská zeď stále stojí. I mimo mimozemšťanů tedy situace působí vypjatě. 

Vedle boje je proto taktických cílů opravdu hodně. Věnujete se všemu od globální strategické mapy, kde porůznu hledáte důležité zdroje, až po jednotlivé výzkumné programy, kde zase hledáte i mimozemskou technologii, abyste ji použili.

V čem se tedy cokoli liší od XCOMů, kde toto také nechybí? Inu v zaměření na ještě uvěřitelnější a detailnější simulace. Klíčové tedy není už pouze pěstování týmu, kde svou drahocennou jednotku opatrujete a vylepšujete v zájmu její ochrany, ale také řízení válečných front, kde se současně bráníte a postupujete, a zároveň rozšiřujete organizaci tak, aby pokryla co největší území celé zeměkoule.

„Tohle není příběh o elitní jednotce hrdinů, kteří beze ztrát vyhrávají jednu bitvu za druhou – válka je peklo a mnoho vašich vojáků položí život při tom, aby se ubránili mimozemské invazi," stojí na Steamu, kde již najdete také hratelné demo. „Vaši veteráni budou neocenitelní, ale i vaši základní rekruti jsou zkušení vojáci připravení k boji. Je tedy jen na vás, abyste jim umožnili stát se veterány zítřka."

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama