Xbox testuje noční režim. Během pozdního hraní má ulevit vašim očím
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Xbox testuje noční režim. Během pozdního hraní má ulevit vašim očím

Xbox testuje noční režim. Během pozdního hraní má ulevit vašim očím

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

9. 8. 2021 13:39

Do testovací verze systémů Xbox přistála zbrusu nová funkce. Jde o možnost zapnutí takzvaného nočního režimu, tedy balíčku změn, které mají pokud možno utlumit nepříjemné záření, které může unavovat hráčovy oči během hraní ve tmě. Součástí je samozřejmě úprava jasu a tónů barev obrazovky jako takové, režim ale ovlivní i jas tlačítek na konzoli a ovladači.

Reklama

  • Testovací verze systému Xbox nabízí noční režim
  • Ten tlumí barvy, modré světlo a jas
  • Každý prvek lze nastavit individuálně

Novinka je dostupná v rámci Alpha Skip-Ahead programu. Základně přepínač v menu utlumí jas a aktivuje barevný filtr, který má co nejvíce omezit a vyfiltrovat záření modrého světla. To přímo ovlivňuje tvorbu a ukládání melatoninu a potažmo tak může rušit spánkový režim nebo přímo snižovat kvalitu spánku. Funkce “nočního režimu” s omezením modrého světla dnes běžně nabízejí smartphony, které pak v noci charakteristicky “zhnědnou”.

Konzole toho ale nabízí více. V nočních hodinách také defaultně vypne technologii HDR, tedy vysokého dynamického rozsahu a utlumí svit zapínacího tlačítka Xbox a symbolu Xbox na ovladači. Ty, pravda, jsou poměrně výrazné a v noci by při utlumené záři monitoru nebo televize mohly být nepříjemné. 

Vedle toho lze samozřejmě jednotlivé prvky zapínat, vypínat, případně regulovat nezávisle na sobě. Kdy bude funkce dostupná i v klasické verzi systému zatím nevíme. Dlouho to ale pravděpodobně trvat nebude. Funkce bude dostupná ve všech podporovaných přístrojích, tedy konzolích Xbox One, Xbox One X, Xbox Series S a Xbox Series X. Výše publikované video The Verge pochází z Xbox One X.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama