Xbox hlásí o třetinu nižší meziroční prodeje konzolí. Daří se ale službám, předplatná vydělala téměř miliardu dolarů za kvartál
i Zdroj: Microsoft / ESA
Byznys Novinka Xbox hlásí o třetinu nižší meziroční prodeje konzolí. Daří se ale službám, předplatná vydělala téměř miliardu dolarů za kvartál

Xbox hlásí o třetinu nižší meziroční prodeje konzolí. Daří se ale službám, předplatná vydělala téměř miliardu dolarů za kvartál

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

26. 4. 2023 08:48

Společnost Microsoft včera zveřejnila finanční výsledky za poslední kvartál a nabídla velmi zajímavý pohled do byznysového zákulisí. Ten ukazuje, že se Xboxu i Microsoftu daří velmi dobře prodávat služby a podnikatelské zázemí, má ale vážný problém s prodejem hardwaru. Prodeje konzolí Xbox totiž meziročně klesly o 30 procent, stejně jako prodeje ostatního hardwaru (tabletů a notebooků Surface).

Reklama

  • Xboxu klesají prodeje konzolí
  • Celý Microsoft se ale opírá o výborné prodeje služeb a cloudu

Výnosy služeb a obsahů Xbox přitom meziročně stouply o 3 % a v případě jiných komerčních produktů a cloudových služeb jde o nárůst 14 %. Konkrétně se daří například službám Azure s 27% růstem oproti prvním třem měsícům roku 2022. Stejně tak se dobře prodávají nástroje z balíčku Office 365, prémiové služby platformy LinkedIn nebo reklamní plochy ve vyhledávači Bing. 

Přímo na platformách Xboxu prezident Microsoftu Satya Nadella hlásí překonání rekordů v počtu aktivních uživatelů a aktivních zařízení. Za tři měsíce měly předplatné služby (tedy hlavně Xbox Game Pass) vynést téměř miliardu dolarů (v přepočtu zhruba 21,4 miliardy českých korun).

Pokles prodejů Xboxu přičítá finanční ředitelka Microsoftu vyšší poptávce na začátku loňského roku, kdy došlo k vyrovnání nabídky a poptávky (do té doby byly i Xboxy Series X nedostatkovým zbožím). O konkurenci v podobě PlayStationu 5 a Nintendo Switch ale dále láme rekordy. Například PlayStation 5 zaznamenal v předchozím kvartálu téměř stoprocentní meziroční růst. Prodeje konzolí Microsoftu by tedy určitě mohly být lepší, i když se firma výrazně opírá o obrovsky úspěšné služby.

Problémem by mohla být nezajímavá nabídka exkluzivních titulů. Za poslední rok totiž z dílen Xbox Game Studios vzešlo jen několik menších her, konkrétně Pentiment, Grounded, As Dusk Falls a DLC pro Forzu Horizon 5. Nedávno vydané Minecraft Legends zase nebyly příliš kladně přijaty. Jen za pár dní by situaci mohl zvrátit upírský Redfall. Hráči pak stále čekají na RPG Starfield od Bethesdy, naplánované na září letošního roku.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama