xbox-360-hd-dvd-mechanika-bude-pouze-pro-filmy
Novinka Xbox 360 HD-DVD mechanika bude pouze pro filmy!

Xbox 360 HD-DVD mechanika bude pouze pro filmy!

sleepless.

sleepless.

6. 1. 2006 10:02
Reklama

Oznámení příprav externí HD-DVD mechaniky pro Xbox 360 možná zaskočilo nejenom současné majitele výše uvedené konzole, ale i ty co plánovali její koupi. Vyvstaly totiž tradiční obavy, nebude-li koupě této periférie v budoucnu nezbytně nutná pro hraní většiny titulů a jak rychle asi potrvá než podobná situace nastane. Veškeré obavy tohoto druhu je však alespoň prozatím možné hodit za hlavu. Peter Moore totiž v reakci na vystálou vlnu spekulací okamžitě upozornil na to, že externí HD-DVD mechanika pro Xbox 360 bude sloužit pouze k přehrávání HD-DVD filmů a nebude využívána pro hry, což je dosti podstatná informace, kterou už v minulosti do světa vypustil šéf japonské Xbox divize Yoshihiro Maruyama.

Pro hráče to znamená jediné. Nemusí se obávat, že budou nuceni za pár měsíců investovat do HD-DVD mechaniky, aby si mohli vyhlédnutý Xbox 360 zahrát. Podle Moorea jsou zatím vývojáři naprosto spokojeni s kapacitou tradičního dvouvrstvého DVD média, které je pro Xbox 360 užíváno. S tímto by sice jistě celá řada vývojářů nesouhlasila, ale ne všechno na tomto světě je zkrátka perfektní. Externí HD-DVD mechanika bude zkrátka pouze pro ty, kteří budou stát o přehrávání filmů na HD-DVD médiích a nebudou si kvůli tomu chtít kupovat samostatný přehrávač, jehož funkce by měl Xbox 360 vybavený HD-DVD mechanikou plně zastat a to za nižší cenu – zřejmě. Zatím to není možné říci s určitostí, protože cena HD-DVD mechaniky pro Xbox 360 nebyla oznámena ani naznačena, stejně jako zatím není jasné, kdy bude mechanika zájemcům k dispozici. Bude to zkrátka někdy v tomto roce.

Poměrně důležitá je také Mooreova poznámka o tom, že společnost Microsoft v současné době neplánuje produkci další – třetí verze konzole Xbox 360 s interní HD-DVD mechanikou. Moore sám uznal, že už by to bylo na potenciální zákazníky trošku moc a nejenom na ně. Došlo by tím k dalšímu rozdělení uživatelské základny Xboxu 360, což není nikdy dobré. Ostatně už nyní jsou uživatelé Xboxu 360 rozděleni na dva tábory a i když se to zatím nejeví jako problém, tak do budoucna z toho menší potíže zcela jistě vyvstanou. Ti co vlastní Xbox 360 s HDD budou chtít, aby tvůrci vyvíjeli tituly s co největší podporou HDD a ti co vlastní Xbox 360 bez HDD budou chtít pravý opak. V tomto ohledu společnost Microsoft logicky požaduje, aby byly všechny tituly hratelné i bez využití HDD, což však tvůrce v mnoha ohledech nesmírně limituje a ve výsledku to může mít dosti podstatný vliv na obsah i kvalitu některých her, což zase lehce neponese skupina těch co vlastní Xbox 360 s HDD. Je to takový menší spojený kruh, z něhož není úniku. Rozdělit si své uživatele na několik skupin je zkrátka z dlouhodobého hlediska nežádoucí i když to pravda může mít na počátku krátkodobě positivní finanční efekt.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama