(Tele)grafické novinky z tábora AMD
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka (Tele)grafické novinky z tábora AMD

(Tele)grafické novinky z tábora AMD

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

16. 7. 2018 17:00 1
Reklama

Nvidia by měla s novými grafickými kartami vyrukovat na přelomu léta a podzimu, ale ani rudý tábor samozřejmě nespí. A jelikož se okolo něj v poslední době vyrojila spousta nových informačních drobků, je na čase, slepit je dohromady a vytvořit… Chleba? Tak nějak pekařství funguje, ne?

První, a zároveň asi nejzásadnější zprávou pro hráče, je dostupnost nové generace grafických karet, se kterou to však momentálně nevypadá příliš nadějně. Ačkoliv se nové Vegy a karty řady RX 600 původně očekávaly již tento rok, aktuální zprávy mluví až o druhém kvartálu příštího roku. Na vině by měly být problémy s pokročilým 7nm výrobním procesem, který je zatím příliš drahý na výrobu mainstreamových karet.

Budoucnost však pro AMD vypadá dobře, jelikož karty Vega 20 by měly přinést výpočetní výkon na úrovni necelých 21 teraflopů, a to v kombinaci s 32GB rychlých pamětí HBM2. To by s přehledem stačilo i na zatím nejrychlejší komerčně prodávanou grafickou kartu, Nvidii Titan V, která disponuje výpočetním výkonem asi 15 TFLOPs – je však nutno dodat, že se stále bavíme o profesionálních grafických kartách, které nejsou určeny na hraní. 7nm proces by u karet AMD mohl přinést až 70 % redukci velikosti jádra, což by po vychytání výrobního procesu znamenalo nejen velmi výkonné karty s menším jádrem a lepšími provozními vlastnostmi, ale i významné snížení výrobních nákladů.

Náklady však vyrostly u firmy ASUS, a to v důsledku přeznačování grafických karet kvůli GeForce Partner Programu. Ten se vyrojil na začátku roku a Nvidia se v rámci něj pokoušela donutit své partnery, aby pod herními označeními (STRIX, GAMING, ARMOR apod.) prodávali pouze její karty, a to pod hrozbou zvýšení cen svých dodávek. Po několika týdnech pozdvižení se sice snažit přestala, ASUS se však dostal v přeznačování již do takové fáze, že se rozhodl novou řadu karet AMD uvést i přes skončení programu GPP.

(Tele)grafické novinky z tábora AMD
i Zdroj: Hrej.cz


Jak si všimly zahraniční servery, nově uvedené karty ARES se v největších obchodech prodávají s několikatisícovým rozdílem oproti sérii STRIX, kterou od ní však odlišují jen nálepky a jiná krabička. Nejiná situace nastala i na našem trhu, kde se cena odlišuje o něco méně, ale stále signifikantně. Za přeznačenou „čtyřgigovou“ RX 570 momentálně přeplatíte více než dva tisíce korun, u RX 580 8GB činí rozdíl asi patnáct set korun. Vyvstávají však zásadní otázky, na které zatím neznáme odpověď. Budou se karty od AMD dále prodávat i pod značkou STRIX? A je vysoká cena způsobena jen zpočátku malými zásobami u prodejců, nebo si na ni budeme muset zvyknout?

Otázky zatím zůstávají nezodpovězeny, je však takřka jasné, že se na poli grafických karet máme v blízké budoucnosti na co těšit. Nezbývá tedy než doufat, že změny, které nastanou, budou pozitivní nejen pro výrobce, ale hlavně pro zákazníky.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama