SteamOS zaostává v herním výkonu
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka SteamOS zaostává v herním výkonu

SteamOS zaostává v herním výkonu

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

16. 11. 2015 14:57 30
Reklama

Na veřejnost se dostaly první výsledky benchmarků her běžících pod čerstvě uvolněným systémem SteamOS. V porovnání s Windows 10 si zatím herní operační systém od Valve nevede vůbec dobře. Web Ars Technica, autoři analýzy, hovoří dokonce o “masivních” pádech frameratu u titulů jako Team Fortress 2 nebo Portal.

Steam Machines jsou tady a očekávaný projekt společnosti Valve s sebou kromě speciálně upravených herních počítačů přináší i vlastní operační systém SteamOS. Ars Technica, web zaměřený na technologické novinky a testy, podrobil čerstvě vydaný SteamOS výkonostnímu testu. Společně s ním také nabídl porovnání s Windows 10 běžícími na totožné dual-boot sestavě. Trochu paradoxně ze souboje vychází jako jasný vítěz nejnovější operační systém od Microsoftu. Vybrané hry běží na Windows 10 i dvojnásobně plynuleji než na SteamOS. Stejně tak benchmarkovací nástroj Geekbench 3 poukazuje na větší úspěch Windows.

Testovacími se staly tituly Middle-earth: Shadow of Mordor, Metro: Last Light Redux a trojlístek titulů běžících na Source enginu: Portal, Team Fortress 2 a Left 4 Dead 2. U prvních dvou jmenovaných byl rozdíl ve frameratu obrovský. Shadow of Mordor pod Windows 10 při Ultra nastavení běželo na snesitelných 34 snímků za sekundu, ale na SteamOS hra zaznamenala propad na nehratelných 14.

SteamOS zaostává v herním výkonu
i Zdroj: Hrej.cz

Stejně negativní výsledky prý vykazovaly i tituly přímo z kuchyně Valve. Team Fortress 2 nebo Portal si tedy zahrají majitelé Windows podstatně plynuleji. Srovnatelně si systémy vedly pouze u Left 4 Dead 2.

Proč tedy herně orientovaný operační systém zdaleka nepodává výsledky, které by se blížily Windows? Odpověď je jednoduchá, SteamOS je postaven na Linuxu. I přes tvrzení o totožné úrovni teoretického výkonu si prostě linuxový systém neporadí s hrami tak dobře jako Windows 10. To je zapříčiněno stavem ovladačů nebo tím jak některé enginy na těchto systémech běží. Samozřejmě se dá očekávat, že se Valve bude snažit systém vyladit tak, aby se výkonostně maximálně přiblížil konkurenci. Zatím nicméně nelze hráčům přechod na SteamOS doporučit.

Více detailů a několik přehledných grafů naleznete přímo na stránkách Ars Technica.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama