Starfield zažívá spíš pomalý rozjezd. Po nejednotných recenzích zatím netrhá ani rekordy v počtu hráčů
i Zdroj: Bethesda / Starfield press kit
Starfield Novinka Starfield zažívá spíš pomalý rozjezd. Po nejednotných recenzích zatím netrhá ani rekordy v počtu hráčů

Starfield zažívá spíš pomalý rozjezd. Po nejednotných recenzích zatím netrhá ani rekordy v počtu hráčů

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

2. 9. 2023 10:00 2

Mírně nejednotné recenze, ale všehovšudy silně nadprůměrné hodnocení. Takové je aktuální hodnocení Starfieldu, který se po letech čekání a odkladů nyní nachází jen několik dní od pádu embarga a něco málo přes den od návštěvy prvních hráčů. Už během 1. září totiž dostali svou příležitost křižovat galaxii majitelé vyšších edic Premium a Constellation. Ostatní hráči budou muset čekat až do 6. září, nicméně už nyní mohou sledovat číselný úspěch hry, který se k nám dostává.

Reklama

  • Starfield měl už v předběžném přístupu více než 234 tisíc souběžných hráčů
  • Na agregátorech hodnocení sbírá také nadprůměrné známky s průměrem nad 85 bodů ze 100

Hned na začátek se vyplatí podotknout, že vesmírných cestovatelů se už před oficiálním vydáním sešlo u hry poměrně mnoho. I přes stanovenou podmínku nákupu vyšší edice činil počet hráčů na Steamu v jednu chvíli už více než 234 tisíc – což je míněno v souběžném, nikoli celkovém počtu.

To znamená, že i skrze předběžný přístup hra rozhodně neselhala. I když dosud rozhodně totiž netrhala rekordy v hranosti a samotní zájemci si museli i připlatit, hra samotná patřila už teď do prvních 50 nejhranějších titulů Steamu, a to opět v globální metrice souběžného počtu hráčů.

Na druhou stranu, i letos zde byly některé hry, které ji v tomto směru přiblížily, ne-li rovnou překonaly. Tou největší a asi i nejvíc propíranou bylo asi Hogwarts Legacy, které u svého exkluzivního přístupu zaznamenalo až 500 tisíc souběžných hráčů, kdy velkým rozdílem bylo však vydání hry.

Zatímco návštěva Bradavic, kterou nám letos na únor nadělili vývojáři ze studia Avalanche Software, byla návštěvy jakéhokoli předplatného ušetřena, Starfield je jiná pohádka. Už 6. září se mimo tradičních regálů a pultů obchodů objeví totiž i v katalogu Game Passu, kde bude patrně ležet jeho největší síla, až se o hře začne více mluvit.

Právě možnost hru vyzkoušet za jeden měsíční poplatek bude totiž asi lákadlem pro velkou část hráčů. Recenze se ostatně shodují, že jakkoli Starfield nejspíše nebude oním spasením RPG žánru, na které Bethesda lákala, všeobecně jde o povedený produkt, který má své kvality, ale také mouchy. 

Známky z Metacriticu to ostatně potvrzují, když udělují hře často hodnocení na škále od 7 do 10. V současné chvíli se průměry hodnocení pohybují v asi jedné stovce recenzí na čísle 87, resp. 88, u Xbox Series X, resp. PC, kdy na OpenCritic je situace podobná (88 bodů ze 100 recenzí, které se s Metacriticem ovšem ve většině shodují). 

Na Steamu zatím žádná hodnocení nenaleznete, což úzce souvisí s tím, že plná hra ještě ani nevyšla. Se stejným faktem pak souvisí také to, že bychom obvykle ani neměli údaje o počtu hráčů, o kterých jsme informovali výše. Důvodem, proč je máme, je vstřícnost jedné osoby, která projevila svou štedrost. Místo toho, aby SteamDB muselo čekat, až hra oficiálně vyjde, jeden z hráčů už nyní zakoupil pro potřebu bota vyšší edici hry, čímž se správci služby dostali k potřebným datům.

Objevují se první modifikace pro Starfield. Jedna z nich řeší absenci technologie DLSS
i Zdroj: Bethesda / Microsoft

Objevují se první modifikace pro Starfield. Jedna z nich řeší absenci technologie DLSS

Starfield sice oficiálně vychází až 6. září, široký vesmír však už otevřel své brány v rámci předběžného přístupu. Hráči…

1. 9. 2023 12:33
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama