Stalker 2 vyjde ještě letos, píše vydavatelství Plaion. Oznámení může přijít na Gamescomu
i Zdroj: GSC / STALKER press kit
S.T.A.L.K.E.R. 2 Novinka Stalker 2 vyjde ještě letos, píše vydavatelství Plaion. Oznámení může přijít na Gamescomu

Stalker 2 vyjde ještě letos, píše vydavatelství Plaion. Oznámení může přijít na Gamescomu

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

13. 8. 2023 08:05

Nejnovější Stalker je od tíživé situace, které se váže k ukrajinskému původu jeho studia, jednou z her, nad kterou visí velký otazník. Dlouhou dobu jsme se domnívali, že ačkoli si vývojáři stále věří a dávají najevo, že hra letos vyjde, spíše se tak nestane, neboť to neumožňovala situace. Nyní se však zdá, že by to třeba i vyjít mohlo.

Reklama

  • Obchodní stránka vydavatelství Plaion uvádí, že Stalker 2: Heart of Chornobyl vyjde 1. prosince letošního roku
  • Hra byla už potvrzená pro Gamescom, kde se ukáže hratelná ukázka

Jak si všiml autor magazínu Wccftech Andrew Marmo, německé zastoupení vydavatele Plaion (bývalé Koch Media) aktualizovalo potichu seznam údajů kolem vydání na 1. prosince, což znamená, že nejde o placeholder (ten bývá volen na 31. prosince) a hra by připadala na pátek.

Studio GSC Game World (vývojáři hry) zatím nic nepotvrdilo, ale je důvod věřit, že by se tak mohlo stát. Už v rámci příprav na Gamescom totiž dalo vědět, že právě jejich titul bude jednou z tváří letošního výstaviště, a i to dokoknce v hratelném stavu, který si zkusí konečně i novináři.

To znamená, že hra je nejspíše už v pokročilém stavu vývoje, kdy mohla by vyjít do konce tohoto roku. Magazín IGN tomu ostatně věří, když podává další možný argument, proč by se tak mohlo stát. Ve svém textu připomíná, že právě totožný obchod Plaion má vlastní historii úniků, kde například Switch verze Darksiders 2 doznala něčemu podobnému.

To samo o sobě pochopitelně není garancí, že se cokoli stane. Nemusí to nijak zaručovat, že jakákoli další obdobná zpráva bude stejně pravdivá – ale znovu – může to být náznak, že tomu tak je.

Navíc, jak už sami dobře víte, na hru čekáme už poměrně dlouho. Vydání bylo po oznámení původně komunikováno na duben 2022, než bylo poté rychle odloženo na prosinec 2022. 

Po ruské invazi na Ukrajinu se však práce v březnu 2023 zcela pozastavila, což vyvolalo řadu obav. V květnu ji pak údajně skupina vývojářů znovu obnovila, a to s tím, že se většinu svých sil přesunula i do Prahy.

Během velké prezentace Microsoftu z roku 2022 (známé jako Xbox & Bethesda Games Showcase) měla hra být následně (údajně) odložena, a to na první půlku roku 2023. Společnost GSC poté oficiálně potvrdila, že hra nebude v roce 2023 k vidění na Xbox Games Showcase, což se i stalo, když vypukla a v červnu tam hra nebyla.

Studio nicméně potvrdilo, že to napraví v dalších měsících, kdy podá nové detaily. To bylo poté podpořeno jejich potvrzením pro Gamescom, kde by se tak mohlo i stát, že kromě traileru prozradí autoři i nové datum vydání.

Microsoft během Gamescomu ukáže přes 30 her. Chybět nebude Starfield ani rozšíření pro Cyberpunk 2077
i Zdroj: Bethesda / Microsoft

Microsoft během Gamescomu ukáže přes 30 her. Chybět nebude Starfield ani rozšíření pro Cyberpunk 2077

Začátkem týdne jsme informovali o první várce her, které Microsoft přiveze na Gamescom. Oficiální příspěvek nyní prozrazuje…

3. 8. 2023 09:30
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama