Spisovatel Sapkowski zřejmě zakopal válečnou sekeru. Autor knižního Zaklínače navštívil studia CD Projektu
i Zdroj: Flickr / ActuaLitté
Novinka Spisovatel Sapkowski zřejmě zakopal válečnou sekeru. Autor knižního Zaklínače navštívil studia CD Projektu

Spisovatel Sapkowski zřejmě zakopal válečnou sekeru. Autor knižního Zaklínače navštívil studia CD Projektu

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

24. 3. 2023 09:49 2

Polský tým CD Projekt Red se před několika dny pochlubil snímky ze svého motion capture studia, které navštívil autor knižní předlohy her o Zaklínačích Andrzej Sapkowski. To je zajímavé především proto, že spisovatel a studio dlouhá léta vedli vážné finanční spory.

Reklama

  • CD Projekt Red se pochlubil fotkami se spisovatelem Andrzejem Sapkowskim
  • S ním přitom ještě před pár lety vedl velmi nepříjemné peněžní spory

CD Projekt fotografie zveřejnil na svém oficiálním twitterovém účtu. Je otázkou, zda šlo spíše o networkingovou schůzku, nebo spisovatel s týmem přišel řešit něco souvisejícího s chystanými tituly Zaklínač. Tak jako tak ale snímky ukazují, že Sapkowski rozdával autogramy a kromě knih podepsal i obraz s jeho podobiznou. Příspěvek z feedu CD Projektu z nevysvětlitelných důvodů zmizel, proto ho přikládáme jen jako obrázek.

Spisovatel Sapkowski zřejmě zakopal válečnou sekeru. Autor knižního Zaklínače navštívil studia CD Projektu
i Zdroj: Snímek obrazovky / Hrej.cz

“Byl to vzrušující zážitek a čest, že jsme mohli mluvit se samotným mistrem a učit se od něj,” okomentoval CD Projekt situaci s úctou.

Ještě před pár lety ale byl takový vývoj prakticky nemyslitelný. V roce 2018 totiž Sapkowski studio hnal k soudu, protože vyžadoval vyplacení šedesáti milionů zlotých jako podílu na vysoce úspěšné značce. To ale nemělo žádnou právní oporu, práva na Zaklínače totiž CD Projekt získal dlouho předtím za zlomek ceny, a to bez dalších nároků na podíly. Zároveň ale nereagoval podobně agresivním způsobem a od začátku avizoval, že chce situaci vyřešit pokud možno přátelsky.

To se nakonec také povedlo, o rok později došlo k uklidnění situace a CD Projekt Sapkowskému nabídl (nižší) urovnání a odměnu. Tak jako tak ale ve vzduchu zůstávaly i dřívější prohlášení polského autora, který se o herní sérii nevyjadřoval příliš lichotivě, údajně protože ke knihám přitahovala příliš mladé čtenáře, kteří si je spojovali s hrami. Problémem bylo také renomé knih v zahraničí, využívání herních podob na přebalech překladů a tak podobně.

Spor už je ale zřejmě minulostí. Což je jedině dobře.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama