Sony uzavírá vývojářské studio PixelOpus. Jeho vývojáři stáli za adventurou Concrete Genie
i Zdroj: PlayStation / PixelOpus
Concrete Genie Novinka Sony uzavírá vývojářské studio PixelOpus. Jeho vývojáři stáli za adventurou Concrete Genie

Sony uzavírá vývojářské studio PixelOpus. Jeho vývojáři stáli za adventurou Concrete Genie

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

6. 5. 2023 07:55

Vývojářská společnost PixelOpus, kterou můžete znát jako jedno ze first-party studií sony a autory PlayStation exkluzivity Concrete Genie, oznámila, že koncem tohoto roku končí. V tweetu oficiálního účtu studia vývojáři vysvětlují, že jejich dobrodružství dospělo ke konci, a děkují všem za veškerou podporu od založení studia v roce 2014.

Reklama

  • Studio PixelOpus zodpovědné za adventuru Concrete Genie ukončí letos v červnu svou činnost
  • Vývojáři, kteří patřili do rodiny PlayStation Studios už téměř 10 let, uzavírají studio na popud rozhodnutí majitele

V prohlášení zprávu dodatečně komentovala i Sony. Ve svém prohlášení pro IGN nejprve dala najevo, že rozhodnutí bylo učiněno v rámci jejich nedávného pohledu do vlastních týmů, načež pro GameSpot více naznačilo, že tým zřejmě neplnil nastavená očekávání.

„Společnost PlayStation Studios ve své činnosti pravidelně řeší a vyhodnocuje vlastní portfolio (her i studií) a stav projektů svých studií, aby zajistila, že splňují jak krátkodobé, tak i dlouhodobé strategické cíle," uvedl pro GameSpot mluvčí Sony. „V rámci nedávné revize bylo z tohoto důvodu následně rozhodnuto, že společnost PixelOpus bude uzavřena 2. června tohoto roku."

Co se týče toho, jak bude po uzavření se studiem dále nakládáno po stránce personálu, ze slov majitele není nyní příliš jasné, co se vlastně stane. Budou snad vývojáři ve většině propuštěni a nuceni hledat práci jinde, nebo naopak dostanou další šanci a budou zařazeni do jiných studiích Sony? Ani jedno zatím nevíme. V této oblasti Sony totiž až povážlivě mlčí, a pro nás je tak zatím neprůhledné, zda budou PixelOpus jakožto vývojáři stále působit pod nimi (i když rozdrobeně v jiných týmech), nebo skončí jako celek.

Buď jak buď, je dobré potrhnout, že ačkoli malé kalifornské studio vytvořilo za celý svůj život pouze dva tituly, oba byly zajímavé. Společnost Sony ani ne dvacetičlenný tým odhalila teprve v roce 2014, a to s tím, že jej údajně založili dva studenti, kteří pracovali na prototypech her pro PS Vita. Entwined byla první hra, kterou takto vytvořili. Titul vyšel v roce 2014 pro PS4, než se o měsíc později dostala tato rytmická hra skrze port i na PS3 a PS Vita. 

Průlomovou hrou v oblasti uměleckého ztvárnění se ovšem stal až počin, který vidíte výše. Vysoce stylizovaný titul Concrete Genie, který vyšel v roce 2019 na PS4, se totiž do paměti zapsal hlavně tím, jak vypadal. Mladý hrdina Ash, který v něm účinkoval v roli hlavního protagonistky, dokázal nejenže učarovat malbami, které sám na ulicích tvořil, ale v rámci hry v sobě dál objevil také sílu přiváděl je k životu a obrazy mu pak pomáhaly a dělaly společnost. 

Nicméně, kdyby studiu osud přál o něco více, Concrete Genie by nejspíš nebyla ani jeho poslední hra. Jak totiž řeklo samo studio už v létě předminulého roku, tým začal tou dobou pracovat též na (nyní možná zrušeném) titulu s filmovým studiem Sony Pictures Animation, a to exkluzivně pro PS5 na Unreal Enginu 5.

Autorská skupina stojící za Concrete Genie pracuje na nové hře pro PlayStation 5
i Zdroj: PlayStation / PixelOpus

Autorská skupina stojící za Concrete Genie pracuje na nové hře pro PlayStation 5

Přestože období nadcházejících dní bude na zajímavé informace z herní branže více než bohaté, zdá se, že ani menší studia…

4. 6. 2021 09:25
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama