Sony dostalo stamilionovou pokutu od francouzského antimonopolního úřadu
i Zdroj: Sony
Novinka Sony dostalo stamilionovou pokutu od francouzského antimonopolního úřadu

Sony dostalo stamilionovou pokutu od francouzského antimonopolního úřadu

Dominik Tománek

Dominik Tománek

3. 1. 2024 09:00

Francouzský antimonopolní úřad Autorité de la Concurrence udělil japonskému technologickému gigantu Sony obrovskou pokutu, kvůli využívání dominantního postavení.

Reklama

  • Sony dostalo pokutu ve výši 13,5 milionu eur (333 milionů Kč)
  • Podle antimonopolního úřadu se dopustila dvou přestupků

Francie udělila Sony pokutu ve výši 13,5 milionu eur (333 milionů Kč) za porušení pravidel hospodářské soutěže při dodávkách ovladačů pro PlayStation 4. Francouzský antimonopolní úřad rozhodl, že se společnost Sony dopustila dvou přestupků a zneužila svého postavení na trhu s videohrami. 

Úřad Autorité de la Concurrence uvedl, že zavedená technická opatření společnosti Sony mimořádně ztížila konkurenci výrobcům ovladačů třetích stran. Orgán zjistil, že jediné ovladače, které spolehlivě fungovaly na systému PS4, byly oficiálně licencované ovladače DualShock. Všechny ostatní trápilo několik problémů, včetně častého odpojování. Autorité de la Concurrence tvrdí, že společnost Sony záměrně stanovila podmínky pro licencování ovladačů pro tuto platformu nejasně, čímž ponechávala výrobce třetích stran v nejistotě. 

PlayStation zveřejnil žebříček nejhranějších her v roce 2023
i Zdroj: EA

PlayStation zveřejnil žebříček nejhranějších her v roce 2023

Které hry se letos na konzolích PlayStation těšily největšímu zájmu hráčů? Společnost sestavila mapu nejpopulárnějších her,…

2. 1. 2024 16:30

Orgán také obvinil společnost Sony z nedostatečné transparentnosti svého licenčního programu a tvrdí, že „uplatňovala kritéria podle vlastního uvážení, ačkoli přístup k programu byl jediným způsobem, jak se vyhnout odpojování“. Sony na rozsudek dosud nereagovalo a může se rozhodnout podat odvolání.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama