sony-a-podpora-amaterske-tvorby-pro-ps3
Novinka Sony a podpora amatérské tvorby pro PS3

Sony a podpora amatérské tvorby pro PS3

sleepless.

sleepless.

16. 5. 2006 12:56
Reklama

Majitelům handheldu Sony PSP snad není třeba připomínat, jak tvrdě jde společnost Sony proti veškerým snahám o tvorbu amatérského obsahu, což vždycky nemusí být pouze emulátory, nebo hacky určené k hraní nelegálních kopií komerčních titulů, ale i velmi zajímavé aplikace, či amatérské hry. Práv těch je v současnosti k dispozici docela solidní množství, ale bylo by jich ještě více, pokud by spol. Sony veškeré snahy o jejich tvorbu i hraní nebrzdila. Velké množství majitelů PSP si tak musí vybírat. Buď nebudou hrát nové PSP hry, které je nutí k updatu firmwaru a budou si užívat her amatérských, emulátorů a jiných programů, nebo budou hrát tituly komerční a nebudou mít přístup k výtvorům amatérským.

S ohledem na všechny výše uvedené informace se jeví jako velmi překvapivé prohlášení jednoho z exekutivců společnosti Sony Izumi Kawanishiho, který v rozhovoru pro japonskou sajtu Impress Watch naznačil, že Sony v případě konzole PS3 počítá s podporou Linuxu a co hlavně, hodlá podporovat aktivity i těch programátorů a tvůrců, kteří nejsou nijak spjati se společnostmi a tvůrčími týmy, jež mají k dispozici oficiální PS3 vývojářskou licenci. Jinak řečeno, Sony hodlá podporovat, nebo spíše akceptovat aktivity amatérských vývojářů a programátorů. Nehodlá jim totiž s jejich pokusy nějak pomáhat, nebo poskytovat podporu v pravém slova smyslu. Tu budou mít k dispozici pouze ti co si zakoupili oficiální licenci.

Kawanishi doslova řekl, že zájemci o vývoj na PS3 s pomoci Linuxu se budou muset spolehnout sami na sebe a na své schopnosti. Sony jim zkrátka s ničím nepomůže. I přesto je informace o plánech ohledně PS3 Linuxu  a možnosti jeho využití pro tvorbu amatérského obsahu, více než positivní. Teď už jen zbývá vyjasnit, jakým způsobem bude možné Linux výtvory pro PS3 distribuovat. Možnosti jsou přitom dvě. Buď se Sony na Linuxovou komunitu kolem PS3 po vydání Linux kitu vykašle (jak to udělala po vydání Linux kitu pro PS2) a nechá šíření výtvorů volný průběh, nebo si bude chtít všechno ohlídat a distribuci i šíření programů a her omezí na svoje vlastní distribuční kanály, jež budou součástí chystané PlayStation online platformy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama