Skladatel Mick Gordon otevřeně promluvil o soundtracku Doom Eternal. Producenta Martyho Strattona nařknul ze lží
i Zdroj: id Software
Doom Eternal Novinka Skladatel Mick Gordon otevřeně promluvil o soundtracku Doom Eternal. Producenta Martyho Strattona nařknul ze lží

Skladatel Mick Gordon otevřeně promluvil o soundtracku Doom Eternal. Producenta Martyho Strattona nařknul ze lží

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

10. 11. 2022 12:49

Hudební skladatel Mick Gordon, známý díky své práci na sériích stříleček Bethesdy, veřejně a velmi rozsáhle promluvil o okolnostech vzniku soundtracku pro Doom Eternal z roku 2020. Kvůli němu se totiž s firmou id Software rozešel a situace vyústila ve vysoce kritický příspěvek producenta firmy Martyho Strattona na Redditu. Gordon nyní zveřejnil příspěvek, ve kterém pohled id Software označuje za lživý.

Reklama

  • Mick Gordon promluvil o okolnostech vzniku soundtracku Doom Eternal
  • Popisuje chaotický vývoj, problémy s platbami a především s jednáním producenta Martyho Strattona

Ve velmi obsáhlém vzkazu nejdříve připomíná zmíněný příspěvek na Redditu. V něm ho Marty Stratton v roce 2020 obvnil z toho, že i přes dostatečnou dávku času nedodal slíbené materiály pro vydání oficiálního OST. Stratton tak kontaktoval zvukového ředitele Chada Mossholdera, který pomocí kusých materiálů a hudebních tracků přímo ze hry slepil výsledné album. To se po vydání setkalo s kritikou kvůli mizerné kvalitě mixu, režie i zvuku jako takového.

Gordon nyní oponuje tím, že Stratton v několika případech vůbec nedodržel domluvené podmínky a vývoj pod id Softwarem obecně označuje za naprosto chaotický. Problém pramenil už z toho, že měl Gordon skládat precizně navržené tracky tak, aby ladily s tím, co se má dít na obrazovce. Ten ale dostal za úkol první tracky postupně dodávat v době, kdy teprve vznikaly koncepty levelů. Z hlediska ladění s obsahem tak mohl maximálně hádat, co designéři vytvoří. Další konflikty vznikaly z nepochopení mezi kreativci a managementem firmy.

Vážným bodem je také to, že měl Gordon dostávat za svou práci zaplaceno s obrovským zpožděním v rámci měsíců. V jednom případě byl dokonce nucen kontaktovat přímo vydavatele, tedy Bethesdu, aby vyřešila problém s neexistující smlouvou o dílo. Id Software navíc ve finálním mixu použila spoustu materiálů, které předtím odmítla. Ve skutečnosti tak vyšla zhruba dvojnásobná stopáž hudby, než za kterou byl Gordon zaplacen (odměna by se měla odvíjet od vydaných minut). Jako spoluautor alba byl také uveden Mossholder, což Gordona rozčílilo, protože dle jeho slov Mossholder jen velmi neumětelsky sestříhal jeho skladby přes sebe.

Finální verze jedné ze skladeb, kterou stříhal Chad Mossholder. Mick Gordon upozorňuje na to, že jde o příšerný výtvor slepený z hudby, kterou studio samo původně odmítlo použít

Krizových momentů popisuje skladatel více. Původní oznámení vydání soundtracku v rámci sběratelské edice (na E3 v roce 2019) ho třeba překvapilo, protože o něm vůbec nevěděl a ani na něj neměl podepsanou smlouvu. Během show přitom bylo přímo zmíněno jeho jméno, čímž na něm vznikla zodpovědnost za výsledný produkt. Poslední kapkou pak byl zmíněný příspěvek na Redditu, který jej měl očernit a výrazně mu zkomplikovat kariérní život.

Gordon se později skrz právníky snažil s id Software domluvit, což ale několikrát ztroskotalo na zdržovací taktice zástupců id. Firma se jej naopak snažila umlčet “šesticifernou nabídkou”, výměnou za což měl skladatel vzít vinu kompletně na sebe a do budoucna o situaci mlčet. Po dvou letech pří se nakonec rozhodl situaci vyřešit opačně a celý případ transparentně popsat na internetu. Pokud vládnete dobrou angličtinou, dopouručujeme vám příspěvek přečíst v původní podobě. V odstavcích výše jsem spíše shrnul základní body bez detailů a některých kontextů herního vývoje. Také v dopise Gordon svá tvrzení podkládá snímky komunikace nebo kopiemi faktur.

Fanoušci série i komunita na sociálních sítích Gordonovi z většiny vyjadřuje podporu a kritizuje Strattona. Gordon sám nicméně volá po tom, aby nedocházelo k internetovému lynčování Strattona, Mossholdera a dalších, protože dle jeho slov nikdy nepřináší nic dobrého.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama