Saúdská Arábie kupuje ESL a FACEIT za 1,5 miliardy dolarů, chce vytvořit globální ekosystém pro CS:GO
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Saúdská Arábie kupuje ESL a FACEIT za 1,5 miliardy dolarů, chce vytvořit globální ekosystém pro CS:GO

Saúdská Arábie kupuje ESL a FACEIT za 1,5 miliardy dolarů, chce vytvořit globální ekosystém pro CS:GO

Radek Raudenský

Radek Raudenský

25. 1. 2022 15:39

Letošní rok se zatím jeví jako rok velkých akvizicí, které mohou měnit průmysly. Jen před pár dny Microsoft oficiálně oznámil bombu ve formě akvizice Activision Blizzard, a nyní se otřásají i základy esportového odvětví -  investiční fond Saúdské Arábie totiž kupuje ESL a FACEIT.

Reklama

  • Investiční fond Saúdské Arábie investuje skrze svou dceřinnou společnost do ESL a FACEIT
  • Akvizice v hodnotě 1,5 miliardy dolarů si dává za cíl vytvořit globální ekosystém pro kompetitivní scénu v CS:GO

Pokud se esportu moc nevěnujete, pravděpodobné vám obě zkratky moc neřeknou. Jde o jedny z nejmocnějších společností působících na poli esportu. ESL (Electronic Sports League) je důležitým pořadatelem esportových akcí stojícím za světovými šampionáty v Counter-Strike :Global Offensive, Dota 2 či Dreamhackem. 

FACEIT je britskou platformou pro pořádání turnajů a zejména extrémně oblíbenou destinací kompetitivních hráčů. Skrze webové stránky je možné hledat zápasy v CS:GO, přičemž platforma pro zápasy poskytuje vlastní anti-cheat, servery a komplexní kompetitivní divizi. Síť pak často spolupracuje s oficiálními pořadateli turnajů či studii – za pár týdnů se pod její kontrolou uskuteční několikatýdenní turnaj ve Valorantu.

Plánem investiční společnosti je spojit obě firmy v jednu a vytvořit tak jeden velký ekosystém pro rekreační, soutěživé i profesionální hráče. V budoucnu se počítá s více turnaji pro americkou CS:GO scénu a přerodem do globálního ekosystému pro Counter-Strike. 

A kdo konkrétně vlastně ESL a FACEIT za částku 1,5 miliardy dolarů koupil? Savvy Gaming Group je společností působící pod investičním fondem Saúdské Arábie, který má dlouhodobě podporovat hry a esport po celém světě (a zároveň tak skrze toto turbulentní odvětví přispívat do státního rozpočtu). Celý fond drží majetek v hodnotě 500 miliardy dolarů, Savvy Gaming Group pak vede Brian Ward, bývalý manažer Activision Blizzard, který stál u zrodu vydavatele v roce 2008.

Samotný fond kromě her investuje v řadě dalších odvětví. V poslední době zaujal například kontroverzním vstupem do britského fotbalového klubu Newcastle United.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama