Původní tvůrce Sonica Judži Naka byl zřejmě už podruhé zatčen. Čelí obviněním ze zneužití obchodních informací
i Zdroj: Square Enix
Byznys Novinka Původní tvůrce Sonica Judži Naka byl zřejmě už podruhé zatčen. Čelí obviněním ze zneužití obchodních informací

Původní tvůrce Sonica Judži Naka byl zřejmě už podruhé zatčen. Čelí obviněním ze zneužití obchodních informací

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

7. 12. 2022 12:44

Programátor a designér Judži Naka, jeden z původních tvůrců značky Sonic, byl údajně znovu zatčen kvůli porušování japonského burzovního zákona. S kolegou měl v době oznámení Final Fantasy VII: The First Soldier nakupovat akcie na základě znalosti interních informací o vývoji a nekale se tak obohatit stovkami milionů jenů.

Reklama

  • Judži Naka, jeden z původních tvůrců Sonica, čelí obviněním ze zneužití interních informacích o vývoji
  • Měl nakupovat akcie firem, kterým rostla hodnota po zveřejnění partnerství na vývoji Final Fantasy a Dragon Questu
  • Do případu jsou namočení další dva kolegové ze Square Enixu

Dvojce podezřelých byla zadržena už podruhé. Poprvé se tak stalo před několika týdny, kdy byla společně s dalším bývalým zaměstnancem studia Square Enix obviněna z podobného zneužití informací o vývoji série Dragon Quest. Trio tehdy mělo koupit 170 tisíc akcií ve studiu Aiming, které hru vyvíjelo. Tehdy to ale ještě nebylo veřejně známo.

V aktuálním případě zdroje mluví o tom, že Naka a jeho kolega zakoupili přes 200 tisíc akcií ve studiu Ateam. To se Square Enixem spolupracovalo na Final Fantasy VII a jeho hodnota po oznámení partnerství výrazně vzrostla. Zatímco v případě Dragon Questu neexistují důkazy o tom, že by provinilci akcie prodali, u akcií Ateamu mělo dojít k odprodeji v únoru roku 2021. Tedy těsně po oznámení vývoje The First Soldier. S informacemi přišel japonský zpravodajský kanál Asahi.

Judži Naka opustil Square Enix loni v červnu a později firmu žaloval. Těsně před vydáním Balan Wonderwold byl totiž nahrazen v roli ředitele vývoje. Historicky je známý jako jeden z původních tvůrců Segy. Založil Sonic Team a vedl jeho práci na několika úspěšných hrách, jako jsou Sonic the Hedgehog, Phantasy Star a NiGHTS into Dreams. Po rozchodu se Segou v roce 2006 založil vlastní společnost Prope, kde pracoval až do začátku vývoje Balan Wonderworld, kdy si nakrátko plácl práve s Enixem.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama