PS5 Access dostává cenu i datum vydání. Modulární ovladač pro handicapované dorazí koncem tohoto roku
i Zdroj: PlayStation
Novinka PS5 Access dostává cenu i datum vydání. Modulární ovladač pro handicapované dorazí koncem tohoto roku

PS5 Access dostává cenu i datum vydání. Modulární ovladač pro handicapované dorazí koncem tohoto roku

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

14. 7. 2023 07:40

Sony oznámilo datum vydání pro ovladač PS5 Access, který představila na lednovém CES jako Project Leonardo. Modulární ovladač určený primárně pro handicapované hráče vyjde pro konzoli PS5 nakonec 6. prosince tohoto roku a cenou dosáhne 90 eur (zatím bez oficiálního českého ekvivalentu). Od 21. července se pak otevřou jeho předobjednávky. V rámci tohoto data bude u nás předprodej zařízen u autorizovaných prodejců a přímo skrz Sony dojde k prodeji u: USA, Velké Británie, Francie, Německa, Belgie, Lucemburska, Nizozemska, Itálie, Španělska, Rakouska a Portugalska.

Reklama

  • Sony oznamuje, že specializovaný ovladač PS5 Access vyjde 6. prosince 
  • Bude stát 90 eur a bude primárně určen pro hráče se znevýhodněním
  • Od 21. července se spustí jeho předobjednávky u vybraných prodejů

Po prvcích přístupnosti, kterými se pochlubilo třeba The Last of Us Part I nebo God of War Ragnarök, je PS5 Access dalším krokem, jak vyjít vstříc potřebám všech hráčů. 

Individuální potřeby budou takto zajištěny úpravou hlavních součástek. Příkladem je nastavitelná délka páčky, u níž půjde z výchozí polohy jak prodloužit, tak zkrátit rameno, aby se zajistilo pohodlné hraní. Dále vyměnitelná tlačítka a koncovky páčky, jež dovolí i výměnu jejich typu povrchu. A v neposlední řadě možnost připojit další přídavná zařízení. 

Jak už uvádí totiž přímo české zastoupení PlayStationu: PS5 Access lze snadno kombinovat i s jiným PS5 Access, a vytvořit tak jeden virtuální ovladač, nebo jej spojit s DualSense či DualSense Edge, a přidat zase i funkce: haptické odezvy, adaptivních triggerů, senzoru pohybu a tažení po dotykovém panelu. 

V příspěvku na blogu PlayStationu Sony se pak dále píše, že ovladač plánovala posledních pět let a že spolupracovala na jeho designu se specializovanými organizacemi jako Able Gamers, Stack Up a Special Effect.

 „Opravdu věříme, že hraní her by mělo být dostupné všem, a ovladač Access je naším posledním krokem k naplnění tohoto slibu.“

Mezi další funkce, které tato nová periferie nabízí, patří také tvorba profilů pro individualizované ovládání. Nakonfigurovat takto půjde až 30 různých schémat prostřednictvím nastavení konzole PS5 a poté uložit tři z nich přímo do ovladače Access. Jejich přepnutí bude řešené pomocí jednoho vyhrazeného tlačítka na ovládací páce (a trojici signalizačních diod), díky čemuž je celá změna velice rychlá a přehledná.

Abychom však nakonec ještě neopomněli, že ovladač umí i další věci, zmiňme ještě dvě z nich – konkrétně konektory a podrobnější nastavení páček. V případě připojení zařízení máme na mysli specificky to, že PS5 Access disponuje celkem čtyřmi 3,5mm konektory, kam lze připojit např. další tlačítka, speciální spouštěcí spínače a jiné kompatibilní doplňky, které nastavíte přímo v konzoli. 

U páček je funkce jiná a soustředí se výhradně na úpravy mrtvé zóny. Jedná se jmenovitě o to, že ovladač Access oplývá skrze flexibilní polohování možností měnit jak citlivost, tak i samotné rozvržení mrtvé zóny páček tak, aby co nejvíc vyhovovaly osobním potřebám hráče. 

Závěrem ještě upozorněme, že konkurenční Xbox už delší dobu podobně nabízí modulární ovladač Xbox Adaptive Controller.

PS5 Access dostává cenu i datum vydání. Modulární ovladač pro handicapované dorazí koncem tohoto roku
i Zdroj: PlayStation
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama