Ovladač pro handicapované hráče od PlayStationu má jméno a představuje další možnosti
i Zdroj: Sony
Novinka Ovladač pro handicapované hráče od PlayStationu má jméno a představuje další možnosti

Ovladač pro handicapované hráče od PlayStationu má jméno a představuje další možnosti

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

18. 5. 2023 11:33

Společnosti Sony a PlayStation představily podrobnější možnosti chystaného systému ovladače pro handicapované. Ten nakonec ponese název Access controller a firma nyní ukázala, co všechno bude možné nastavit přímo v systému konzole.

Reklama

  • Systém PlayStationu pro handicapované ponese název Access controller
  • Umožní toggle, libovolné nastavení a mapování tlačítek, kombinaci dvou systémů a jednoho DualSense a velmi podrobná nastavení pro jednotlivé hry

Už déle víme, že ovladač jako takový nabídne základní kruhové tělo ke kterému bude možné připevňovat jednotlivá tlačítka jako součástky. V konzoli pak bude možné až dva celé sety spojit a libovolně nastavovat. Změnit lze orientaci ovladače (rozhodující je poloha jedné analogové páčky připevněné k základovému kruhu), funkce jednotlivých tlačítek a k dispozici bude i jejich vypínání nebo naopak kombinování pro další funkce. Aktivovat lze také režim toggle, při kterém tlačítko přepíná dvě polohy a není ho tak nutné neustále držet. V tomto případě si dokážu představit využití třeba u jednodušších závodních her, kde by handicapovaného mohly omezovat křeče při delším držením tlačítka.

Ovladač pro handicapované hráče od PlayStationu má jméno a představuje další možnosti
i Zdroj: Sony / Verge

Pro každou hru pak půjde nastavit specifická konfigurace a až dvojci ovladačů lze také kombinovat s jedním DualSense. Každý hráč si tak může pro sebe na míru vytvořit kompletní ovládací rozhraní, které mu pokud možno co nejvíce zpohodlní ovládání konzole, případně umožní dalším hráčům asistovat v rámci skutečně kooperativního hraní. Teoreticky může například handicapovaný hráč využívat dvou Accessů a zdravý spoluhráč může v obtížnějších momentech pomáhat s klasickým ovladačem v ruce.

K oznámení nových detailů došlo v rámci mezinárodního Global Accessibility Awareness Day, tedy dne digitální přístupnosti. Bohužel ale zatím neznáme pořizovací cenu nebo plánované datum uvedení zařízení na trh. Viceprezident uživatelské přístupnosti Sony Interactive Entertainment Hideaki Nišino slibuje, že další informace přijdou v následujících měsících.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama