Poslední epizoda seriálu The Last of Us kromě pochval čelí také ostré kritice. Divákům se nelíbí zaměření na gaye
i Zdroj: HBO
Novinka Poslední epizoda seriálu The Last of Us kromě pochval čelí také ostré kritice. Divákům se nelíbí zaměření na gaye

Poslední epizoda seriálu The Last of Us kromě pochval čelí také ostré kritice. Divákům se nelíbí zaměření na gaye

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

2. 2. 2023 21:31

Zatím poslední, třetí epizoda seriálu The Last of Us je tou asi nejdiskutovanější. Na jedné straně stojí recenzenti a řada fanoušků, kteří ji označují za jeden z nejlepších epizod v historii seriálové tvorby, a dost možná nejlepší kus herní adaptace vůbec. Na druhé straně je ale řada diváků, kterým se epizoda nelíbila, často kvůli významné roli homosexuálů.

Reklama

  • Třetí epizoda seriálu The Last of Us vyvolává rozporuplné reakce
  • Řada diváků a kritiků je nadšená, část fanoušků ale kritizuje, že díl příběh nikam neposouvá
  • Určitá část divactva pak rovnou uráží rozhodnutí vyobrazit příběh dvou gayů

“Wow. Tak kde začít? Prostě to řeknu na rovinu - myslím, že je to nejlepší seriálová epizoda, kterou letos uvidíte,” stojí v úvodu recenze dílu v britském deníku The Guardian. 

“Jednoduše řečeno, jedná se o jednu z nejlepších seriálových epizod poslední doby, která je nezvratným důkazem toho, že tento seriál je po pouhých třech epizodách možná nejlepší adaptací videohry, jaká kdy vznikla,” souhlasí Bernard Boo z magazínu Den of Geek.

“Kde jsem čekal věrnost předloze a boj o život s nakaženými, případně s nájezdníky, jsem dostal něco úplně jiného, co ovšem daleko lépe splňuje nároky a potřeby seriálu The Last of Us,” můžeme citovat Pavla Makala z magazínu Games.cz.

A spoustu vysoce pozitivních recenzí si přečteme i od uživatelů na filmových databázích ČSFD nebo IMDB.  Nejde však o vyloženě univerzální názor. Část diváků kritizuje, že se epizoda zaměřením na dvojici vedlejších postav příliš nesnaží posunout příběh Joela a Ellie, a působí tedy trochu výplňově. To je naprosto relevantní argument.

Řada negativních recenzí však kritizuje úplně jiný aspekt epizody. Totiž to, že v ní hlavní roli hraje intimní a romantický vztah dvou mužů. Prvek, který byl v původní hře spíše naznačen (ale je dost nepopiratelně její součástí) Neil Druckmann a Craig Mazin rozvedli do mnohem podrobnějšího detailu, přičemž se poměrně výrazně odchýlili od původních osudů postav. Pro spoustu komentujících ze zahraničí i Česka jde ale o nepřekonatelnou překážku.

“Opět jen další příklad toho, jak malá menšina homosexuálů uplatňuje svůj vliv v Hollywoodu, aby světu vnutila svou agendu,” opřel se do epizody komentující grider_christopher na IMDB. Ještě mnohem nevybíravější jsou pak komentující na Československé filmové databázi. Na výběr komentářů upozornil uživatel Twitteru s přezdívkou DOMO skrz snímek instagramového příběhu uživatele penetraheart.

Na obou platformách je tak hodnocení epizody výrazně nižší, než u prvních dvou dílů, konkrétně 7,9 (IMDB) a 74 % (ČSFD).

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama