Mykologové připomínají, že houby jako v The Last of Us člověka nenapadnou. Normálně se konzumují
i Zdroj: Naughty Dog / Sony
Novinka Mykologové připomínají, že houby jako v The Last of Us člověka nenapadnou. Normálně se konzumují

Mykologové připomínají, že houby jako v The Last of Us člověka nenapadnou. Normálně se konzumují

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

2. 2. 2023 13:25 1

Mimořádně úspěšná seriálová adaptace postapokalyptického dramatu The Last of Us výrazně zvýšila zájem publika o houby a jejich možný dopad na lidský život. Mykologové to kvitují, důrazně ale upozorňují, že je varianta nákazy cordycepsem naprosto vyloučená. Houby jsou totiž naprosto běžnou součástí našich životů.

Reklama

  • Cordyceps z The Last of Us se sice i ve skutečnosti šíří dost děsivě, pro lidi ale nebezpečný není a určitě na ně nepřeskočí z hmyzu
  • Normálně se konzumuje a používá jako prospěšná látka
  • S houbami jsme ve styku téměř pořád, ale není vyloučeno, že by se nás do budoucna mohla týkat i nějaká ovlivňující myšlení, i když asi nepůjde o vážný problém

Veřejná americká stanice NPR například sdílela slova profesora Bryna Dentingera z univerzity v Utahu, který se biologii a obzvlášť mykologii aktivně věnuje, a zároveň je velkým fanouškem The Last of Us. Ten se rozpovídal o Ophiocordyceps unilateralis, skutečné houbě, která napadá hmyz a sloužila jako předloha pro původní hry. Vědci podle něj dodnes pořádně neví, jak vlastně ovládání hostitele funguje, ale i když působí příklad dost strašidelně, je v zásadě vyločeno, že by byla houba schopná napadnout člověka. Také pro přenos nepotřebuje kontakt s ústy a neexistuje nic jako propojená podzemní síť, kterou můžeme vidět v seriálu.

I když je ale teplota lidského těla na cordyceps příliš vysoká, neznamená to, že by houby pro lidi nebyly nebezpečné vůbec. Zvyšující se teplota klimatu (motiv zvýrazněný v první epizodě) podle něj skutečně může způsobit vývoj určitých kmenů, které jsou pak schopné přežívat i v prostředí lidského těla. Důkazem je to, že onemocnění spojených s houbami (mykotických) postupně přibývá, takovým problémem jsou třeba různé, celkem běžné formy kožní plísně.

Dentinger sice nevylučuje, že by na člověka mohl do budoucna přeskočit i druh ovlivňující myšlení, je to ale vysoce nepravděpodobné, a navíc efekt nebude ani zdaleka tak drastický, jak si podle The Last of Us představujeme. Existující druhy jsou navíc velmi přísně přizpůsobeny stávajícím hostitelům, jednoduchý přenos třeba z hmyzu je tedy vyloučený. Houby ovládající myšlení navíc řada lidí bere naprosto dobrovolně jako halucinogeny.

Faktem také je, že jsou houby v našem životě extrémně obvyklou součástí, která se nás (doslova) týká téměř na každém kroku. Samotný cordyceps je navíc normálně jedlý, dost drahý, a používá se jako afrodiziakum, přičemž existuje přes 400 druhů napadajících různé typy hmyzu.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama