podrobnejsi-informace-o-ps3-online-sluzbe
Novinka Podrobnější informace o PS3 online službě

Podrobnější informace o PS3 online službě

sleepless.

sleepless.

16. 3. 2006 12:10
Reklama

V návaznosti na včera zveřejněnou sadu informací týkajících se konzole PlayStation 3 se objevilo doplňující info týkající se chystané online služby, jež bude budoucím majitelům výše uvedené konzole k dispozici. Už víme, že služba s pracovním názvem PlayStation Network Platform bude mít přinejmenším dvě varianty – základní a rozšířenou (platinovou) a bude se ve spoustě funkcí podobat Xbox Live. V řadě z nich se však bude lišit. Největší rozdíl je v tom, že možnost hraní online multiplayeru bude dostupná už v základní verzi, která bude neplacená. Služba Xbox Live tohle zatím umožňuje pouze v placené GOLD verzi.

PlayStation Network Platform se bude lišit i v tom, že půjde o platformu do značné míry otevřenou a nabídne tak svým uživatelům možnost připojovat se k ní s vlastním serverem, což bude v tomto případě samotná PS3 vybavená HDD. Další oznámené funkce PSNP jsou standardní a podporuje je i Xbox Live. Jde o podporu lobby a systému pro vyhledávání aktuálně dostupných multiplayer klání (matchmaking), podporu žebříčků a statistik, možnost stahování i uploadu dat, podpora hlasové i video komunikace mezi uživateli, podpora zasílání vzkazů i textové komunikace a chybět nebude ani možnost utvořit si seznam přátel s možností sledování zda-li jsou online a co právě dělají/hrají.

Důležitou součástí PlayStation Network Platform budou komerční služby, mezi něž patří možnost nákupu nového obsahu pro jednotlivé tituly prostřednictvím systému mikro-plateb, která bude podle všeho přístupná přímo z každé hry. Docela zajímavě v tomto ohledu zní možnost směny předmětu za předmětu, což je ekvivalent prodeje předmětů, měny, nebo rovnou celých postav, k němuž dnes a denně dochází v případě populárních MMORPG titulů. Na první pohled překvapivá implementace směny však nezní tak překvapivě ve chvíli, kdy si uvědomíme, že za vývojem online služby PlayStation Network Platform stojí společnost Sony Online Entertainment, která provozuje celou řadu MMO titulů v rámci vlastní PC online služby Station Access. Její součástí je navíc i služby Station Exchange, která slouží ke směně, prodeji a nákupu předmětů, postav, in-game měny a postav v MMO EverQuest II.

Zatím sice nepadly žádné konkrétní informace týkající se možnosti nákupu, stahování a hraní arkádových, nebo starších titulů z PSX a PS2 na PS3, ale něco takového má určitě spol. Sony v plánu. Svědčí o tom fakt, že v seznamu podporovaných funkcí PlayStation Network Platform je i možnost spouštět hry přímo z HDD, což sice může platit i pro PS3 tituly, ale nezdá se to příliš pravděpodobné. Tato funkce je spíše jako dělaná pro spuštění na HDD uložených PSX, PS2 titulů. Až další měsíce však ukážou, jaká je skutečnost.

Co se vývoje PlayStation Network Platform týče, tak první verze PSNP SDK budou vývojářům k dispozici tento měsíc. V dubnu by mělo podle plánu dojít k vydání další verze a v červnu by měla být vývojářům k dispozici verze finální a už v červenci by mělo začít testování prvních produktů online službu PSNP využívajících. Plně funkční verze služby PlayStation Network Platform pak bude připravená na příval uživatelů během září.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama